KNK: Kimyasal bulgularını gönderdik

KNK

KNK

  • KNK Eşbaşkanı Zeyneb Murad, Türkiye’nin kimyasal silah kullanımına ilişkin belgeleri uluslararası kuruluşlara gönderdiklerini, uluslararası düzeyde bir soruşturma açılması için girişimlerini sürdürdüklerini söyledi.

 

Türkiye’nin 23 Nisan’da Federe Kürdistan’ın Avaşîn, Zap ve Metîna bölgelerine başlattığı işgal saldırıları, 7. ayında sürüyor. KDP’nin desteğiyle devam eden saldırılarda kesintisiz olarak kimyasal silahlar kullanıldı. Başta Irak ve Federe Kürdistan hükümetleri olmak üzere tüm taraflar sessizliğini sürdürüyor. Kürtler ve dostları alanlara çıkarak uluslararası bu sessizliğine tepki gösteriyor.

MA’dan Zeynep Durgut’a konuşan Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Eşbaşkanı Zeyneb Murad, ”KNK olarak da Başûr’da araştırmalar yaptık. Bu araştırmalarımız sonucunda elde ettiğimiz bilgi ve belgeleri Avrupa ülkelerinin tüm konsolosluklarına gönderdik. Ayrıca bir araştırma dosyası hazırladık. Bu çalışmada birçok kanıt ve bilgi bulunmaktadır. Avrupa ülkelerinin tüm uluslararası kurumlarına, dışişleri bakanlıklarına kanıtları gönderdik. Ne yazık ki, yetkililer tarafından şu ana kadar bize resmi bir yanıt verilmedi. Resmi bir yanıt verilmemesinin yanı sıra Avrupa Parlamentosu’nda (AP) bulunan Kürt dostları harekete geçti. Kürt dostları, kimyasal silah kullanımı konusunda araştırma yapacak uluslararası bir komisyon kurulmasını talep etti. Ayrıca, bölgeyi ziyaret edecek uluslararası delegasyonları da dahil edecek bağımsız bir komisyonunun kurulmasını talep ediyoruz. Türkiye hakkında uluslararası bir soruşturma başlatılması için de çabalarımız var” dedi.

Ellerinde kimyasal silah kullanımına ilişkin delillerin olduğunu tekrarlayan Eşbaşkan Murad, şunları söyledi: “KNK tarafından hazırlanan kimyasal kullanımıyla ilgili bulgu ve belgeleri uluslararası devletlere bir mektupla gönderdik ve kimyasal silahların kullanımının tamamen yasaklanması çağrısında bulunulduk. Bunun araştırılması için de bir komisyon kurulmasını talep ettik. Öte yandan HPG, Türk devletinin son 6 ayda gerillalara ve sivillere 132 kez kimyasal silahla saldırdığını açıkladı. Kimyasal silahın özellikle Horiri bölgesinin köylerinde kullanıldığı duyumları aldık. Bu bilgi daha sonra bölgede çalışmalar sürdüren Hristiyan Arabulucular Grubu tarafından da doğrulandı. Bunların hepsi kimyasal silah kullanımına dair belgelerdir. KCK, bir heyetin bölgeye gitmesi halinde yardıma hazır olduklarını duyurdu.” ŞIRNAK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.