Üç gerilla yaralandı. La Uribe bölgesinde yaşanan bu durumu FARC bir saldırı olarak tanımladı. Müzakere sürecine olan güvenin sarsıldığı ve müzakere süreci çerçevesinde şekillenen uluslararası hukukun ihlal edildiğini açıkladı.

FARC lideri Timoleón Jiménez-Timochenko ise olayı "insani bir hata" kapsamında değerlendirdiklerini, ama sonuçta Kolombiya ordusu saflarında barışı provoke eden, barışı istemeyen birilerinin olduğunun da altını çizdi. 

Açıklamasının devamında müzakere sürecinin bu durumdan çok da etkilenmeyeceğini, süreceğini söyledi.

Bütün bunlar önemli olmakla birlikte müzakere sürecini asıl aksatan gelişmeler geçen hafta sonuna doğru başladı. FARC lideri Timochenko geçtiğimiz hafta başında gerilla cephelerinin müzakere sürecine uyumlu bir tarzda silah bırakmanın ön hazırlıklarına başlamaları çağrısında bulunmuştu. Buna karşılık 1., 16. ve 57. cepheler silah bırakmaya karşı olduklarını açıkladılar. Armando Rios Cephe’si (1. C5ephe) bunun gerekçesi olarak da Santos hükümetini mevcut ekonomik politikalarda hiç bir değişiklik yapmaksızın, sadece gerillalara silah bıraktırmayı hedeflediğini dile getirdi. Bu koşullarda barışın olmayacağı, kendilerinin halkını iktidarını kurmak için silahlı mücadeleyi sürdüreceklerini ifade etti. Ayrıca müzakere süreci kapsamında sivil hayata dönecek olanlara da saygı duyduklarını belittiler.

Bu gelişmeler sonrası FARC konu ile ilgili bir soruşturma açtığını açıkladı.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ise bu itirazlara "ya silah bırakırlar ya da onları yeraltında hapishanelere gömerim" diyerek yanıt verdi. Pek de sempatik olmayan bu açıklama müzakere süreci açısından kararlılık gösterisi gibi de okunabilir. Fakat gerillalara hiç de öyle geleceğini sanmam. Aksine Santos’un niyetinin bir emaresi olarak değerlendirilebilir.

Haberlere 1. Cephe ile ilgili başka şeyler de yansıdı. Grubun silah bırakmaya geçen yıldan beri karşı çıktığı, bunun nedeninin de kokain trafiğinde önemli bir yere sahip olmaları, elde ettikleri geliri terketmek istememeleri gerekçe olarak ileri sürülüyor. 

Bunların ne kadar doğru olduğunu elbette bilmiyoruz.Yoksa bütün bu durum FARC’ın taktik bir yaklaşımı kapsamında mı şekilleniyor onu da zaman gösterecek. Ama açık olan şu nihai barış anlaşmasının (Santos’un açıklamalarına rağmen) bu ayın 20’sine yetişmeyeceği. Ve süreç inişli çıkışlı ilerliyecek….


ELN’ye karşı operasyonlar sürüyor

Ulusal Kuruluş Ordusu-ELN ile resmi barış görüşmelerine başlanması konusunda mutabakata varılmasına rağmen, Santos ateşkes taleplerine olumsuz yanıt veriyor. Kolombiya ordusunun son olarak Cauca bölgesindeki operasyonlarında José María Becerra Cephesi’nden 3 gerilla hayatını kaybetti.


Hükümet ve FARC’tan ortak çalışma

Kolombiya’da olanlar bundan ibaret değil. Kolombiya hükümeti ve FARC geçtiğimiz aylarda anlaşmaya vardıkları bir projeye Pazar günü başladılar. Proje özetle alternatif ürünler sunarak koka üretiminin önüne geçmeyi hedefliyor. Çalışma Antioquia bölgesinde Briceño köyünde 500 coca üreticisinin gönüllü katılımıyla yapılıyor. Pilot program başarılı olduğu ölçüde yaygınlaştırılacak. Bu çalışmanın asıl önemi tabii ki hükümet ve FARC’ın ortak uğraşı olması.


Marcha Patriótica

Türkiye'deki HDK’ye benzer bir oluşum olan Marcha Patriótica sözcüsü David Florez, geçen hafta verdiği bir röportajda barış sonrası olabileceklere ilişkin Santos hükümetine güvensiz oldukları söyledi. 

Florez, son yıllarda yüzden fazla üyelerinin öldürüldüğünü, faillerin yakalanmadığını, aksine 300 kadar arkadaşlarının sendikal faaliyet vb gerekçelerle hapsedildiğini de ekledi. 

Bu durumda FARC’ın silah bırakmasının ertesinde gelişebilecek saldırılardan endişe duyduklarını ifade ederken "bize bu kadar açıktan saldıranlar FARC üyelerine ne yapmaz?" diye sordu.


Çocuklar açlıktan ölüyor

Kolombiya ile ilgili elbette anlatacak daha çok şey var. 

Ama bir çok şeyi özetlemesi açısından ertelenemeyecek bir haber gözüme ilişti. Ulusal Sağlık Enstitüsü'nün (INS) duyurusuna göre bu yıl içinde 137 çocuk açlıktan ve bakımsızlıktan hayatını kaybetmiş. Hükümet ilgilenmiyor mu bu durumla? Evet fonlar ayrılmış ama onlar da yolsuzluğa kurban olmuş. 

Bu tablo ülkenin ekonomik ve sosyal hayatı özetleme açısından yeterince veri sunuyor. 

Barış sonrası da hayatın Kolombiya için kolay olmayacağı şimdiden söylenebilir.


AYKAN SEVER