'Geri adım atmayacağız'

Kadın Haberleri —

.

.

  • KESK Eşbaşkanı Şükran Kablan Yeşil ve KESK Kadın Sekreteri Döne Gevher Koyun,  oluşturulacak yol haritasıyla mücadeleye devam edeceklerini belirterek, “Haksız hukuksuz uygulamalar karşısında geri adım atmayacağız” dedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Kadın Meclisi, yol haritası belirlemek üzere 10’uncu dönem 1’inci toplantısını gerçekleştirdi.
KESK Eşbaşkanı Şükran Kablan Yeşil ve KESK Kadın Sekreteri Döne Gevher Koyun hafta sonu yapılan toplantıya ilişkin değerlendirmede bulundu.

Çoklu kriz var

KESK Eşbaşkanı Şükran Kablan Yeşil değerlendirmesinde,  2015’ten bu yana AKP-MHP faşist ittifakının ülkeyi içerisine soktuğu atmosfere dikkat çekti. Kablan, “İktidarın ülkede yarattığı iklimin ekonomik, siyasal ve sosyal açıdan çok ciddi sonuçları oldu. Emekçiler açlıkla, yoksullukla daha fazla yüz yüze geldi. Her alanda Kadınların, yaşamlarına, geleceklerine, kimliklerine, bedenlerine dair müdahaleler söz konusu” diyerek “Ülkede çoklu kriz var” dedi.

Sözleşmeden anadilde eğitime yol haritası

Kablan, yaşanan bu çoklu kriz karşısında daha güçlü ve  daha örgütlü olacaklarını belirterek şöyle dedi: “Kadın emekçiler olarak her dönem görmezden gelinen, kulak kapatılan taleplerimizi biraz daha güçlü, örgütlü bir şekilde dile getirmek gibi bir ihtiyacımız var. Önümüzdeki dönemin örgütlenme programını hep birlikte çizeceğiz. Başta İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden uygulanmaya başlanması olmak üzere; kamusal ve özel alanda her türlü şiddete, tacize ve mobbinge karşı mücadeleyi yükseltme, ekonomik, sosyal, özlük haklarımız konusunda mevcut olan her türlü ayrıştırıcı, ötekileştirici uygulamalara son vermek, kamunun bütün alanlarındaki güvencesiz, liyakata dayalı olmayan çalışmaya, cinsiyet eşitlikçi olmayan uygulamalara son verilmesi noktasında bir mücadele ve yol haritası oluşturacağız.”

Eğitim sorunlarına da değinen Kablan, “Eşit, nitelikli, anadilde bir kamusal hizmetin hayata geçirilmesi, kamusal alandaki piyasalaştırma ve özelleştirme politikalarının son bulması konularında da yol haritamızı oluşturacağız” dedi.

“İhraçlar, OHAL KHK’ları yokmuş gibi görünse de 375 sayılı yasayla devam ediyor” diyen Kablan, sendikal mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini söyledi.
  
Kadın çalışmanın dışına itiliyor

KESK Kadın Sekreteri Döne Gevher Koyun, salgından kaynaklı olarak gerçekleştiremedikleri kadın meclis toplantılarını, kadına yönelik yoğun saldırıların yoğun olduğu süreçte yaptıklarını belirterek, kadının emeğine, bedenine, kimliğine dönük saldırıların her geçen gün arttığına dikkat çekti.

Kadına yönelik saldırlar ile emeğine dönük saldırıların paralelliğine işaret eden Koyun, kadının güvencisiz çalışmasını belirterek,  “Kadınların bakım emeği ve ev içi emeğinin dışında düşünmeyen, işsizliği de bu şekilde aşmaya çalışan bir algıyla hareket eden AKP-MHP iktidarı bugün itibarıyla bizleri çalışma yaşamının dışına itiyor” dedi.

Mücadeleyi önlemek için saldırıyorlar

Sendikal çalışma yürüttükleri gerekçesiyle tutuklanan ve ihraç edilen kadınların durumuna değinen Koyun, iktidarın kadın örgütlenmesinin önüne set çektiğini ve kariyer anlamında yükselmesini engellemeye çalıştığını dile getirdi. Koyun şöyle devam etti: “375 sayılı 35. geçici maddesi üzerinden birçok arkadaşımıza dönük ihraç kararları gelmeye başladı. Devam edeceğini düşündüğümüz bu saldırılar, kadınların mücadelesinin önüne geçme üzerinden geliştirilen bir saldırıdır. Biz bu haksız hukuksuz uygulamalar karşısında geri adım atmayacağız.”

Haksız, hukuksuz uygulamaların takipçisi olacaklarını kaydeden Koyun, iki günlük toplantıdan çıkan sonuç ve planlamalara göre kadın hareketleriyle birlikte mücadele yürüteceklerini belirtti. Koyun, “Sisteme karşı kadın dayanışmasını ören ve bağ kuran bir yerden direnmeye ve mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi. 

ANF/ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.