Krizin nedeni KDP

Dünya Haberleri —

Irak Parlamentosu

Irak Parlamentosu

  • Irak’ta cumhurbaşkanlığı seçiminin önümüzdeki hafta yapılması planlanıyor. Gazeteci Kasım Seyda, “Krizin kaynağı KDP. Türkiye’nin de desteğiyle fiili anlaşmayı bozarak, Irak cumhurbaşkanını YNK’li olmasını engellemeye çalışıyor” dedi. 

Irak’ta seçimlerin üzerinden 9 ay geçmesine rağmen ne yeni cumhurbaşkanı seçilebildi ne de hüküme kurulabildi. Irak Parlamentosu’nda bulunan grupların başkanları önceki gün seçim zamanını belirlemek için Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi ile bir araya geldi. MA’nın haberine göre, önümüzde hafta cumhurbaşkanlığı seçimi yapılması kararı alındı. Irak Parlamentosu’ndan bilgiyi paylaşan kaynak, seçim tarihi belli olsa da kimin cumhurbaşkanı olacağı konusunda henüz bir sonuca varılmadığını ifade etti. 

9 ay geçti

Irak’ta 10 Ekim 2021 tarihinde erken seçimler yapıldı, aradan geçen 9 aya rağmen kriz çözülemedi. Yazılı olmayan anlaşmaya göre ülkede, Meclis Başkanı Sünnilerden, Cumhurbaşkanı Kürtlerden ve Başbakan ise Şiilerden seçiliyor. Benzer bir anlaşma Federal Kürdistan Bölgesi’nin en büyük partileri olan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) arasında bulunuyor. Bu anlaşmaya göre ise, Irak Cumhurbaşkanını YNK, Federe Kürdistan Başbakanını da KDP belirliyor. 

Kriz çözülemedi

Irak Meclis Başkanlığı görevine Sünnilerin adayı Muhammed Halbusi getirildi. Meclis Başkanlığı seçimlerinin ardından Irak Cumhurbaşkanı seçilmesi gerekiyordu. şimdiye kadar cumhurbaşkanı seçilemedi. 329 sandalyeli Irak Parlamentosu’nda 73 sandalye alarak birinci olan Sadr Hareketi, hükümet kuramadı. Bunun üzerine Türkiye’ye yakınlığı ile bilinen Sadr Hareketi lideri Es Sadr’ın çağrısıyla bütün milletvekilleri Irak Meclis başkanlığına istifalarını sundu. İstifaların kabul edilmesinin ardından İran’a yakın olan Şii Koordinasyon Çerçevesi hükümet kurmak için koalisyon çalışmalarına başladı. Ancak uzlaşma olmadığı için ülkedeki kriz halen çözülebilmiş değil. 

YNK’li olmasın çabası

Güney Kürdistan’da gazeteci Kasım Seyda, “Irak’ta açığa çıkan birçok krizin nedeni KDP” diyerek, KDP’nin bölgedeki çelişkileri derinleştirdiğini belirtti. Irak’ta kaotik ortama rağmen bir seçim yapıldığını belirten Seyda, “Seçim sonucunda da partiler arasındaki çelişkiler nedeniyle cumhurbaşkanı bir türlü seçilemedi. Özellikle KDP kendi çıkarları için farklı çabalar içerisine girerek, yeni seçilecek cumhurbaşkanının YNK’li olmaması için elinden geleni yaptı. Bu yüzdenden de Iraklı güçlerle ilişkiler kurup anlaşmaya çalıştı. Halen hükümet kurulamadı. Şu an bölgede ekonomik, siyaset ve toplumsal anlamda bir kriz var ve giderek derinleşiyor” diye konuştu. 

Türkiye ile işbirliğinin sonucu

Türkiye ile işbirliği büyük tepki toplayan KDP’nin bölgedeki hakimiyetini artırmayı amaçladığının altını çizen Seyda şöyle konuştu: “KDP, Türkiye’nin de desteğiyle fiili anlaşmayı bozarak, cumhurbaşkanının kendisinden birisinin olmasını istiyor. Bunu da bölgede kendini güçlendirmek ve bölgeyi kontrolü altına almak adına yaptı. Türkiye ile geliştirdiği ilişkilerden sonra böyle bir karar aldı. Irak’ta açığa çıkan birçok krizin nedeni KDP’dir. Çünkü bölgedeki güçler arasında çelişkileri ve farklılıkları derinleştiriyor. KDP’nin şu aşamadaki temel hedefi hem Irak’ta hem de Başûr’da hakimiyet alanını genişletmek. Bu şekilde Türkiye'nin bölgede isteklerini de yerine getirecek. Bu yüzen tüm bunlara karşı çıkanların sesini de etkisini de ortadan kaldırmayı hedefliyor.”

BAĞDAT

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.