BDP, gerillaların cenaze töreni için ertelediği İl başkanları toplantısını dün gerçekleştirdi. Sümerpark Salonu’nda yapılan toplantının açılış konuşmasını yapan BDP Bingöl Milletvekilli ve Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İdris Baluken, „Biz onurlu bir duruşla halkımızla beraber mücadele etmeye devam edeceğiz. Van depremi de ortaya çıkardı ki Türkiye’nin ‘sosyal devleti’ enkazın altında kaldı“ dedi. Ardından konuşan BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti. Deprem çalışmalarını sisteme kavuşturduklarını açıklayan Kışanak, Van’da yaşam mücadelesi veren ailelere BDP’li belediyelerin olduğu illere geldiklerinde kendilerine ev tahsis edeceklerini vurgulayarak, her açıdan ailelere yardım edeceklerini dile getirdi.
Van depreminin Türkiye’de yerel yönetimlerin önemini bir kez daha ortaya koyduğuna dikkat çeken Kışanak, „Anayasa çalışmalarında bunun üzerine durulmalıdır ve yerel yönetimler veya bölgesel yönetimler güçlendirilmelidir“ dedi.
Kışanak, son olarak da tutuklu belediye başkanlarını ve çalışanlarını anarak, hepsinin derhal serbest bırakılmasını istedi. Kışanak, AKP’nin seçimleri kaybettiğini ve şimdi polisle zoruyla başarıya ulaşmak istediğinin altını çizerek „Siz bizi tutuklayabilirsiniz ancak halkla kurduğumuz birliği yıkamazsınız. Var olma amacımız onurlu bir yaşamdır“ dedi.
AMED