Kimyasal saldırı yerine gençlere ceza!

Yurt Dışı Haberleri —

Gençlerin OPCW önünde düzenlediği eylemden bir kare

Gençlerin OPCW önünde düzenlediği eylemden bir kare

  • Türk devletinin gerillalara yönelik kimyasal silah kullanımına karşı sessizliğini koruyan OPCW’yi protesto eden Kürtler cezalandırılıyor. OPCW’de eylem yapan 44 gençten 40’a yakını sınır dışı edildi, 4 gencin ise gözaltı süresi 2 hafta daha uzatıldı. 

 

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün (OPCW) Türk devletinin kimyasal silahlarla gerçekleştirdiği saldırılara sessiz kalması tepkilere neden oluyor. Avrupa’nın farklı kentlerinden Kürt gençleri 3 Aralık’ta Den Haag’da gerçekleştirdikleri eylemle OPCW’nin Türk devletine karşı sessizliğini protesto etmişti. Bina içerisine girerek protestolarını sürdüren gençlere polis saldırmış, 44 kişi kelepçelenerek gözaltına alınmıştı. 

Gençler sınır dışı edildi

Kentteki farklı karakollarda tutulan gençlerden 40’ı üç günlük gözaltı ardından bırakıldı. Hollanda vatandaşı olmayan 40’a yakın genç Yabancılar Polisi’ne teslim edildi. Haklarında “Hollanda’ya giriş yasağı” konulan gençler sınır dışı edildi. Gençlerden birinin Fransa’ya iade edilmek üzere Rotterdam Havaalanı’nda bekletildiği öğrenildi. Avukatı Yabancılar Şube Polisi’nin yazışmalarına bağlı olarak iade işleminin 10 güne kadar sürebileceğini aktardı.  

4 kişi hala gözaltında

OPCW’yi protesto eylemine katılan gençlerden 4’ünün gözaltı süresi ise 14 gün uzatıldı. 

Gözdağı verilmek  istendi

Gençlerin avukatı Hüseyin Aktaş, suçlamalar ve gözaltı süresinin uzatılmasına tepki göstererek, Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarına atıfta bulundu. Erdoğan’ın “Hollanda’da 50 tane PKK’liyi apar topar topladılar. Çünkü orada operasyon yapmaya kalktılar, bedelini ödediler” sözlerini hatırlatan Avukat Aktaş, “Gözaltındaki gençler üzerinden kimyasala karşı mücadele veren insanlara Erdoğan’ın talimatı ile gözdağı verilmek istendi” dedi. 

5 aydır eylemdeler

OPCW, BM ve Uluslararası Kızıl Haç’ı kimyasala karşı harekete geçmeye çağıran gençlerin talebi, bağımsız bir heyetin  Türk devletinin kimyasal silah kullanımına ilişkin Metina, Zap ve Avaşin’de incelemelerde bulunmasıydı. Kürdistan Demokratik Toplum Konseyi (DEM-NED) Eşbaşkanı Hüseyin Yıldız Türk devletin 7 aydır 300’ün üzerinde kimyasal saldırı gerçekleştirdiğine işaret ederek “En az 5 aydır Kürdistanlılar, enternasyonalistler, kurumlar buna karşı dosyalar sunuyor, demokratik eylemler yapıyor. Ancak Türk devletinin Kürt soykırımını destekleyen güçler kimyasala karşı da sessiz” dedi. Gözaltılarla Kürtlerin sindirilemeyeceğinin altını çizen Yıldız, “Dünyanın hegomanları Kürt soykırımına sessiz kalıp her türlü saldırı ve katliama karşı sömürgeci faşist kurumların yanında yer alırsa Kürtlere direnmekten başka yol kalmıyor” dedi. 

‘İnsan aklıyla dalga geçiyorlar’

OPCW’nin sessizliğine tepki gösteren Yıldız, “Gerillalar kimyasal silahlarla katledilirken, kendi yasaları ve anlaşmalarına göre yasaklı olan kimyasal silahlara karşı araştırma yapmıyorlar, yerinde inceleme için heyet göndermiyorlar” dedi. OPCW’nin Suriye’deki kimyasal silah kullanımına odaklanan Bellingcat’ın kurucularından Eliot Higgins’in ‘sunulan deliller gerçekçi değil’ yönündeki iddialarını dikkate aldığını kaydeden Yıldız, “İnsan aklı ile dalga geçiyorlar. KCK, HPG bu kurumlara çağrı yaparak gelip inceleme yapmalarını istiyor. Gidip inceleme yapmak yerine ellerindeki iki fotoğrafla bu yorumun yapılması bilim ve insanlıktan uzaktır” dedi.

İnceleme yapılana kadar eylemdeyiz

Türk devletinin gerilla alanlarına yönelik kimyasal saldırılarını bir heyet yerinde inceleyene kadar eylemde olacaklarının altını çizen Yıldız “Her türlü mücadele yöntemi meşrudur. Kürt halkı ve dostları direnmekten vazgeçmeyecek” dedi. 

HABER MERKEZİ 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.