Kimyasal Erdoğan protestosu

Yurt Dışı Haberleri —

Basel'de kimyasal protestosu

Basel'de kimyasal protestosu

  • Avrupa’daki Kürdistanlılar ve dostları, bu hafta sonu da birçok merkezde Türk devletinin kimyasal saldırıları ile uluslararası güçlerinin sessizliğini protesto etti.

 

Mannheim, Duisburg, Düsseldorf, Stuttgart, Lorient, Marsilya ve Basel’deki eylemlerde, "Kimyasal Erdoğan" sloganı atılarak, özellikle Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün (OPCW) sorumluluklarını yerine getirmesi istendi.

MANNHEIM

Almanya’nın Mannheim kentinde Prandeplatz’ta toplanan Kürdistanlılar ve dostları, Türk devletinin kimyasal silah kullanımını ve buna karşı uluslararası sessizliği kınadı. Mitingde yapılan açıklamada, şunlar ifade edildi: “Türk ordusu Kürt halkına karşı işlediği savaş suçlarında sınır tanımıyor. 23 Nisan’dan bu yana Güney Kürdistan’da yasaklı kimyasal silahlar kullanıyor. ABD ve Avrupa devletleri PKK’nin zayıf düşmesini bekleyerek, bu saldırılara sessiz kalıyor. Boşuna bekliyorlar; Kürt halkının savunma gücü olan gerillalar yenilmez ve bitmez."

Bölgedeki Demokratik Güç Birliği temsilcisinin konuşması ardından, “Bijî Serok Apo”, “Katil Erdoğan”, sloganları atıldı.

DUISBURG

Almanya'nın Duisburg kentindeki Kürdistanlılar ve dostları, Asya Yüksel Kadın Meclisi öncülüğünde Türk devletinin kimyasal saldırılarına karşı bilgilendirme standı açtı. Eylemciler, Türk devletinin aylardır gerillaya karşı saldırılarından sonuç alamadığını ve kimyasal silahlara başvurduğunu hatırlattı. Eylemde, başta OPCW olmak üzere uluslararası kurumların ve devletlerin sessizliğine tepki gösterildi. Avrupa Kürt Kadın Hareketi'nin (TJK-E) bildirisi okunurken, kimyasal silah kullanımını belgeleyen dosyalar da dağıtıldı.

DÜSSELDORF

Almanya’nın Düsseldorf kentinde Kürt Kadınlar Birliği (YJK) öncülüğünde Hauptbahnhof önünde bir araya gelen Kürdistanlılar, bilgilendirme standı açtı, ayrıca Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün (OPCW) harekete geçmesi talebiyle kuruma gönderilmek üzere imza topladı. Türk faşist rejiminin kimyasal silah kullanımı teşhir eden bildirilerin dağıtıldığı eylemde, “Kimyasal Erdoğan”, “Katil Erdoğan”, “Çocuk-kadın katili Erdoğan” sloganları atıldı.

STUTTGART

Almanya'nın Stuttgart kentinde yeni açılışı yapılan Demokratik Kürt Kültür Merkezi’nde gençler bir araya geldi. Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) ve Jinên Ciwan ên Têkoşer (TekoJIN) aktivistleri öncülüğünde düzenlenen şölende, öncelikle Abdullah Öcalan’ın konuşmasının yer aldığı ve Werin Cenga Azadiyê hamlesinin sinevizyon gösterisi yapıldı. Sinevizyonun ardından konuşmalar yapıldı.

Konuşmada şu ifadelere yer verildi: “TCŞ ve TekoJIN aktivistleri olarak Avrupa sahası içinde bulunduğumuz sürece her zaman kültürümüzü, sanatımızı ve edebiyatımızı yaşatmaya devam edeceğiz. Biz gençlere bu süreçte düşen en büyük rol ve misyonlardan biri de Önder Öcalan’ın fiziki özgürlüğü sağlanana kadar alanlarda olmaktır. Her zaman  her yerde kesintisiz eylemlerde yer almaktır. Bunun için tüm gençliğimiz ve yurtsever halkımızın 'Werin Cenga Azadiyê' hamlesi kapsamında aralıksız alanlarda olmasını istiyoruz."

Şölende Hozan Simar sahne aldı. Yaklaşık üç saat süren şölen, halaylarla sona erdi.

LORIENT

Fransa'nın Lorient kentinde, Türk devletinin Kürdistan’da kimyasal silah kullanımı protesto edildi. Kentte yaşayan Kürdistanlılar ve dostları, akşam saatlerinde Place Aristide-Briand’da bir araya geldi. Türk devletinin Kürdistan’da kimyasal kullandığına dair hazırlanan Fransızca bildiriler dağıtıldı. Türk devletinin savaş kurallarını ihlal ederek insanlık suçu işlediği ve bu barbarlığına karşı tutum almayan yetkili kurumların suça ortak olduğu vurgulandı. Fransız temsilciler ise Kürt halkının özgürlük mücadelesinin yanında olduklarını belirterek, DAİŞ’e karşı insanlık savaşı verenleri kahraman ilan edenlerin, bugün Kürt halkına karşı üç maymunu oynadıklarına dikkat çekti. Protesto eylemi sloganlarla son buldu.

MARSILYA

Fransa’nın Marsilya kentinde Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) öncülüğünde protesto yürüyüşü düzenledi. Direnen HPG gerillalarının mücadelesini sahiplenen; tüm dünyada savaş suçu olarak kabul edilen kimyasal silahları kullanan Türk devletini teşhir eden döviz ve pankartlar taşındı ve bildiriler okundu. Sık sık “À bas régime fachiste en Turquie”, “Dictateur Erdogan” sloganları atıldı. Yürüyüşün sona erdiği şehir merkezinde bir miting düzenlendi. Son duruma yönelik bildiri ve konuşmalar yapıldı. Kitlenin “Bijî berxwedana gerîla” sloganları ardından eylem sona erdi.

BASEL

İsviçre'nin Basel kentinde İsviçre Kürt Kadın Hareketi (YJK-S), İsviçre Demokratik Kürt Toplumu (CDK-S), İsviçre Rojava Komitesi, İsviçre İklim Grevi ve Tevgera Ciwanên Şoreşger öncülüğünde Die Welt Park'ta her kesimden binlerce insan bir araya geldi.

Kitle, Kürdistan’daki kimyasal silah kullanımına dikkat çekmek amacıyla beyaz önlükler ve gaz maskeleri taktı. Kobanê devriminin selamlandığı yürüyüş öncesi burada CDK'S adına bir konuşma yapılarak, Kürdistan'da Kürt gerillalarını hedef alan Türk devletinin, Kürt halkına topyekun imha konsepti dayattığının altı çizildi.

İsviçre İklim Grevi adına yapılan konuşmada ise Rojava'da ve Kobanê'de Kürt halkı başta olmak üzere halkların ortak direnişiyle yaratılan devrimi boğmak isteyenlerin, kimyasal ve zehirli gazlarla saldırdığı belirtilerek, Kürt halkının mücadelesine sahip çıkılacağı vurgulandı. “Dün nasıl Kobanê'yi beraber savunduysak bugün de işgal ve katliam saldırılarına karşı Kürt halkını, Kürt gerillasını ve Kürdistan'ı beraber savunacağız" denildi.

Claramattepark’a kadar yaklaşık iki saat süren yürüyüş boyunca, kentin önemli merkezlerinde kurumlar adına açıklamalar yapıldı.

HABER MERKEZİ

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.