Kontrgerillanın levendi Bulgar polisine teslim oldu

Levent Göktaş

Levent Göktaş

  • Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu suikastı zanlılarından firari emekli albay Levent Göktaş, Bulgaristan polisine teslim oldu. Göktaş hakkında Interpol tarafından kırmızı bülten çıkarılmıştı.

Toplu katliamlardan siyasi cinayetlere, petrol ticaretinden silah kaçakçılığına, darbe ihracından sermaye transferine kadar tüm kirli operasyonların gözdesi olan 'emekli' asker Levent Göktaş, Türk yargısı tarafından arandığı halde tam 83 gün saklandıktan sonra Bulgaristan polisine teslim oldu. Kürdistan ve Türkiye'nin neredeyse tamamındaki kontrgerilla faaliyetlerinin önemli aktörlerinden biri, MAK adındaki kontrgerilla alayının eski komutanlarından Göktaş, son olarak devletle kirli ilişkileri sayesinde caka satan sermayedeki koçbaşı İnan Kıraç'ın alanında görülmüştü.

Türk İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Emniyet Genel Müdürlüğü Interpol Daire Başkanlığı’nın talebi üzerine hakkında kırmızı bülten çıkarılan, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu suikastı zanlılarından firari emekli albay Mustafa Levent Göktaş, Bulgaristan’ın Svilengrad şehrinde yakalandı. Adalet Bakanlığı ve EGM İnterpol Daire Başkanlığı, Göktaş’ın Türkiye’ye iade edilmesine yönelik işlemlere başladı" denildi. Pakistan’da temaslarda bulunabilen Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, gazetecilerin konuyla ilgili soruları üzerine, Göktaş'ın yaklaşık 4 gün önce Svilengrad şehrinde kaçak olarak Bulgar makamları tarafından yakalandığı haberini aldıklarını, bunun üzerine Bulgaristan makamlarıyla iletişime geçildiğini belirtti. Soylu, şöyle konuştu: "Orada yakalandıktan sonra serbest bırakılmıştı. Bundan Türkiye kamuoyunun bir bilgisi yok. Bir ödeme karşılığı, kendi iç kanunları çerçevesinde... Biz bunun üzerine tekrar yüklendik ve neticede dün akşam itibarıyla gözaltına alındı ve biyometrik verileriyle bizim aradığımız kişi olduğu belirlendi. Bundan önce, orada olduğunu öğrenince Interpol üzerinden hemen kırmızı bülten çıkardık. 24 saat içerisinde kırmızı bülteni Bulgaristan makamlarına ve komşu ülkelerin makamlarına da iletmiş olduk."

Göktaş’ın Bulgar makamları tarafından ya sınır dışı edileceğini ya da mahkemeye çıkarılacağını söyleyen Soylu, “Hangisini tercih edeceklerse biz iki sürece de talibiz” dedi.

Göktaş’ın Türkiye’deki avukatı Hüseyin Ersöz ise Medyascope’a yaptığı açıklamada, müvekkilinin Türkiye’ye iade edilmesine dair bir talebi olup olmadığını bilmediğini söyledi. Levent Göktaş gibi Kürdistan'daki görev süresi boyunca katliamlar yapan emekli asker Levent Ersöz'ün oğlu olan Av. Ersöz,  Bulgaristan’da da bir avukatı olduğunu ve Bulgaristan’daki işlemlerinin bu avukatı aracılığıyla sürdürüleceğini söyledi.

Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu, 18 Aralık 2002'de Ankara'da uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti. Ukrayna’ya kaçan Hablemitoğlu'nun katil zanlısı eski binbaşı Gökhan Nuri Bozkır, 27 Ocak’ta Türkiye’ye getirildi, suikastla ilgili olarak Levent Göktaş’ın ismini verdi. Hakkında yakalama kararı bulunan Göktaş, Hablemitoğlu suikastının planlayıcısı olmakla suçlanıyor. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturmasında 6 şüpheli daha gözaltına alındı. Bozkır ve 2 şüpheli tutuklanırken diğerleri serbest bırakıldı.

Savcılık Haziran'da yeni bir operasyon başlattı. Levent Göktaş ve Fikret Emek’in de bulunduğu 9 şüpheli için gözaltı kararı verildi, 8 kişi gözaltına alındı ancak Göktaş’a ulaşılamadı. Adalet Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü, suikastın firari zanlısı emekli albay Mustafa Levent Göktaş için hazırlanan kırmızı bülten talebini 27 Ağustos'ta Interpol Genel Sekreterliğine göndermişti. Bunun üzerine emekli albay Göktaş için kırmızı bülten çıkarılmıştı. Gözaltı kararları sonrası sosyal medyada "Levent Göktaş" ismiyle açılan hesaptan yapılan ve organize suç örgütü lideri Sedat Peker karşıtı ifadelerin de yer aldığı açıklamada, "Saray’daki bazı isimlerin ifşa edileceği" söylenmişti. Bu paylaşımlardan iki gün sonra Göktaş’ın avukatı Hüseyin Ersöz bir açıklama yayımlayarak, "müvekkiliyle bu süreçte bir iletişim kuramadığını ama hesabın sahte olduğunu" söylemişti.

Teslim olmadan önce mektup cinliği

Halktv.com.tr yazarı İsmail Saymaz, Levent Göktaş'ın teslim olmadan  üç gün önce el yazısıyla yazdığı ve gazetecilere gönderdiği mektubu Seda Selek ile Neden Sonuç programında aktardı. Göktaş, mektubunda ne kadar suçsuz, ne kadar kahraman ve ne kadar inandırıcı olduğunu öne sürerek, devletinden 'yaşama hakkını' geri istiyor. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.