Kobanê’ye saldırılaran DAİŞ çetesinin katliam tehdidi yüzünden yaşadıkları toprakları terk etmek zorunda kalan Kobanêliler, kafileler halinde kente geri dönüşü sürüyor. Saldırıların yoğunlaşarak kentin merkezine vardığı 6 ay önce, yanlarına alabildikleri kadar eşyalarıyla Kuzey’e geçenlerin bir kısmı, Kobanê’nin özgürleştirilmesi sonrası, ayrıldıkları yurtlarına yeniden dönme telaşı ve sevinci yaşadı. Kuzey’e geçen halkın büyük bir bölümü, bölge belediyelerin ve yurttaşların desteği ile kurulan kamplara ve evlere yerleştirilerek yaraları sarılmaya çalışıldı. Her geçen gün gelenlerin sayısının artması ve yardım eli uzatılmaması nedeniyle Türkiye devletine gösterilen tepkiler sonucunda, Kobanêlilerin bir kısmı da AFAD tarafından kurulan kamplara yerleştirilmişti. 

Aylarca süren bu misafirlikten sonra kentin kurtuluşu ile birlikte dönüşler de başladı. Kobanêlilerin bir kısmı da dün Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan evlerine geri döndü. Eşyalarıyla birlikte Sınır Kapısı’nın Türkiye kısmından işlemlerini yapan Kobanêliler, ara bölgeye geçerek burada Kobanê Kanton yönetiminin görevlilerince oluşturulan masalarda kimlik kayıtlarını yaptı. Kayıt işlemlerini tamamlayan aileler, daha sonra eşyalarını ara bölgeye gelen araçlara bindirerek ya da eşyalarını sırtlarına yükleyerek ne durumda olduğunu bilmedikleri köylerinin ve evlerinin yolunu tuttu. 


Birkaç saatte bin 800 kişi

Sınır kapısında görev yapan kayıt görevlilerinden alınan bilgiye göre, sınır kapısının açılmasından birkaç saat sonra Kobanê’ye geçenlerin sayısı bin 800’ü buldu. Bu sayının akşam saatlerine kadar birkaç kat artması bekleniyordu. 

Kobanê kent merkezinde evleri bulunan yurttaşlar, doğrudan evlerine geçebilirken, köylerde yaşayanlar ise temizlenen köylerde hala mayın tehlikesi bulunması nedeniyle alınan izinler doğrultusunda köylerine gidebildi. Mayınların temizlenmediği köylerin sakinleri ise Mala Gel’in belirlediği evlere yerleştirildi.

Terk etmek zorunda kaldıkları topraklarına dönen Kobanêli ailelerin, aylar süren zahmetli ayrılıklarının ardından yaşadıkları sevinç adeta yüzlerine yansıdı. Geri dönen yurttaşların ağzından dökülen ilk cümleler ise yaşadıkları pişmanlıklar oldu. 

Mecbur kalsalar da yurtlarını terk ettikleri için pişman olduklarını ifade eden Kobanêlilerden bölge belediyelerinin kurdukları kamplarda ya da kendilerine kapılarını açan bölge halkına misafir olanları, gördükleri ilgi ve yardımlardan dolayı teşekkürlerini dile getirmekten imtina etmezken, devlet tarafından kurulan kamplarda kalanlar ise yaşadıkları zorlukları anlattı.

Pazartesi, çarşamba ve vuma günleri açılan sınır kapısından gelişlerin bundan sonra da yoğun şekilde devam etmesi bekleniyor.