Kimyasala karşı Berlin’de inisiyatif kuruldu

Yurt Dışı Haberleri —

Kurdistan’da Kimyasal Silah Kullanımına Karşı İnisiyatif

Kurdistan’da Kimyasal Silah Kullanımına Karşı İnisiyatif

  • Berlin'de kurulan "Kurdistan’da Kimyasal Silah Kullanımına Karşı İnisiyatif" amaçlarının uluslararası sessizliği kırmak ve savaş suçunu teşhir etmek olduğunu açıkladı.

HAKAN TÜRKMEN/BERLİN

Türk devletinin tarih boyunca Kürt halkına yönelik işlediği suçlara göz yumuluyor. Dersim’de kullanılan kimyasal silahlar, Rojava ile devam ederken günümüzde Medya Savunma Alanları'nda kullanılıyor. Almanya’nın başkenti Berlin’de, 11 Kasım'da Türk devletinin kimyasal silah saldırılarına karşı "Kurdistan’da Kimyasal Silah Kullanımına Karşı İnsiyatif" (İnitiative gegen Einsetzung der Chemische Waffen in Kurdistan), kuruldu. Kuruluşta yer alan kurumlar Özgür Kürdistan Federasyonu Doğu Almanya (FED-KURD), Dest-Dan Kadın Meclisi, Berlin Özgür Kürdistanlılar Meclisi (Nav-Berlin) , Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK), Dersim İnşa Kongresi-Berlin, Kürdistan Kominist Partisi-Berlin, Kurdische Gemeinde Berlin temsilcileri Sol Parti Eyalet milletvekili Ferhat Koçak ve siyasetçilerin katılımı ile tartışmalar yürütüldü.

Sessizliği karşı harekete geçeceğiz

Uluslararası alanda yasaklı kimyasal silahların kullanılmasına ve Türk devletinin işlediği suçlara sessiz kalmayacaklarını belirten İnisiyatif, “Bu nedenle sessizliği kırmak, devletlerin ve kurumların sessiz kalmalarına karşı yoğun çalışmalara devam edilecek" diye vurguladı. İnisiyatif, kimyasal silahların kullanıldığı yerlerde delillerin toplanması ve yerinde inceleme yapılması için Kurdistan’a bir heyet gönderme planlaması yaptı. Ayrıca İnisiyatif, Basın, Diploması ve Toplumsal Alan olarak üç komisyon şeklinde çalışmalarını başlatacaklarını belirtti.

Türk devletini teşhir edeceğiz

Türk devletinin Kurdistan’a yönelik işgal, imha politikalarına karşı mücadele ettiklerini kaydeden FED-KURD Eşbaşkanı Nıştıman Tarhan, "Avrupa devletlerinin sessizliği kabul edilir değil. Her alanda Türk devletinin işlediği suçları teşhir edeceğiz” dedi. Dest-Dan Kadın Meclisi Sözcüsü Seda Tanrıkulu ise, “Avrupa yaşayan Kürt kadınlar olarak kimyasal silah kullanarak savaş ve insanlık suçu işleyen Türk devletinin uluslarası alanda yargılanmasını sağlamak için mücadele edeceğiz” diye konuştu.

Kimyasallar Avrupa'dan gidiyor

Nav-Berlin Meclisi temsilcisi İsmail Parmaksız da, "Türk devleti, Kürt halkını tümden yok etmeyi, nefessiz bırakmayı hedeflemekte. Kürt halkı olarak bu suçları gün yüzüne çıkaracağız” diye konuştu. ATİK temsilcisi Civan Karakaya ise, "Kullanılan kimyasalların çoğu Avrupa devletlerinden gidiyor ve kâr, sermaye olarak görüldüğü için sessiz kalıyor. Türk devleti de bu yüzden kimyasal kullanmaktan çekinmiyor" ifadelerini kullandı.

Yargılanmaları için çalışacağız

Dersim İnşa Kongresi-Berlin temsilcisi Mehtap Erol da, "38’ler de dedelerimize yaşattıklarını bugün bizlere yaşatmak istiyorlar. Her alanda mücadele yürüterek ve teşhir ederek bu sessizliği kıracağız” dedi. Kürdistan Kominist Partisi Berlin temsilcisi Enver Şen de, "Türk devleti, Dersim, Efrîn, Serêkaniyê’de defalarca kimyasal silah kullanarak savaş suçu işledi" hatırlatması yaptı. Kurdische Gemeinde Berlin temsilcisi Hüseyin Taşan da, "Uluslararası alanda yasaklı kimyasal silahların kullanılması suçtur. Bu suçu işleyenlerin uluslararası mahkemeler de yargılanmaları için çalışmalarımızı hızlandıracağız" dedi.

 

 

 

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.