Korku dağları sardı

Kadın Haberleri —

Jina Mehsa Amînî

Jina Mehsa Amînî

  • İran rejimi ‘Jin, Jiyan, Azadî’ isyanı ardından yeni baskılarla kadınların hak ve özgürlük arayışının önüne geçmek istiyor. ‘Arınma ve başörtüsü’ adıyla hazırlanan yeni yasa tasarısına göre, zorunlu başörtüsüne uymayan kadınlara 500 binden 3 milyar tümene (yaklaşık 6 ila 10 bin dolar) kadar para cezası verilebilecek.

İran’da hazırlığı yapılan yeni yasa tasarısıyla kadınlara kamusal alanın tümünde başörtüsü takma zorunluluğu getiriliyor.

İran rejimi ‘Jin, Jiyan, Azadî’ isyanı ardından yeni baskılarla kadınların hak ve özgürlük arayışının önüne geçmek istiyor. ‘Arınma ve başörtüsü’ adıyla hazırlanan yeni yasa tasarısına göre, zorunlu başörtüsüne uymayan kadınlara 500 binden 3 milyar tümene (yaklaşık 6 ila 10 bin dolar) kadar para cezası verilebilecek. Ayrıca kadınların ehliyet ve pasaportlarına el konulacak.

İran haber sitelerinin aktardığına göre Kirman eyaletindeki Refsencan şehrinin temsilcisi katı muhafazakar milletvekili Hüseyin Celali, tasarının İran Dini Lideri'nin ofisine ve yargı organına sunulduğuna dikkat çekti. Celali, tasarının yasalaşması halinde başörtüsü zorunluluğunun getirildiği alanları “arabaların içinde, halka açık yerlerde ve restoranlarda, devlet daireleri ve kuruluşlarında, eğitim merkezleri ve üniversitelerde, havaalanlarında ve istasyonlarda, internette, cadde ve ara sokaklarda’” olarak sıraladı.

On binler içeride

Yetkililer, Jina Amini’nin katledilmesi ardından başlayan ‘Jin, Jiyan, Azadi’ isyanında gözaltına alınanlarla ilgili henüz resmi bir istatistik paylaşmadı. Ancak İran yargısı İran Dini Lideri Ali Hamaney tarafından geçen ay ilan edilen genel af kapsamında serbest bırakılan 80 bin kişi arasında 22 bin göstericinin olduğunu bildirdi. İran İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı'nın (HRANA) birkaç gün önce yayınladığı yıllık istatistik verilere göre gözaltı sayısı 29 bin 688’e ulaştı. Protestocular arasındaki ölü sayısı ise 71'i çocuk olmak üzere 530 olarak belirtildi. HABER MERKEZİ

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.