Kolu kırıldı ama suçlandı

  • HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca’nın katıldığı ve polis tarafından kolunun kırıldığı eylem iki yıl sonra “suç” delili olarak fezleke konusu yapıldı. Uca’nın kolunu kıran polise ise takipsizlik kararı verilmişti.

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca hakkında hazırlanan fezleke gerekçesinde, 13 Mayıs 2019’da Batman’da tecridin kaldırılması talebiyle başlatılan açlık grevi eylemlerine destek için yapılan oturma eylemine katılması yer aldı. Aynı eylemde Uca’nın “Direne direne kazanacağız” sloganını atması suç sayıldı. Uca’nın katıldığı oturma eylemine polis saldırıda bulunmuş ve saldırı sırasında Uca’nın kolu kırılmıştı. Uca’nın avukatları olaya ilişkin görüntü ve hastane raporlarıyla birlikte ilgili polisler hakkında “işkence ve kötü muameleden ve milletvekilliği dokunulmazlığının ihlal edilerek zorla gözaltına alınmasından” dolayı Batman Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu. Savcılık “kovuşturmaya yer olmadığı” kararı vermişti.

Kürt ve Kürdistan demiş

 HDP Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk’ün 10 Ekim 2019’da Amed’de HDP milletvekillerini de katılımıyla açıklamasında “Kürt” ve “Kürdistan” ifadelerini kullanması ve Türkiye’nin Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik saldırısını eleştiren konuşması suç sayıldı. Öztürk hakkında hazırlanan ikinci fezlekenin gerekçesi ise açlık greve eylemleri sırasında cezaevinde şehit düşen Zülküf Gezen’in cenazesine katılması yer aldı. Cenazeyi takip eden Mezopotamya Ajansı’nın (MA) haberini sosyal medya hesabından paylaşması da suç sayıldı.

HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir’in, 5 Ocak 2020’de Aydın İl Teşkilatı’nın 3. Olağan Genel Kurulu’nda tecrit ve tutuklu siyasetçilere dair yaptığı konuşma; HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy’un 25 Ağustos 2019’da Amed Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanmasını protesto eylemine katılması; HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede’nin de tecride dair yaptığı konuşması suç sayıldı.

Şiddete karşı olma suçu!

 Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü’nün 25 Kasım 2019’da Urfa İl binası önünde, “Kadına Şiddete Hayır” konulu düzenlenen etkinliğe katıldığı için  “kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme, bunların hareketlerine katılma” iddiasıyla fezleke hazırlandı.

Sürücü hakkında hazırlanan ikinci fezlekede sosyal medya paylaşımı nedeniyle geldi. Sürücü, 6 Aralık 2019’da sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, Türk ordusunun 11 Ekim’de Kuzey-Doğu Suriye’nin Serekaniyê kentine dönük saldırısı sonucu yaşamını yitiren gazeteci Vedat Erdemci’nin adını etiketleyerek, Ahmed Arif’in şiirini paylaşması fezleke gerekçesi yapıldı. Sürücü’nün paylaşımı şöyle: “‘Vurulmuşum dağların kuytuluk bir boğazında. Vakitlerden bir sabah namazında, yatarım, kanlı, upuzun… Vurulmuşum şifre buyurmuş bir paşa Vurulmuşum hiç sorgusuz, yargısız. A. Arif #VedatErdemci.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.