Köyler görmezden geliniyor

Dünya Haberleri —

Halep

Halep

  • Depremin üzerinden 22 gün geçmesine rağmen hasar tespit ekipleri, sahil şeridindeki onlarca köyü ve Halep, Hama, İdlib kırsalını yok sayıyor. Köylüler kaderlerine terk edildi. 

Suriye rejimi ve Türk destekli çeteler tarafından kontrol edilen kuzeybatı Suriye'de depremin yıkıcı etkilerinin tespiti yapılmıyor. Hasarın boyutları depremin 22 gününde ne Suriye devlet güçlerinin denetimi altındaki bölgelerde ne de HTŞ ile Türk devlet destekli çetelerin istilası altındaki bölgelerde doğru şekilde yapılmıyor. Afetin vurduğu birçok bölgeye moloz kaldırmak ve hasarı tespiti için hiçbir ekip gönderilmedi. Deprem nedeni ile hasar tespiti yapılmayan yapılarda ve çevresinde yaşayan insanlar için hayati tehlike devam ediyor. 

Köyler göz ardı ediliyor

Lazkiye vilayetindeki Cableh ve Baniyas kırsalı, Halep'in güney kırsalı, İdlib'in doğu kırsalı ve Hama'nın kuzey kırsalı dahil olmak üzere Suriye kıyı şeridindeki devlet güçlerinin kontrolündeki onlarca köye hasar tespit ekibi halen gönderilmiş değil. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) son duruma ilişkin güncellemede; “hasar tespit ve kurtarma ekipleri, zaten marjinalleşmeyle boğuşan köyleri göz ardı etti. Ekipler büyük şehirlere büyük önem verirken, devlet medyası bu köylere hiç odaklanmadı” dedi. 

8 bin 553 Suriyeli can verdi

Gözlemevi, depremde yaşamını yitirenlerin enkaz altından çıkarılma işlemlerinin sürdüğünü ve ağır yaralı olanların doğru tıbbi yardım alamamalarından kaynaklı olarak öldüklerini açıkladı. Ölen insan sayısındaki artışı buna bağlayan SOHR, Suriye genlinde can kaybının 6 bin 760’a ulaştığını açıkladı. Türkiye’de yaşamını yitiren 1.793 kişinin cenazelerinin de Suriye’ye nakledildiğini bildirdi. Bu verilerin açıklanması ile deprem ve ihmal sonucu ölen Suriyeli sayısı 8 bin 553’e yükseldi. 

Suriye devlet güçlerinin kontrolü altındaki bölgelerde şu ana kadar 2 bin 234 kişinin cenazelerine ulaşılabildi. HTŞ ve Türk devlet destekli çetelerin işgal atında tuttukları bölgelerde ise ölüm oranları çok daha yüksek. Bu bölgelerde 4 bin 526 kişinin cenazesi enkaz altından çıkartıldı. 

Cenazeler gelmeye devam ediyor

Öte yandan, şiddetli deprem nedeniyle Türkiye'de hayatını kaybeden 1.793 Suriyeli'nin cenazeleri Suriye’ye nakledilerek toprağa verildi. Türkiye’de yaşamını yitirip Suriye’ye nakledilenlerin sınır kapılarına göre dağılımı şöyle: 

Bab El-Hawa Sınır Kapısı'ndan 1.570, Bab El-Selam Sınır Kapısı'ndan 166, El-Ra'i Sınır Kapısı'ndan 22, Cerablus Sınır Kapısı'ndan 20 ve Cindirês kırsalındaki El-Hamam Sınır Kapısı'ndan 15 cenaze nakledildi. HALEP

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.