Kesk û sor û zer gulîsiyle 8 Mart’a hazır

Kadın Haberleri —

Halime Akman

Halime Akman

  • Halime Akman’ın bir çocuğu devletin baskılarından dolayı 2011 yılında gerilla saflarına, bir çocuğu ise DAİŞ’in Rojava’ya yönelik saldırılarına karşı YPG’ye katıldı. Akman, o tarihten bu yana yapılan tüm eylemlere kendi elleriyle örüp boynuna doladığı kesk û sor û zer gulîsiyle katılıyor.
  • 8 Mart’ı heyecanla bekleyen Akman, eylem alanlarına ‘Jin, jiyan, azadî’ sloganıyla alana giriş yapıyor. Kadınları bu yolcuğunda ‘sırtını dayadığı dağ’ gibi gören Akman şöyle dedi: “Bütün kadınlar için ayaktayım. Kadınlar korkmamalı, erkeklerin etkisinde kalmamalı ve alanlarda hakkın savunmalı.”

Kurdistan’da halklar, Mart ayının gelmesiyle birlikte önemli iki tarihe hazırlanıyor. Kadınların tarihsel mücadelelerini taçlandırdıkları 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve Ortadoğu halkları için direnişi temsil eden 21 Mart Newroz Bayramı, Mart ayını Kurdistanlılar için oldukça hareketli ve önemli kılıyor. Şirnex'in Hezex (İdil) ilçesine bağlı Deşta Darê Beldesi’nde yaşayan 54 yaşındaki Halime Akman’ı da Mart ayının gelişiyle birlikte heyecan sarmış durumda.

Devletin Botan’da yürüttüğü özel savaş politikalarının farkında olarak kimliğini yaşatma mücadelesi veren kadınlardan biri olan Akman, henüz çocuk yaşta evlendirilmesiyle toplumun kadına biçtiği rollere yakından tanıklık etti. Her ne kadar hayata karşı iyi bir başlangıç yapmasa da Kürt kadın hareketini tanımasıyla mücadelenin öncü simalarından biri oldu.

Bir çocuğu gerilla, biri YPG saflarında

Akman'ın çocuklarından biri Botan’da eksik olmayan devlet baskısı ve köy yakmalarına karşı 2011 yılında PKK’ye katılırken, kardeşi de Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik saldırılara karşı DAİŞ çetelerine karşı savaşmak için YPG’ye katıldı.

Beldede yurtsever kimliğiyle tanınan Akman, aynı zamanda Koçer. 2011 yılından bu yana Kürt kadın hareketi ve siyasi partilerin öncülüğünde gerçekleşen hiçbir eylem ve etkinliği kaçırmıyor. Herkes onu boynundan eksik etmediği sarı, kırmızı, yeşil iplerden yapılmış püskülleriyle (Gulî) tanıyor. Çünkü her eylem ve etkinlikte “yasak” denilerek el konulmak istenilen gulîsi için polis kontrol noktasında direniyor. Eylemler öncesinde kıyafetlerini ve gulîsini hazırlayan Akman, şimdilerde 8 Mart için hazırlık yapıyor.

Sonraki nesiller için

Kürt kadınları için “direnişi” ifade eden 8 Mart için günler öncesinden hazırlık yaptığını söyleyen Akman, MA’dan Zeynep Durgut’a, “Bu sistem içerisinde Kürt ve kadın kimliğimizden ötürü çok zorluk gördük. Bizden sonraki nesiller yaşamasın diye mücadele ediyoruz” diyor.

 

 

8 Mart ve Newroz’a hazır

Özellikle son 13 yıldır tüm 8 Mart ve eylemlere katılan Akman, heyecanını şöyle paylaşıyor: “Şimdiden çok heyecanlıyım. 8 Mart eylemlerine katılmayı çok seviyorum. Her annenin ve kadının benimle o alanda olmasını isterim. Sadece 8 Mart’larda değil, nerede haksızlığa karşı bir eylem, yürüyüş varsa orada yerimi alırım. Büyük bir aşkla, inançla katılıyorum. Bu boynumdaki yeşil, kırmızı ve sarı gulîyi kendi ellerimle ördüm, her 8 Mart, Newroz ve diğer eylemlerde boynuma takar öyle etkinliğe katılırım.”

Gulîlerim olmadan yapamam

Polis, renklerinden dolayı gulîsine el koymak istiyor ama o, “Ben alana nasıl giriyorsam, onu da kendimle götürüyorum” diyor ve ekliyor: “Alana girdiğimde ise anneler bana, ‘sen nasıl bunu alana soktun, nasıl izin verdiler?' diye soruyorlar. Onlara,' direnirseniz kazanırsınız' diyorum. Ben renklerim olmadan eyleme katılmam.”

 

 

‘Jin, jiyan, azadî’ alana giriş sloganı

“Etkinliklerin olduğu gün dünya da yıkılsa evde oturmam ve alana giderim” diyen Akman, etkinliklerin olduğu günler yaptığı planlamayı anlatıyor: “Her yürüyüş veya miting öncesi hazırlığımı yaptıktan sonra köyden yürüyerek ana yola çıkarım, oradan gelen araçlara biner kendi imkanlarımla ilçeye gider ve oradan da programın olduğu yere giderim. Sadece Hezex’te değil, partimizin nerede bir programı varsa oraya giderim. ‘Jin, jiyan, azadî’ sloganıyla alana giriş yapıyorum.”

Sırtımı dayadığım dağ gibiler

Bu heyecanının 13 yıldır sürdüğünü söyleyen Akman, toplumsal sorunlara karşı verilen mücadelede kadın yoksa o mücadelenin eksik kaldığına işaret ediyor.

"Haksızlığa karşı nerede haklı bir tepki varsa orada olmalıyız. Bazen yapılan yürüyüşten haberim olmuyor, böyle durumlarda çok kızıyorum ve üzülüyorum. Tek başıma bu köyde sabahtan akşama kadar eylem yapsam bir etkisi olmayabilir ama birlikte eylem yapınca, kadınlarla el ele verince daha güçlü oluruz. Ben kadınları sırtımı dayadığım bir dağ olarak görüyorum. Kadınlar varsa başarı da vardır.”

Korkmayın!

Akman, başta kadınlar olmak üzere tüm haksızlığa uğrayanların sesi olmak istediğini söylüyor ve devam ediyor: “Bütün kadınlar için ayaktayım. Çekinen kadınlara da 'korkmayın, erkeklerin etkisinde kalmayın, alanlarda hakkınızı savunun' çağrısı yapıyorum. Önümüzde 8 Mart var, ben de her kadın gibi yine o günü heyecanla bekliyorum ve o gün bu köyün bütün kadınlarıyla alanda olacağız.” ŞIRNEX

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.