KON-MED’de yeni dönem

Yurt Dışı Haberleri —

  • Almanya’daki Kürdistanlıların çatı örgütü KON-MED kongresini gerçekleştirerek yeni yönetimini seçti. KON-MED’in yeni eşbaşkanları Zübeyde Zümrüt ve Engin Sever.

Almanya’daki en büyük Kürdistani kurum olan Almanya’daki Kürdistanlı Toplumlar Konfederasyonu (KON-MED) II. Olağan Kongresi’ni gerçekleştirdi. Almanya’nın Köln kentinde gerçekleşen kongreye KON-MED’e bağlı 5 federasyona üye 300 delege katıldı.

KON-MED Eşbaşkanı Tahir Köçer ve Yıldız Filmci’nin açılış konuşmasıyla başlayan kongrede divan seçimi ardından yıllık faaliyet raporları okundu. Divanda yer alan KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç Türk devletinin 24 Haziran’da Zap, Metîna ve Avaşîn’e yönelik işgal saldırılarına dikkat çekerek, “Bunu halkımıza dönük soykırım saldırı olarak görüyoruz. En son Mexmûr Kampını da bombaladılar. Türk devleti kendi varlık gerekçesini Kürtlerin yok edilmesinde görüyor” dedi. KCDK-E Eşbaşkanı Fatoş Göksungur ise Mexmûr Kampı’nın BM denetimi altında olduğuna vurgu yaparak, “Saldırıyı kınıyoruz ve asla kabul etmiyoruz. Ulusal birliğe yanaşmayıp uluslar arası güçlere ve faşist Türk devletine Kürdistan’ı peşkeş çeken zihniyet karşısında tutumumuzu net bir şekilde ortaya koyuyoruz” ifadelerini kullandı.

Son 1 yılda 6 bin eylem

KON-MED Koordinasyonu kongreye 9 sayfalık bir rapor sundu. Raporda iki yılda yapılan çalışmalar özetlenerek anlatıldı. Pandemiye rağmen çalışmaların aralıksız olarak sürdüğü belirtildi ve “Son bir yılda Almanya genelinde 6 binin üzerinde eylem gerçekleşmiştir” açıklaması yapıldı.

Kadın hareketinin diktatör Erdoğan’ın yargılanması talebiyle “100 Neden 100 Bin İmza” kampanyası ile gençlik hareketinin “Bi hev re serhildan” hamlesinin dönemin başlıca çalışmaları olduğu belirtildi. Raporda dikkat çeken çalışmalardan bazıları da şöyle:  “Birinci pandemi sürecinde Kardeş Aile Kampanyası, 9 Ocak ve 23 Ocak günlerindeki kitlesel eylemler, gençlik hareketinin yürüttüğü Çarşamba eylemleri, Önderlik için eylemler, Garê direnişi için yapılan mitingler, Şengal-Êzîdxan için yürüyüş ve mitingler Başur ve Rojava işgaline karşı miting ve yürüyüşler, BM’ye dönük imza kampanyası yürütülen başlıca çalışmalar olmuştur.”

Avantaj sağlayacak

Çok sayıda şehirde şehitler Sinan Dêrsim, Kasım Engin ve Mam Beşir (Hasan Dutar) için anmalar gerçekleştiği de ifade edildi. Yerellerdeki kongrelere de dikkat çekilen raporda “Federasyonlarımız kongrelerini yapmış ve eşbaşkanlarını değiştirmiştir. Özellikle ülkeden gelen arkadaşlar görev almıştır ve yönetimler yenilenmiştir. Bu önümüzdeki çalışma süreci için önemli avantajlar sağlayacaktır” denildi.

Sadece 3 bin öğrenci var

Ardından delegeler söz alarak raporu değerlendirdi, eleştiri ve önerilerini sıraladı. Almanya Kürt Enstitüsü yöneticisi Fevzi Özmen Kürtçeye yaklaşımı eleştirerek, “Biz devletsiz bir halkız. Almanya’da bir milyonun üzerinde Kürt yaşıyor. Bunların 100 bini öğrencidir. Ama sadece 3 bin öğrenci Kürtçe dersi alıyor. Bu rakam bu konuda bir seferberlik hareketi başlatmamız gerektiğini gösteriyor” diye konuştu.

PKK yasağı kalkmalı

Kongreye çok sayıda misafir de konuk olarak katıldı. MLPD Temsilcisi Peter Weispfennig Almanya’daki PKK yasağına tepki göstererek, “PKK yasağına karşıyız ve Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü savunuyoruz. Kobanê bize mücadelenin ne olduğunu göstermiştir” dedi.

Halkımızın başarısı olsun

Die Linke Federal Parlamento Adayı Mizgîn Çiftçi 26 Eylül’de Almanya’da genel seçimlerin olacağını hatırlatarak, “Die Linke partisinden Aşağı Saksonya 4. sıra adayıyım. Umudum odur ki bu seçimde elde edeceğimiz bir başarı halkımızın başarısı olsun. Meclise girersem Kürtlerin hakları için mücadele edeceğim. Rojava’nın statüsünün kabul edilmesi, PKK yasağının kalkması benim taleplerim olacaktır” diye konuştu.

