Kerkük için KDP’yi kullanıyor

Kerkük seçimler

Kerkük seçimler

  • Gazeteci Gülistan Tara, Kerkük'te YNK’nin kazanmasının, Türkiye ve KDP'nin eteklerini tutuşturduğunu belirterek, buna karşı yeni hamleler hazırlandığını söyledi.

Irak Yüksek Seçim Komisyonu'nun resmi sonuçlarına göre, YNK, 5 sandalyeyle Kerkük'te birinci oldu, KDP ise 2 sandalye kazandı. Arap Koalisyonu, 3 sandalye; Irak Türkmen Cephesi (ITC) de 2 sandalye aldı. Musul’da ise Ninova Liahliha 5 sandalye, KDP 4 sandalye, YNK'nin içerisinde yer aldığı Ehli Ninova 2 sandalye kazandı. Seçimlerin hemen ardından özellikle Kerkük üzerinden yerel ve bölgesel güçler hareket geçti. Iraklı yetkilileri ile Türkmen partilerden bazı isimler, Dişişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir dizi görüşme gerçekleştirdi.

MA’dan Zeynep Durgut’a konuşan gazeteci Gülistan Tara, seçime katılımın en yüksek olduğu kentlerden birinin Kerkük olduğunu hatırlatarak, “Kürt halkı, yurtseverlik bilinciyle sandığı gitti. Bir referandum niteliğindeydi. Kürtler, ihanete, Türk saldırganlığına, demografik değişime ve Araplaştırma çabalarına cevap olarak sandığa gitti. Sadece bir partiye oy vermek amacıyla değil, Kürtlerin kazanımlarını tekrar elde etmek için oy verdi” dedi.

 

Gazeteci Gülistan Tara

 

TC-KDP iş birliği

Seçim öncesinden Kerkük'te, KDP, Türk devletinin, Türk devletinin donattığı, beslediği ve eğittiği Türkmen Cephesi ileArap şovenizminin ciddi oyunları olduğunu hatırlatan Tara, Kürt halkının bu oyunları boşa çıkarttığını söyledi. Tara, “Türk devleti, Musul ve Kerkük'ü yeniden elde etmek için bu seçimi çok ciddi anlamda önemli buldu. Bu nedenle KDP ile iş birliği yaptı ve Türkmenleri eğitti. Türkiye, Kürtler ulusal birliğini sağlamasın diye bu seçime stratejik yaklaştı” diye konuştu. 

Ankara’daki görüşme trafiği

Seçimden sonra Ankara'da Irak yetkililerinin yaptığı görüşmeye dikkat çeken Tara, Musul-Kerkük arasından bir anlaşmaya varılacağına dair bilgilerin olduğunu belirterek, şunları paylaştı: “Şu anda Musul ve Kerkük'te Kürt halkı ciddi tehlikelerle karşı karşıya. Vilayet seçimlerinin olduğu gün Iraklı üst düzey yetkililer Ankara'da Hakan Fidan ile görüşme gerçekleştirdi. Türk devleti için Kerkük ve Musul stratejik önemdedir. Dolayısıyla bu görüşmelerde Musul ve Kerkük'ün durumu ele alındı. Şengal'de Özerk Yönetim’in adayının kazanması, yine Kerkük'te Kürtlerin kazanması ve ihanet çizgisine karşı tutum sergilemesi, Türk devletini ve KDP'nin eteklerini tutuşturdu. Şengal'de KDP kaybetti, Kerkük'te Türkmenler, Araplar ve Türkler kaybetti. Yine de Türk devletinde oyunlar bitmez. KDP'nin de komploları bitmez. Bu sonuçları kabullenmezler. Kerkük ve Musul üzerinden bir paylaşım içerisinde oldukları sonucu açığa çıkıyor. Kerkük YNK’ye verilir ama Musul ve Şengal de KDP'ye verilir. Böyle bir anlaşma yaptıkları yönünde bilgiler var.”

Her taraftan müdahale var

Kerkük ve Musul'da ciddi kaygılarının olduğunu söyleyen Tara, şöyle konuştu: ”YNK'nin Kürt partileri ile bir araya gelip vali seçimleri için ön görüşmelerin yapılması yönünde açıklamaları var. KDP bu konuda sessiz. Nasıl bir tavır sergiler az çok bellidir, çünkü Türk devletinin Kerkük ve Musul'da ciddi kaygıları var. Uluslararası güçler, İran ve Türkiye de müdahale ediyor. Kürt halkının iradesi ne kadar tanınır bu net değil. Çok fazla parçalanmışlık, görüş farkı, ittifak ve denklem var. Kürtler Kerkük'te bir Kürt valisi seçer mi? Belki Musul ve Şengal'e karşı Kerkük'te böyle bir oluşuma gidilebilir" şeklinde konuştu. 

 

*****

Sistemimiz bombalarla yıkılmaz

Şengal Demokratik Özerk Meclisi Eşbaşkan Yardımcısı Hisên Seado, inşa ettikleri sistemin bombalarla yıkılmayacağını söyledi.

Eşbaşakan Yardımcısı Hisên Seado, Türkiye'nin Şengal'e hizmet eden her şeye karşı tahammülsüz olduğunu belirterek, “Bu saldırılarla büyük bedellerle kurulan demokratik özerklik sistemimizi yıkmak ve ortadan kaldırmak istiyorlar. Bu sistem, büyük bir iradeyle, büyük bir fedakarlıkla inşa edilmiştir. Saldırılarla, bombalamalarla bu sistem yıkılmaz. Israrımızdan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Hisên Seado, Türkiye’nin Şengül ve Rojava’ya saldırılarının sıradan görülmemesi ve normalleştirilmemesi gerektiğini vurgulayarak, “Êzîdî toplumu bu düşmanlığı görmeli ve teşhir etmelidir. Herkes Şengal ve Rojava'ya sahip çıkmalıdır" diye konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.