Çewlîg girişinde bulunan Kervansaray Dinlenme Tesisleri’nde onlarca araçla karşılandıktan sonra Kanîreş’in Çermê Köyü’ne götürüldü. Çamak’ın doğduğu evin önünde dini vecibeler yerine getirilerek ailesinden helallik alındı. Ardından cenaze omuzlarda köy mezarlığına kadar “Şehîd namirin” sloganıyla yüründü.
Çamak’ın dev posterleri ve PKK bayrağının ellerden düşmediği törene HDP Grup Başkanvekili ve Amed milletvekili İdris Baluken, HDP, DBP Çewlîg ve Kanireş ilçe yöneticileri ile ailesinin olduğu yüzlerce kişi katıldı.
Dayısının yanına
Çamak’ın cenazesi annesinin isteği üzerine daha önce şehit düşen dayısı Veli Dinler’in yanında toprağa verildi. Cenaze sarı, kırmızı, yeşil bayrağa sarılı tabutuyla birlikte toprağa defnedilirken, Çamak’ın ablasının köyden topladığı papatyaları mezara koyması dikkat çekti. Annesi ve diğer ablalarının mezara avuçlarıyla toprak atması duygulu anların yaşanmasına neden oldu.
Defin sonrası uzun süre “şehîd namirin” sloganı atılarak zılgıtlar çekildi. Ardından kardeş Rahmani Çamak söz aldı.
Nusaybîn direnişinin
komutanlarından…
Mardin’e cenazeyi defnetmeye gittiklerinde başka bir aile ile karşılaştıklarını dile getiren kardeş Rahmani Çamak, başka bir cenaze için gelen ailenin kendilerine siz hangi cenaze için geldiniz? diye sorduğunda Xebatkar’ın kardeşi olduğunu belirttiğini söyledi. Kardeş Çamak, daha sonrasında ailenin kendisine “Keşke o ölen Xebatkar değil de benim kardeşim olsa. Xebatkar bizim öncü savaşçımızdır. Biz hepimiz onu çok seviyoruz” dediğini belirtti. Çamak, “Burada yatan büyük bir komutan. Bizi yalnız bırakmayan bütün halkımıza teşekkür ediyorum” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de, bu halkın yüzyıldır verdiği şehitlere onların ideallerini yerine getirme sözü verdiğini belirterek, “Zamani kardeşimiz bu halkın onurlu yiğit evladıdır. Kürdistan’ın neredeyse 4 parçasında ayak basmadık bir yer bırakmayarak kendi toprağına dönmüşse hepimize sahiplendiğimiz değerli mirası bırakmıştır. O miras Kürt halkının, Kürdistan’ın özgürlüğüdür. Bugün bir kez daha şehitlerimize verdiğimiz yaşadığımız yerleri demokratikleştirinceye kadar, Kürdistan’ı özgürleştirinceye kadar, Kürt halkının özgürlüğünü bütün dünyaya kabul ettirinceye kadar hiçbir baskı hiçbir zulüm hiçbir katliam asla bizi mücadelemizden geri adım attıramaz” dedi.
‘Ez şehidim’
Baluken’in konuşmalarının ardından aile bireyleri mezar başında hep bir ağızdan Çamak’ın dedesinin yanında büyüyen sanatçı Cömert’in seslendirdiği ve Çamak’ın çok sevdiği “Ez Şehîdim” stranını hep bir ağızdan söyledi.
DİHA/BİNGÖL