
Van’da KHK ile kapatılan kültür-sanat kurumlarının çalışanları bir araya geldi ve yeni bir merkez inşa etti: 8’inci Nota Sanat Merkezi. Gitar hocası Şahin Acar, “KHK’lara inat, sanata devam” dedi.
OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler ile Van’da kapatılan kültür-sanat kurumlarının çalışanlarının oluşturduğu 8’inci Nota Sanat Merkezi, bağlama, gitar, kaval, erbane, tiyatro, resim ve sinema alanlarında öğrenci yetiştiriyor.
Devletin ‘kültür’ merkezleri!
Merkezin çalışmaları hakkında bilgi veren gitar hocası Şahin Acar, gençlerin kültürlerinden uzaklaşmaması için bu çalışmayı yaptıklarını belirtti ve devam etti: “Başka kültürleri getirerek gençler arasında yaygınlaştırmaya başladılar. Kültür merkezleri adı altındaki yeni kurulan kurumlar, daha çok asimilasyon merkezleri oldu. Kültürleri yok etmeye çalışıyorlar. Biz buraya gençlerin gelmesini istiyoruz. Asimile olmalarını istemiyoruz.”
Devletin açtığı kültür merkezlerinde gençlere kendilerinin olmayan bir kültürün empoze edilmeye çalışıldığını kaydeden Acar, “Mehter marşını getirip Kürt gençlerine vermeye çalışıyorlar. Bu da asimilasyon politikasıdır. Biz Kürtlerin kendi kültürünü yaşaması için çalışma yürütüyoruz, Mezopotamya halklarının kültürünü yaşatmaya çalışıyoruz. KHK’lara inat, sanata devam” dedi.
Öğrenci Ergin: Kültürümü, dilimi yaşıyorum
Merkezin öğrencilerinden olan 20 yaşındaki Hakan Ergin ise gençlerin zamanını değerlendirmesi gerektiğini ifade ederek, “Devletin istediği gençlik modeli, hiçbir müzik enstrümanı ile uğraşmayan, sadece kafelerde vakit öldüren gençliktir. Ben öyle bir yaşam istemediğim için buraya geliyorum, kültürümü ve dilimi yaşıyorum” diye konuştu.
DİHABER/VAN