
MEHMET ZAHİT EKİNCİ / HAMBURG
Hamburg’da işitme cihazları uzmanlığı yapan Aynur Irmak, kulak sağlığının önemine dikkat çekerek, doğru bildiğimiz yanlışları anlattı.
Aynur Irmak 36 yaşında, iki çocuk annesi. Aslen Bingöllü olan Aynur Irmak’ı iş yerinde ziyaret ediyorum. İlk olarak beni bir kulak testine tabi tutuyor. Onların tabiriyle kalın ve ince sesleri bana dinletip kulaklarımda bir sorun olmadığını belirttikten sonra gülerek heval diyor, “İşinize gelen sesleri duyuyor, işinize gelmeyen sesleri duymuyorsunuz.”
9 yaşından beri Hamburg’da yaşayan Aynur Irmak, daha sonra neden böyle bir mesleği seçtiğini ve mesleği hakkındaki incelikleri anlatmaya başlıyor…
Kulak çöpleri zararlı
Kulaklarımızı temizlemek için kulandığımız kulak çöplerinin oldukça tehlikeli olduğunu acaba kaçımız biliyor? Irmak bu konu hakkıda şunları dile getiriyor: “Kulaklarımızı temizlemek için kulandığımız kulak çöpleri sadece var olan kirin küçük bir kısmını alırken, geriye kalan asıl kirde kulak zarına doğru itiyor. Biz kiri aldığımızı sanıyoruz. Ama kir sadece geriye doğru bir bölgeye gidiyor. Buraya giden kir de hava almadığı için zamanla sertleşerek kulak zarı önünde bir set oluşturuyor. Burada oluşan bu ses hem ince ve kalın sesleri duymamıza engel olurken, ileriki süreçlerde ise başka hastalıklara sebep olabiliyor.”
İş seçenekleri ararken ilgimi çekti
“Peki ne yapmak lazım” diye sorduğumuzda ise kulak temizliğinin kesinlikle kulak çöpleri ile yapılmamasını 3-6 ay arasında ise mutlaka kulak-burun-boğaz (BKK) doktoruna gitmemizi öneriyor. Doğa zaten kulak kirini kendi yöntemleri ile dışarıya atıyor diyen Aynur Irmak, devamında şunları belirtiyor:
“2004’de bu mesleğe başladım. Hamburg yakınlarında bulunan Lübeck’te İşitme engeli insanların tedavisi için bir meslek akademisi var. Bu aynı zamanda Almanya’da kendi çapında da bir ilk olma özeliğini taşıyor. İş ve İşci Bulma Kurumu Arbeitsamt’da meslek rehberinde iş seçenekleri ararken bu ilgimi çekmişti. Sosyal bir iş olarak ele aldım ve bu mesleği yapmaya karar verdim. Bu mesleği insanlara bir hizmet anlayışı temelinde yaklaşıyorum. Rutin bir iş değil. Sadece masa başında oturulacak bir iş değil. Bende hareketliliği sevdiğim için belkide bu işi seçtim.”
Testi parasız yapıyoruz
“İşitme sorunu yaşayan insanlara ne tür yardımlar yaptığını” soruyoruz. Irmak, “Bu sorunu yaşayan insan önce doktora gidiyor. Kişi doktordan aldığı reçeteyle işitme sorunundan dolayı bize geliyor. Biz burada işitme testi yapıyoruz (Odiyometri). Bu testi yaptıktan sonra kişinin işitme kaybına göre cihaz seçiyoruz. Test için herhangi bir ücret talep etmiyoruz. Dileyen herkes gelip bu testi yapabilir. Gerekirse kulağından kalıp alıyoruz. Bu cihazı kalıpla birleştirip bilgisayarda işitme kaybına göre ayarlıyoruz. Herkesin işitme kaybı ayrıdır. Kimisi kalın sesi kimisi ince sesi net duymuyor. Ya da duysada anlamıyordur. İşitme kaybı olan bir insan kalabalıkta zorlanır. Özelikle bu sorun ilerlemiş yaşlardaki insanlarda sık sık rastlanır” dedi.
“Bu modern ve dijital cihazların özelikleri sadece sesi yükseltmekle kalmıyor” diyen Aynur Irmak devamında şunlara değiniyor: “Çevre sesini düşürüyor mesela. Konuşulan sese adapte olup sesi yükseltebiliyor. Bu cihazı ayarlayıp kişiye verdikten sonra bunu farklı çevrelerden denemesini istiyoruz. Kişi bunu günlük yaşamın bir çok alanında deniyor. 4 ile 12 haftalık bir test döneminden sonra kişiden alet hakında olumlu ve olumsuz şeyleri bize söylemesini istiyoruz. Bizlerde bu bilgiler ışığında alete ince ayar veriyoruz veya başka bir teknik deniyoruz.”
Sağlık sigortası 650 eurosunu karşılıyor
İşin maliyetini soruyoruz. Irmak son olarak şunları dile getiriyor: “Sağlık sigortası böylesi bir aletin 650 euroya kadar olan kısmını karşılıyor. Testi de bedava yapıyoruz. Cihazların fiyatı 650 euro ile 2600 euro arasında. Tabi pahalı olan aletler sesin daha net anlaşılmasını sağlıyor. Tedavi boyunca kişi herhangi ekstra bir masraf ödemiyor. Bizim bütün hizmetlerimizde bu ücretin içindedir.”
Başta da belirtiğimiz gibi bir bebeğin ağlamasından, kuşların cıvıltısından, müziğin tanrısal sesinden mahrum kalmak istemiyorsanız mutlaka tedavilerinizi zamanında yaptırınız.Yaptırınız ki yarın iş işten geçmiş olmasın.