Kızımdan kalan 450 gramı alacağım

  •  Bagok Dağı’nda şehit düşen ve 127 gündür ailesine cenazesi verilmeyen Hediye Balur’un babası Mahmut Balur, cenazesinden kalan 450 gramı alana kadar durmayacağını söyledi.
  •  “Kızımı alıp arkadaşlarının yanına defnedeceğim. Dik durmamız gerekiyor. Şu an acım çok büyük ama duyduğum onur ve gurur acımdan daha büyük. Başım dik.”

Ailesi devletin baskı politikaları sonucu 1990’lı yıllarda Şırnak’ın İdil ilçesinden Adana’nın Ceyhan ilçesine göç eden Hediye Balur, 8 Mart 1994’te dünyaya geldi. İlkokul ve lise öğrenimini burada tamamlayan Balur, 20 yaşında HPG’ye katıldı. Balur, Mardin’in Nusaybin ilçesi Bagok Dağı kırsalında 7-8 Mayıs tarihlerinde Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) ve helikopterlerin bombardımanları sonucu 5 HPG’li ile birlikte şehadete. Yapılan kimlik tespitinin ardından 5 HPG’linin cenazesi ailelerine teslim edildi, ancak Balur’un cenazesi 127 gündür ailesine verilmiyor. 

Başvurular üzerine cenazeyi teşhis etmek için giden aileye, morgda bekletilen 450 gram gösterildi. DNA eşleşmesi sonucunda cenazesini defnetmek isteyen ailenin talebi yanıtsız bırakıldı. 

Hediye Balur’u “Kızım küçüklüğünden büyüdüğü zamana kadar hep farklıydı” diyerek MA’dan Ömer Akın’a anlatan annesi Emine Balur (50), kızının henüz okul öğreniminin 5’inci yılında kadın hakları konusunda duyarlı olduğunu belirtti. Anne Balur, kızının yaşamı boyunca en çok Roboskî Katliamı’ndan ve Gezi eylemleri sırasında Ali İsmail Korkmaz’ın katledilmesinden etkilendiğini söyledi. Balur, “Kızımın cenazesine yapılanlar bizleri çok yaraladı. İlk haber geldiğinde DNA eşleşmesi için kan vermeye gittiğimiz zaman bize farklı bir şey dediler, daha sonra farklı şeyler. Savcı yardımcısı ile görüştüğümüz zaman iki kadın cenazesi ve tanınmaz olduğunu ifade etti. Cenazemizi almaya gittiğimizde, cenazenin olmadığını söylediler. Şu an kızımın bedeninden sadece 450 gram kaldığı söyleniyor. Bunu bile vermiyorlar” diye konuştu. 

‘Senin kızını öldürdük’

Balur’un babası Mahmut Balur (57) da kızının şehadetini, 10 Mayıs’ta kendisini arayan askeri yetkilinin “Senin kızını öldürdük. Gelin alın” demesiyle öğrendi. Bunun üzerine DNA testi için Mardin’e giderek kan örneği veren baba Balur’a, bu kez “Gidin 3 ay sonra sonuçları çıkar” denildi. Baba Balur, aradan 127 gün geçmesine rağmen cenazenin verilmediğini belirterek, kan örneği verdikten dört ay sonra tekrar arandıklarını ve cenazeyi almak için tekrar Mardin’e gittiklerini söyledi.

Belki kargoyla gönderirler

Baba Balur, şöyle devam etti: “Cenazeyi almaya gittiğimiz zaman diğer cenazeler ailelerine verilirken, bizim cenazemin olmadığını söylediler. Cenazemizden sadece 450 gram kaldığını ve İstanbul Adli Tıp Kurumu’na (ATK) gönderdiklerini söylediler. Cenazenin gelip gelmeyeceğini bilmediklerini ifade ettiler. Cenazenin neden İstanbul’a gönderildiğini bilmiyoruz. Belki bir gün bize de kargoyla gönderecekler. Düşman hukuku uyguluyorlar. Vicdanları yok. Her şey beklenir.”

450 gram bile kalmış olsa

“Kızımdan geriye 450 gram bile kalmış olsa, o kemikleri alana kadar durmayacağım” diyen baba Balur, şunları ekledi: “Kızımı alıp arkadaşlarının yanına defnedeceğim. Böyle durumlarda dik durmamız gerekiyor. Şu an acım çok büyük ama duyduğum onur ve gurur acımdan daha büyük. Başım dik. Halkımızın birlik içinde olması gerekiyor. Birlik olmadığı sürece, benzer durumları yaşamaya devam edeceğiz. Bir olmazsak bir bir gideceğiz. Faşist bir anlayış var. Bin yıldır öldürülüyoruz. Zihniyet hep aynıydı.”  ADANA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.