OPCW’ye kimyasal gölgesi

Yurt Dışı Haberleri —

Lahey çadır eylemi

Lahey çadır eylemi

  • Hollanda’nın Lahey kentinde 28 Kasım’da başlayıp 2 Aralık’a kadar sürecek olan ve 193 üye ülkenin katıldığı OPCW Üye Devletler Konferansı, Kurdistan’da kullanılan kimyasal silahların araştırılması taleplerinin gölgesinde başladı.

İşgalci Türk devletinin Kurdistan’da kullandığı kimyasal silahların araştırılması için Avrupa’nın dört bir tarafında eylemler sürerken, Yeğenlerini kimyasal saldırılarda şehit veren Xoşnav Ata da Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) binası önünde 118 gündür süren nöbet eylemine devam ediyor.

Kürt bakan Xoşnav’ı görmedi

Yerel ve yabancı basının yoğun ilgisi altında Pazartesi günü başlayan konferansa katılan Hollanda’nın Kürt bakanlarından Güvenlik ve Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz Zegerius ise beraberindeki kalabalık bir ekiple binaya giriş yaparken Xoşnav Ata’yı görmedi.

OPCW’nin yıllık toplantısının ikinci gününde de Hollanda polisinin aldığı olağanüstü güvenlik önlemleri dikkat çekti. Tek başına adalet nöbetine devam eden Xoşnav Ata’nın yanı başında, iki minibüs dolusu polis nöbet tuttu.

Xoşnav Ata her zamanki yerinde nöbet eylemine devam ederken, binanın yüz metre karşısında ise Ata’ya destek amacıyla oluşturulan eylem komitesinden yaklaşık on kişi çadır eylemi başlattı. 13.00–15.00 saatleri arasında yapılacak eylemi her gün yeni bir grup devralacak. Diğer taraftan çadır eyleminin başlatıldığı alanda her zaman 50 kişilik gruplara izin verilirken, bu defa en fazla 10 kişiye izin verildi.

Eylemler devam edecek

OPCW’nin sessizliğini protesto için çadır eylemleri sürerken, konferansa katılanlar ve vatandaşlara 5 binin üzerinde kimyasala dikkat çeken bildiriler dağıtılması planlanıyor. Bugün saat 13.30’da (30 Kasım) da geniş katılımlı merkezi yürüyüş düzenlenecek.

Ayrıca 1 Aralık Perşembe günü de, çadır eylemimi Amsterdam’da yaklaşık 20 kişilik bir grubun devralması bekleniyor.

 Ata’ya destek için oluşturulan eylem komitesinde bulunan Hollanda Demokratik Kürt Toplum Konseyi’nden (DEM-NED) Eşbaşkanı Niyazi Gül, mesajlarının güçlü bir şekilde OPCW’ye ulaşması için tüm kesimlerin katılımının önemli olduğunu vurgulayarak şu çağrıyı yaptı: "Xoşnav arkadaşımız yaklaşık 4 aydır sıcak soğuk demeden, ara vermeden güçlü bir iradeyle bu anlamlı eylemini sürdürüyor. Konuşmadığımız gazete, mektup yazmadığımız kuruluş kalmadı. Yayınlanan raporlar ve görüntüler de ortadayken, bu uluslararası sessizliği anlamak gerçekten mümkün değil. Xoşnav Ata’nın dikkatinizi çekebilmesi için artık ne yapması gerekiyor? Nedir bu korkunuzun sebebi? Siz duyana ve görene kadar bu eylemler devam edecek diyoruz ve tüm Kurdistanlı ve dostlarını Xoşnav Ata’nın bu eylemini sahiplenmeye çalışıyoruz." HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.