Esir düşmektense şehadete yürüdüler

22 Ocak 2023 Besta Şehitleri

22 Ocak 2023 Besta Şehitleri

  • Besta’da şehadete ulaşan 5 kadın gerillayla ilgili açıklama yapan HPG, "Esir düşmemek için fedaice şehadete yürüdüler" dedi.

Besta’da şehadete ulaşan 5 kadın gerillayla ilgili açıklama yapan HPG, "Esir düşmemek için fedaice şehadete yürüdüler" dedi.

HPG BİM, Türk ordusunun 21 Ocak'ta Botan'ın Besta alanında başlattığı saldırıyla ilgili bilgi verdi, şehitlerin kimliklerini açıkladı. BİM'in açıklamasına göre; Türk ordusu, kontraların katılımıyla saldırı başlattı. Darbe vurmak için harekete geçen öncü YJA Star güçleri, Türk askeri ve kontraları denetim altına alıp 22 Ocak günü ilkin Nimet Encu adlı kontrayı suikast taktiğiyle cezalandırdı. Türk ordusu, gerillanın olduğu bölgeyi ağır bombardıman altına aldı. Saatlerce süren bu bombardımanda iki gerilla şehadete ulaştı. Gerilla, denetim altındaki Türk gücünü bu sefer sabotaj taktiğiyle hedefleyerek vurdu; 2 askeri öldürdü, 1 rütbeliyi de yaraladı. Dört gerilla, 22 ve 23 Ocak günleri boyunca Türk askerine, hain kontralara ve tüm savaş tekniğine karşı kahramanca savaştı ve esir düşmemek için fedaice şehadete yürüdü.

BİM, YJA Star’ın öncü ve fedai komutanı Rojbîn Dêrsim komutasında fedaice savaşan kadın gerillaların, özgür Kürt kadınının yılmaz iradesini, büyük inancını, özgürlük tutkusunu, profesyonel gerillacılığını ve taktik zekasını bu direnişleriyle bir kez daha gösterdiğini vurguladı. Şehit düşen 6 gerilladan 5'inin kimlik bilgilerini açıklayan BİM, diğer şehidin ayrıntılı kimlik bilgilerini daha sonra paylaşacağını ekledi. Şehitlerin kimlikleri şöyle:  Rojbîn Dêrsim (Raife Kutlak / Colemêrg), Delîla Goyî (Evîn Encu / Şirnex), Sila Faraşîn (Hamdiye Tekbudak / Wan), Nûda Arîn (Zozan Öcal / Wan) ve Dîrok Serhed (Leyla Sain / Sêrt)

Düşmana taviz vermedi

Rojbîn Dêrsim, Gever'de yurtsever bir ailede doğdu. 1990’lı yılların başından itibaren gerillayı tanıyıp büyük bir hayranlıkla bağlandı ve genç yaşta gerilla saflarına katılma kararı alarak, 1996'da katıldı. Aldığı sınırlı eğitimlere rağmen özlü katılımıyla kısa sürede askeri anlamda gelişti, ideolojik yetkinlik kazandı. 2003'e kadar Garê’den Zagroslara, Xinêrê’den Qendîl’e kadar birçok alanda görev aldı.

Tasfiyeci anlayışların gerillayı marjinalize etmeye çalıştığı bir dönemde işgalci Türk devletine karşı savaşmak için 2003'te yüzünü Bakurê Kurdistan’a döndü ve Dêrsim sahasına geçti. Burada yaklaşık 7 yıl faaliyet gösterdi. Cesareti, fedakarlığı ve emekçi özellikleriyle öne çıktı. Zorlu Dêrsim pratiğiyle askeri anlamda büyük tecrübeler edindi, hızla komutanlaştı, daha fazla görev omuzlamaya başladı.

Medya Savunma Alanları’na 2010'da döndü, Şehit Bêrîtan Özgür Kadın Akademisi’nde eğitime dahil oldu. Hem özgür kadın çizgisinde derinleşmek hem de yeni dönem görevlerine daha fazla sarılmak istedi. Eğitim sürecini başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra önemli görevler üstlendi, bu görevlerini başarılı bir şekilde yerine getirdi; bütünlüklü bir komutan olarak tüm yoldaşlarınca örnek alındı.

