Konferans öncesi protesto

  • Amed'deki Bölge Konferansı için toplanan HDP'liler, salon önünde polis arama noktası kurulmasını, salonu boşaltıp yolu kapatarak protesto etti, ardından da açık havada devam etti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) 3 Temmuz’da gerçekleştirilecek 5. Olağan Büyük Kongresi’ne hazırlık kapsamında Amed’de Bölge Konferansı düzenledi. “Büyük direniş büyük yürüyüş” şiarıyla gerçekleştirilen konferansa HDP Eşbaşkan Yardımcısı Tayip Temel, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Gençlik Meclisi Sözcüsü Dersim Dağ, bölge milletvekilleri, belediye eşbaşkanları ile çok sayıda delege katıldı. 

Polis, Bölge Konferansı’nın yapılacağı salonun girişine arama noktası kurdu. Konferans için toplanan partililer, buna tepki olarak salonu boşaltarak, Stad yolunu trafiğe kapattı. HDP Sözcüsü Ebru Günay, Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Eşbaşkan Yardımcısı Tayip Temel’in de aralarında olduğu yüzlerce partili burada polis saldırısına uğradı. Polis, partililere gaz sıkarak, HDP’li Çekdar Budak’ı gözaltına aldı. Partililer, “Direne direne kazanacağız” ve “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganlarıyla yol kenarındaki bekleyişini sürdürerek, salonun girişine kurulan noktanın kaldırılmasını istedi. 

Türk İçişleri Bakanlığı ve Emniyeti’nin salgırgan tutumunu protesto eden HDP’lileri, Bölge Konferansı’na salon dışında devam etti. 

Hesaplarını bozduğumuz için

Burada konuşan HDP Eşbaşkan Yardımcısı Tayip Temel, tüm bölgelerde konferanslarını gerçekleştirdiklerini belirterek, tarihi bir süreçten geçtiklerini söyledi. Temel, “Bir yandan savaş, çatışma, baskı ve saldırılar, diğer yandan büyük bir direniş ve mücadele veriliyor. Bir yandan ihanet ve iş birlikçilik gibi küçük ve ucuz hesaplar, diğer yandan büyük bedellere rağmen onurlu bir yurtseverlik ve değerlerine sahip çıkma durumu söz konusu” dedi.  

Temel, Kürtleri bir yüzyıl daha statüsüz bırakma girişimlerinin sürdürüldüğünü ve buna karşı büyük bir direnişle statüsüzlüğe son verileceğini vurgulayarak, şöyle devam etti: “Böylesi büyük bir direnişin içerisindeyiz. Amed, direnişin kalesi ve önümüzdeki süreçte de bu rolünü oynayacak. Amed direnişin ve onurun kentidir. Bu gerçekliği tersyüz etmek ve Amed’in kimliğini yok etmek istiyorlar. Kayyumlarla, tutuklamalarla, saldırılarla, özel savaş politikalarıyla halkımızı ve yurdumuzu hedef alıyorlar. Sadece partimizi değil, Kürt halkının kimliğini hedef alıyorlar. Dilimize ve kimliğimize saldırıyorlar. Kayyum atandığında önce Kürtçe tabelalarını indirip Kürt değerlerine saldırdılar. İki gün önce de Kürtçe konser ve tiyatroyu iptal ettiler. Bize ve halkımıza kızgınlar, çünkü her şeye rağmen hesaplarını bozuyoruz.” 

Haber hazırlanırken açık havadaki toplantı devam ediyordu.  AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.