Batı Kudüs'ün Har Nof mahallesindeki bir sinagoga dün sabah saatlerinde düzenlenen saldırıda en az 4 kişi öldü, 7 kişi de yaralandı. İsrail polisi, saldırıyı düzenleyen iki Filistinliyi öldürdü. İsrail Emniyet birimi sözcüsü Micky Rosenfeld, saldırıda ibadet edenlerin hedef alındığını belirtti. Polis, öldürülenlerden 3'ünün ABD, birinin ise İngiliz vatandaşı olduğunu açıkladı.

Yakınları gözaltına alındı

İsrail polisi saldırıyı, Doğu Kudüs'te yaşayan Gassan ve Udey Abu Cebel isimli kuzenlerin gerçekleştirdiğini iddia etti. Saldırıyla bağlantılı olduğu öne sürülen kişilerin yakınları gözaltına alındı, evlerinin yıkılması talimatı verildi.

FHKC üstlendi

Saldırıyı Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) isimli grup üstlendi. 1967'de kurulan FHKC, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) bünyesinde faaliyet gösteren solcu bir örgüt olarak biliniyor.

Netanyahu: Yanıtımız sert olacak

Saldırının ardından İsrail hükümeti acil toplandı. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, saldırıdan 'Filistinlileri şiddete teşvik ettiklerini' söylediği Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Hamas’ı sorumlu tuttu ve "İbadet etmeye gelen Yahudilerin, katiller tarafından vahşice öldürülmesine yanıtımız sert olacak" dedi.

Hamas kutladı, Abbas kınadı
Gazze'deki Hamas ve İslami Cihad hareketi ise saldırıyı tebrik ettiğini açıklarken, Mahmud Abbas ise sivillere yönelik saldırıyı kınadığını söyledi.

ABD ve AB uyardı

ABD ile AB de saldırıları kınadı. İngiltere ziyareti sırasında konuşan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry 'katıksız bir terör eylemi' olarak nitelendirdiği saldırıya tepki gösterdi. Avrupa Birliği Dışişleri Sorumlusu Federica Mogherini de saldırıyı kınadı ve 'terör' olarak tanımladı. Mogherini, olayların yatışması için tarafları sükunete davet etti ve "Bu saldırı barış yönündeki adımlara zarar verir" dedi.

Mescid-i Aksa gerginliği
Kudüs'te sivil yayalara düzenlenen saldırılar ve İsrail'in Doğu Kudüs'te yerleşimleri artırma planları nedeniyle Filistin ve İsrail arasındaki gerginlik son bir ayda tırmandı. Geçen ay sonu, Yahudilerin Mescid-i Aksa'da daha fazla ibadet etmesi için yürütülen kampanyanın önemli isimlerinden Haham Yehuda Glick'e saldırıp öldüren bir Filistinlinin İsrail polisi tarafından vurularak öldürülmesi gerginliği tetiklemişti. Filistinliler bu olayın provokasyon olduğunu belirtip protesto gösterileri düzenlemişti. Mescid-i Aksa'nın İsrail tarafından geçici olarak ibadete kapatılması üzerine Filistinliler ile İsrailliler arasında gerginlik artmış, geçtiğimiz haftalarda Batı Şeria ve Tel Aviv'deki bıçaklı saldırılarda iki İsrailli ölmüş ve İsrail askerinin Batı Şeria'da açtığı ateşte de bir Filistinli hayatını kaybetmişti. Filistinli bir otobüs şoförü ise Pazar günü Kudüs'te Yahudi yerleşimleri ve Filistin mahallelerine yakın bir yerde aracında asılı bulunmuştu.

Misilleme yapılıyor

İsrail polisi ölen otobüs şoförü Yusuf Hasan el Ramuni'nin otopsi raporunun tamamlandığı ve intihar ettiğinin anlaşıldığı yönünde  açıklama yaptı. Ailesi ise Ramuni'nin İsrailli yerleşimciler tarafından öldürüldüğünü savunuyor. Hamaslı bir yetkili AFP'ye yaptığı açıklamada dünkü saldırının "Öldürülen Filistinli otobüs şoförünün intikamı olduğunu" söyledi.

KUDÜS