Medya Savunma Alanları’nda belli bir süre pratik yürüttükten sonra 2016'da Eyalet Komutanlığı üyeliği görevi ile Botan’a geçti. Botan alanında geliştirilen birçok eylemin planlayıcısı ve koordinesi oldu. Özellikle Sêrt Öz yönetim Direnişi’nde 15 Temmuz 2016 günü yapılan başarılı devrimci hamleyi YPS komutanı olarak bizzat örgütleyip yönetti, Sêrt ilinin büyük bir bölümünü denetim altına aldı, ancak bu devrimci hamlenin aynı gün meydana gelen şaibeli darbe girişimine denk gelmesi nedeniyle fazla gündemleşmedi.

Zafere inancı büyük olduğu için gece gündüz demeden emek verdi. Düşmana karşı taviz vermeyen duruşunu son nefesine kadar korudu.

İş birlikçiliğe karşı durdu

Delîla Goyî, Şirnex'in Qileban’a ilçesine bağlı Bêceh köyünde dünyaya geldi. Yurtsever ve direnişçi Goyî aşiretine mensup değerli Encu Ailesi'nde, PKK’yi çocukluk yaşlarından itibaren tanıma şansına sahip oldu; şehitlerin kahramanlık hikayelerini dinleyerek büyüdü. Kurdistani değerleri kişiliğine nakşederek güçlü bir karakter ve sömürgeci Türk devletine karşı büyük bir öfke geliştirdi. Roboskî Katliamı, öfkesini büyüttü. Türk devletinin 2015'te gerillayı tasfiye etme temelinde geliştirdiği saldırılar, onun için son nokta oldu.

Bir akrabasıyla birlikte iki gün yürüdü ve bütün sıkıntılara rağmen pes etmeyerek gerilla alanlarına ulaştı. Büyük bir heyecan ve coşkuyla özlemini duyduğu gerillaya katıldı ve hızla gerilla yaşamıyla bütünleşti. Direnişçi Kürt kadınının en güçlü özelliklerine sahipti. Stranlarıyla büyüdüğü ve militan kişiliğine büyük bir hayranlık duyduğu şehit Delîla'nın adını aldı. Heftanîn alanında ilk pratiğiyle kısa sürede öncü bir militana dönüştü.

Verilen bütün görevleri üstün bir başarıyla yerine getirmeyi esas aldı, kısa sürede komutanlaşarak önemli sorumluluklar üstlendi ve öncü bir YJA Star komutanı oldu. Katıldığı başarılı pratiklerle büyük bir deneyim kazandı; 2019'da, doğup büyüdüğü ve gerillacılığın merkezi olan Botan’a öncü bir PKK militanı olarak döndü. İşgale, işgalciye, ihanete ve iş birlikçiliğe asla geçit vermedi.

Savaşında olduğu kadar güçlü yoldaşlığıyla da her zaman örnek bir PKK militanıydı. İhanet ve iş birlikçiliğe karşı direniş ve zaferin adı olup son mermisine kadar savaşarak şehadete ulaştı.

Savaşta kararlı bir emekçi

Sila Faraşîn, Wan’ın Şax ilçesine bağlı Xaviştan köyünde yurtsever, köklerine ve kültürüne bağlı bir aile ve çevrede büyüdü. Özgürlükleri için bedeller veren bir aile ve çevrede doğması, daha çocukluğunda PKK’yi tanımasına ve sempati duymasına neden oldu. Hayalini, 2010'da gerçekleştirme fırsatı bulup Botan’da gerilla saflarına katıldı.

Kısa sürede gerilla yaşamına adapte olarak önemli bir askeri düzey yakalamayı başardı. Branş eğitimlerini de başarıyla tamamladı. Kendini ideolojik yönden de geliştirmeyi ihmal etmedi; Şehîd Berîtan Özgür Kadın Akademisi eğitimlerine katıldı. Böylece branşında uzman, profesyonel bir YJA Star gerillası olarak harekete geçti.

Botan’da uzun yıllar aktif savaş içerisinde bulundu. Yetkin bir YJA Star komutanı olarak savaştaki cesareti ve kararlılığı, yaşamdaki sadeliği ve emekçiliğiyle tüm yoldaşlarına örnek oldu. Botan’ın her karışında emek verdi, ter döktü.

