‘Kesin inandırıcı delil’ yokmuş

Kadın Haberleri —

❏

  • Bir çocuğa cinsel saldırıda bulunan ve darp eden Ferhat Karahan’a verilen 11 yıl 8 aylık ceza, İstinaf Mahkemesi’de bozulduktan sonra tekrar görüldü. Mahkeme,  ‘yeterli ve inandırıcı delil’ bulunamadığı, çocuğun çelişkili ifade verdiği gerekçesiyle faile beraat verdi.

MEDİNE MAMEDOĞLU / NÛJINHA-MÊRDÎN

Mêrdîn’in (Mardin) Nisêbîn ilçesinde 4 yıl önce bir çocuğa tecavüz eden fail Ferhat Karahan, İstinaf Mahkemesi’nin cezayı bozmasının ardından işlediği suçtan beraat etti.

2018 yılında bir çocuğa tecavüzde bulunduktan sonra darp eden Ferhat Karahan, çocuğun kendisine karşı koyması ve çığılık atmasına, “senin hayatını kaydırırım” tehditlerinde  bulundu. Olayın ardandan hastaneye götürülen çocuk fail hakkında şikayette bulundu. Soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede failin “çocuğun cinsel istismarı” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” suçlarından cezalandırılması istendi.

11 yıl 8 ay ceza verildi

Faili 5 ay sonra cezaevinden salıverildi. Mardin 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde süren davada ise, elde edilen darp raporu ve telefon inceleme kayıtları dikkate alınarak faile, çocuğa yönelik tecavüz suçundan 6 yıl 8 ay, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçlarından ise, 5 yıl hapis cezası verildi. 

Çocuğun ifadesi çelişkili bulundu

Yerel mahkemenin verdiği ceza İstinaf Mahkemesi’ne taşındı. İstinaf Mahkemesi de “çelişkili ifadeler var” diyerek, dosyayı yeniden yerel mahkemeye gönderdi. Yerel mahkemede yapılan yeniden yargılama sonucunda “Yeterli ve kesin inandırıcı somut delil” bulunamadığı gerekçesiyle fail hakkında beraat kararı verildi.

Darp raporu ve alıkoyma somut

Verilen cezayı değerlendiren İstinaf Mahkemesi dosyanın esas yönünden bozulmasına karar verdi. Mahkeme kararında şunlar gerekçe gösterildi: “Aşamalarda alınan mağdur beyanının çelişkili olduğu, mağdur beyanları arasındaki çelişki giderilmeden ve hangi beyana hangi nedenle üstünlük tanındığı belirtilmeden sanık hakkında mahkûmiyet kararı verilmesi, Sanığın hangi eyleminin cebir ve tehdit olarak kabul edildiğinin tartışılmaması… Gerekçesiyle hükmün bozulmasına… Her ne kadar sanığın üzerine atılı cinsel amaçla çocuğu hürriyetinden yoksun bırakma suçunu işlediği iddiası ile ve cezalandırılma istemi ile kamu davası açılmış ise de, sanığın üzerine atılı kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçunun yasal unsurlarının oluşmadığı anlaşıldığından, sanığın bu suçtan beraatine karar verilmesi… Sanığın üzerine atılı suçu işlediğine dair, mahkûmiyeti için yeterli delil, her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı somut delil elde edilemediğinden beraatine karar verilmiştir.”

Avukatlar karara itiraz ederek dosyayı bir üst mahkemeye taşıdı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.