Kızmaz’a ‘gizli tanık ol’ dayatması

  • Ailesi ile birlikte Batman’da yaşayan Metin Kızmaz (18) isimli genç, son iki ay içerisinde 3 kez alıkonulduğu polislerin ajanlık dayatmasına maruz kaldı. Polisler, hiçbir gerekçe göstermeden alıkoydukları Kızmaz’ın ‘gizli tanık’ olması için üzerinde baskı kurdu. Hazırladıkları isimler üzerine ifade vermesi için Kızmaz’ı tehdit eden polisler, yine 25 yıl önce PKK’ye katılan halası Seve Kızmaz ile iletişime geçmeye zorladı.

Gördüğü bu baskı ve tehditler karşısında 28 Temmuz’da İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi’ne başvurup hukuki destek alan Kızmaz, 8 Ağustos’ta da Batman Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. 

‘Seninle daha sonra görüşeceğiz’ tehdidi

Yaşadıklarını Mezopotamya Ajansı’ndan Fethi Balaman anlatan Kızmaz, polislerin farklı tarihlerde kendisini iki kez Şafak Mahallesi’nin ara sokaklarında durdurup, alıkoyduğunu ve ‘Bize yardım et, biz de sana yardım edelim’ dediğini söyledi. Kızmaz’ın tekliflerini reddettiği polisler kendisini ‘seninle daha çok görüşeceğiz’ tehdidinde bulundu.

Aynı polislerin bir süre sonra bu kez çalıştığı iş yerine geldiğini anlatan Kızmaz, “Ellerinde telsizlerle içeri girdiler. Sonra herkesin içerisinde beni bir köşeye çektiler. Beni daha önce hiçbir şekilde görmediğim insanlar hakkında ifade vermemi istediler” dedi.

Babası da tehdit edildi

Kızmaz, polislerin kendisine 25 yıl önce PKK’ye katılan halası Seve Kızmaz’ı sorduklarını da ifade etti. “Ben daha doğmadan halamın gittiğini ve kendisinden bir daha haber alamadığımızı söylememe rağmen polis halama ulaşmam için bana baskı kuruyor” diyen Kızmaz, gözaltına alınan babasının kendisinin ajan olması ve kardeşi ile iletişime geçmesi için tehdit edildiğini de paylaştı. 

Ailesinin hiçbir gerekçe olmadan sık sık telefonla aranıp, emniyete çağrıldığını belirten Kızmaz, “Resmi bir kağıt bir karar olmadan çağrılıyoruz. ‘Ben geleyim ailemi rahatsız etmeyin’ dediğimde ise ailemle görüşmek için ısrar ediyorlar. Bunlar hukuk dışı uygulamalardır. Tüm bunlar bilinçli bir şekilde yapılıyor” dedi.  BATMAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.