Kontrgerilla Levent’in Bulgaristan’daki hali

Levent Göktaş

Levent Göktaş

  • Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu suikastı zanlılarından firari emekli albay Levent Göktaş, Bulgaristan polisine teslim oldu. 72 saat sonra bırakılan Göktaş, 1 Eylül’de tekrar gözaltına alındı. Mahkeme iadesine karar vermeden önce 40 gün süreyle geçici tutukladı. Göktaş hakkında Interpol tarafından kırmızı bülten çıkarılmıştı.

 

Toplu katliamlardan siyasi cinayetlere, petrol ticaretinden silah kaçakçılığına, darbe ihracından sermaye transferine kadar tüm kirli operasyonların gözdesi olan ‘emekli’ asker Levent Göktaş, Türk yargısı tarafından arandığı halde tam 83 gün saklandıktan sonra Bulgaristan polisine teslim oldu. 72 saat sonra bırakıldı, ancak tekrar gözaltına alınarak mahkemeye çıkarıldı.

Kürdistan ve Türkiye’nin neredeyse tamamındaki kontrgerilla faaliyetlerinin önemli aktörlerinden biri, MAK adındaki kontrgerilla alayının eski komutanlarından Göktaş, son olarak devletle kirli ilişkileri sayesinde caka satan sermayedeki koçbaşı İnan Kıraç’ın alanında görülmüştü. Bulgar medyası, dün haberlerle birlikte Göktaş’ın Bulgar polisi tarafından mahkemeye çıkarılırkenki halini de paylaştı. Elleri kelepçeli, ayakları prangalı ve her ikisi belindeki kelepçe kemerine bağlanan Göktaş, uysal uysal yürüdüğü Bulgar polisi arasında çıkarıldığı mahkemede, Bulgar adaletine dil döktü. 

Bulgar medyasına göre; Göktaş, Türkiye’de 5,5 yıl hapis yatmasına neden olan ‘FETÖ’ ile ilgisinin olmadığını söyledi. Yargıtay tarafından 2014’te beraat etti. O dönemde Yargıtay’da yargıç olarak çalışan eşi, cezaevine girdikten birkaç ay sonra kansere yakalandı ve öldü. Göktaş’ın küçük kızı da babasının endişesinden gırtlak kanserine yakalandı. Göktaş, aleyhindeki her şeyin siyasi olduğunu savunarak, bu nedenle sınırdan kaçmaya, herhangi bir Avrupa ülkesinin kapılarını özgürce açmaya ve ikamet etmeye çalıştığını söyledi. 23 Ağustos’ta sınır polisi tarafından yakalandı. 72 saat gözaltında tutuldu ve tedbirin süresinin dolmasının hemen ardından serbest bırakıldı. Devlet Mülteciler Dairesi’ne ve Cumhurbaşkanı Rumen Radev’e uluslararası koruma, insani statü ve sığınma için başvuruda bulundu. Ayrıca Razgrad’da bulunabileceği bir adres de duyurdu. 1 Eylül’de, rutin bir belge kontrolü için polis tarafından durdurulduğunda Svilengrad’da avukatı Ivan Ivanov’u görmeye gidiyordu. Sonra Interpol tarafından kırmızı bültenle arandığı ortaya çıktı. 

Av. Ivanov, müvekkilinin 2002’deki cinayetten suçlandığını, o zamandan beri Türkiye’de yasal olarak yaşadığını, albay olarak defalarca altın madalyayla ödüllendirildiğini ve avukatlık bile yaptığını anlattı. 20 yıl sonra sınırda gözaltına alınmasının üzerinden 6 gün geçince aniden aranmaya başlandığını savunan Av. Ivanov, Göktaş’ın avukat olarak çalıştığı davalardan biri yüzünden muhtemelen önemli birilerini rahatsız ettiğini düşündüğünü söyledi. 

Haskovo Bölge Mahkemesi, Göktaş’ın 40 güne kadar tutuklu kalacağı kararını açıklandı. Av. Ivan Ivanov, Haskovo Bölge Mahkemesi’nin kararına itiraz edeceğini; 13 Eylül’de Plovdiv Temyiz Mahkemesi’ne taşıyacağını açıkladı.  HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.