Botan alanında işgalcilere ağır darbeler vurulan birçok eylemde öncü rol oynadı; daha ağır darbeler vurmanın arayışından hiç vazgeçmedi. YJA Star hareketli timlerinin komutanlığını yaptı. Yaşam ve savaştaki duruşuyla yiğit Botan kadınlarını en seçkin temsilcilerindendi.

TC'nin DAİŞ'iyle de savaştı

Nûda Arîn, Wan’ın Şax ilçesinde dünyaya geldi; Wan’ın direniş kültürüyle iç içe büyüdü. Yurtsever Ertûşî aşiretine mensup ailesinden ve yakın çevresinden birçok kişinin mücadeleye katılması, PKK'yi erken yaşlardan itibaren tanımasını sağladı. Gerilla saflarına 2012'de dahil oldu.

Metîna alanında ilk eğitimini aldıktan sonra öğrendiklerini hızla pratiğe aktardı. Metîna, Heftanîn ve Qendîl başta olmak üzere birçok alanda görev aldı; tecrübeli ve öncü bir YJA Star gerillası oldu. DAİŞ saldırıları üzerine birlikte Mexmûr ve Kerkuk alanlarına geçti. buradaki başarılı mücadelenin ardından tekrar  Kurdistan’ın özgür dağlarına döndü. Sürekli kendini geliştirdi ve genç yaşına rağmen olgun bir kişilik kazandı. Her zaman en zorlu alanlarda bulunarak devrim mücadelesine hizmet etmeyi esas aldığında Botan’a gitmek için ısrar etti.

Böylece 2019'da büyük özlem duyduğu Bakurê Kurdistan’ın Botan alanına geçti. Bu moral ve enerjiyle etkili bir direniş sergiledi. Birçok eylemde en ön safta yerini aldı. Yeni dönem gerilla taktiklerini kullanarak en beklenemedik yerde ve an’da işgalcilere ağır darbeler vurdu.

10 yılı aşan bir süre boyunca Kurdistan dağlarında Kurdistan halkının özgürlüğü için durup dinlenmeden çalıştı ve en ön cephelerde savaşmıştır. Savaş alanlarında edindiği tecrübeyle her koşul altında yoldaşlarına öncülük yaptı. Bir YJA Star komutanı olarak üzerine düşen bütün sorumlulukları üstün bir başarıyla yerine getirdi. Son mermisine kadar savaşarak şehadete ulaştı.

Besta'da fedailiğini zirveleştirdi

Dîrok Serhed, Sêrt’in Dihê ilçesinde yurtsever bir ailede doğdu. Düşmanın Kurdistan’daki varlığını hiçbir zaman hazmetmedi. Düşmana karşı yapılabilecek en küçük bir eylemi de değerli bulup her zaman eylem halinde olmayı kendisi için ilke olarak belirledi. Gabar alanında 2013'te gerillaya katıldı.

Kısa bir süre sonra Medya Savunma Alanları’na geçti. Burada aldığı temel eğitimlerle gerilla yaşamı, savaş tarzı ve taktiği konularında derinleşti. DAİŞ saldırılarına karşı halkla birlikte direniş mevzilerinde yer aldı. Kendisini ideolojik olarak daha fazla yetkinleştirdi ve mücadelesini daha keskin bir şekilde yürütme kararı aldı.

Tekrar Kurdistan dağlarına döndüğünde fedaice bir katılımı esas alması gerektiğini düşünerek 2017'de Hêzên Taybet çalışmalarına dahil oldu. Yaşamdaki fedai duruşunu aldığı eğitimlerle daha da güçlendirdi. Özgürlük mücadelesine daha fazla katlı sunmak için Bakurê Kurdistan’a geçmek istedi.

Bakurê Kurdistan’a gitme önerisi kabul edildikten sonra büyük bir coşku ve heyecanla yüzünü doğduğu topraklara, Botan’a döndü. Botan alanına gittiği ilk andan itibaren fedaice ve coşkulu katılımıyla yoldaşlarının saygısını kazandı. Kendine olan güveni, inisiyatifli ve zeki kişiliğiyle yer aldığı her çalışmayı mutlaka başarıya ulaştırmayı amaçladı. Bu özellikleriyle kısa sürede öncü bir militan oldu. Hesapsız katılımıyla yeni dönemin ruhunu çok iyi yansıttı. Öncü bir YJA Star komutanı olarak bulunduğu Besta alanında son nefesine kadar direnerek fedailiğini zirveleştirdi. BEHDİNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.