Birlikte birleşik mücadele

Aveg-Kon Eşbaşkanı Serpil Aslan da Güney Kürdistan’a dönük saldırılara dikkat çekerek, “Çabalarının nafile olduğunu görüyoruz. Faşist sömürgeci saray diktatörlüğü yıkılmadan özgürlük gelmeyecektir. Birlikte, birleşik mücadeleyi daha fazla geliştirmek gerekiyor” dedi.

Kürdistan Komünist Partisi Temsilcisi Hüseyin Topalak ise “Peşmergelerin öldürülmesi Türk devletinin bir oyunudur. Kürtler arası bir çatışma Barzani’ye kazanım sağlamayacaktır” dye konuştu.

Yeni eşbaşkanlar Zümrüt ve Sever

Konuşma ve tartışmalar ardından seçim yapılarak KON-MED’in yeni yönetimi seçildi. Yönetim kuruluna 27 kişi seçilirken, eşbaşkanlığa ise Zübeyde Zümrüt ve Engin Sever seçildiler. 1994 yılında DEP ile siyasi çalışmalara başlayan Zümrüt, 2020 yılına kadar çeşitli görevlerde bulundu. DBP Amed eski il eşbaşkanlığı da yapan, en son HDP Merkez Yönetim Kurulu üyesi olan Zübeyde Zümrüt geçtiğimiz yıl Kürdistan’dan ayrılmak zorunda kalmış, Almanya’ya sürgüne gelmişti. Engin Sever de daha önce FED-MED (Federasyona Civakên Azad yên Mezopotamya li NRW) federasyonunun eşbaşkanlığını yürütüyordu.

Mekan farketmez mücadeleye devam

Yeni seçilen eşbaşkanlar teşekkür konuşması yaptı ve tüm delegelere başarı dileğinde bulundu. Zümrüt “Kısa süre önce sürgüne geldik. Kalbimin yarısı ülkede kaldı. Ya ölüm, ya zindan, ya sürgün dediler. Sürgündeyiz. Kürt halkı olarak neden sürgünde olduğumuzu biliyoruz ve nerede olursak olalım mücadelemizi sürdürüceğiz” dedi.

KON-MED 4-5 Mayıs 2019’da kuruldu. Almanya’da yüzlerce kurumun üyesi olduğu KON-MED Konfederasyonu iki yılda bir olağan kongresini yapıyor.

 

Kürtçe’ye öncelik verilecek

KON-MED kongre sonucunda yürütüceği çalışmalar ve projelere ilişkin bir dizi karar da aldı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü ve Türk devletinin işgal saldırılarına karşı çalışmalarını sürdüreceğini kaydeden KON-MED, Rojava ve Kuzey Suriye’nin statüsünün Alman devleti tarafından tanınması ve Şengal’in statüsünün tanınması için de çalışacak. Kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığa karşı aktif mücadele edeceğini kaydeden KON-MED, PKK ve Kürt sembollerine yönelik yasağa karşı aktif kampanya yürütecek, hukuki ve diplomatik alanda girişimlerde bulunacak. 

KON-MED kararlarında öne çıkan başlıklardan bazıları şöyle:

* Almanya Kürt toplumunun ihtiyaçları doğrultusunda siyasi parti, meclis, sendika, vb. kurum-kuruluşlarda Kürtlerin yer almasının teşvik edilip desteklenmesi.

* Kürtlere yönelik kriminalizasyona karşı Berlin, Hamburg, Stuttgart, Frankfurt, Hannover gibi kentlerde Rote Hilfe ve Azadi gibi dayanışma komite ve inisiyatiflerin desteklenmesi.

*  Kürt kimliğinin tanınması ve Kürtçe anadilde eğitimin Almanya genelinde hayata geçirilmesi için çalışma yürütülmesi.

* Kürt çocuklarının kendi ana dilinde yetişmesi için başta Hamburg, Berlin, Frankfurt olmak üzere çeşitli kentlerde Kürtçe kreş açılması için çalışmaların başlatılması.

* DKTM’lerdeki dil kurslarının geliştirilmesi.

* Almanya’daki Kürtlerin nüfusu, eğitim düzeyi, meslekleri gibi konularda bir anket çalışmasının yapılması.

* Gençlere dönük çalışmaların arttırılması. Spor klüplerinin ve bireysel sporcuların desteklenmesi.

* Kürt müziği, edebiyatı, tiyatro vb. kültürel alanda özellikle çocuklar için çalışmaların geliştirilmesi

* DKTM’lerin üye sayısının 20 bine ulaşması.

* Almanya’daki siyasi tutsakların özgürlüğü için çalışma yürütecek bir birimin oluşturulması.

M. ZAHİT EKİNCİ-FİRAZ BARAN-MUHAMMED KAYA/KÖLN

 

Mainz’da 10. kongre

Almanya’nın Mainz kentindeki Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) 10. kongresini gerçekleştirdi. Kongreye Mainz, Wiesbaden, Bingen ve çevre kentlerinden Kürdistanlılar katıldı. Kongrede okunan faaliyet raporunda dernek ile kitle arasında kopukluk olduğu, Mart ayındaki eyalet seçimlerine gerekli ilginin gösterilmediği eleştirisi yapılırken, gençlerin dernek çalışmalarına daha aktif katılmasının önemine vurgu yapıldı.   MAINZ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.