Konjonktüre göre dava

Mehmet Altuntaş

Mehmet Altuntaş

  • Avukat Mehmet Altuntaş’ın 2011'de başlatılan, telefon dinlemeleri ve gözaltıyla devam ederek 2021’de davaya dönüşen dosyasında unutulan “bilgi notu”na göre, soruşturma konjonktüre göre şekil aldı.

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, avukat Mehmet Altuntaş hakkında 2011'de “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla soruşturma başlattı. Telefonu 2011’den başlayarak 2014’e kadar dinlenen Altuntaş hakkındaki soruşturma dosyası, 12 Mart 2014'tee yetkisizlik kararıyla Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. Altuntaş, 24 Kasım 2015'te gözaltına alındı. 2017’de “örgüt üyeliği”ne dair takipsizlik kararı verilirken, “propaganda” suçundan ise açılan davada beraat etti.  

Mersin Cumhuriyet Savcılığı’nın takipsizlik kararının kaldırılması talebi, 8 Temmuz 2021'de Mersin 3. Sulh Ceza hakimliği tarafından “işlemsiz olarak iade” edildi. Savcılığı, aynı talebi 9 Temmuz 2021 ve 2 Ağustos 2021'de reddedildi. Talebin iki kez reddedilmesi üzerine savcılık bu kez başka bir hakim üzerinden talebini yineledi. Mersin 3. Sulh Ceza Hâkimliği, 15 Eylül 2021'de savcılığın talebini bu kaz kabul ederek, Altuntaş hakkındaki kararı kaldırdı. 

Savcılığın aynı delillere rağmen ısrarla takipsizlik kararının kaldırılmasına dair talepleri ve yapılan işlemler dosya içerisinde bulunmazken, Altuntaş’ın avukatları UYAP sisteminde belgelere ulaştı. “Örgüt üyeliği” iddiasıyla hazırlanan ve takipsizlik kararı ile bozulan dosyadaki suçlamaların da yer aldığı iddianame, Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Açılan davanın ilk duruşması 22 Nisan'da aynı mahkemede görülecek.

Dava dosyasında operasyonun Mersin TEM Şube Müdürlüğü yazılı imzasız bilgi notu ile yapıldığı ortaya çıktı. Dava dosyasında unutulan ve kimin tarafından yazıldığı belli olmayan Mersin Emniyet Müdürlüğü tarafından Terörle Mücadele Daire Başkanlığı’na 23 Kasım 2015 tarihli “bilgi notu”nda, “İçeriğine bakıldığında 02.10.2011 tarihinde adli takip ve dinleme kararı alındığı, 28.02.2014 tarihinde sonlandırıldığı, ülkemizin konjonktürüne uygun olarak dosya ile ilgili Cumhuriyet Başsavcılarının bilgisi dahlinde herhangi bir işlem yapılmadığı, 22.07.2015 tarihinde Suruç’ta meydana gelen patlama  neticesinde yeniden terör olaylarının meydana gelmesinden sonra Cumhuriyet savcılarıyla tekrar yapılan görüşmeler neticesinde dosyalarla ilgili işleme başlandığı ve 24.11.2015 tarihinde gözaltı yakalama işlemlerine başlandığına..” dair ifadeler yer aldı. MA/MERSİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.