
FEHMİ KATAR / BERLİN
Almanya’nın başkenti Berlin'de 1 hafta sürecek 'Kürt Kültür Günleri' etkinliğine Newroz ateşi ile start verildi.
Adanauer cadesinde başlayan Newroz yürüyüşüne kadınların çoğu yöresel kıyafetleriyle katıldı. Almanca, İngilizce ve Kürtçe 'Newroz piroz be' pankartının arkasında erbane eşliğinde yürüyen kadınlar 'Bijî Newroz' ve 'Bijî berwedana Şengale' sloganlarını attı. Wittenberg Meydan'ındaki konuşmalar ardından Haleschestor’de Newroz ateşi yakıldı. DEST-DAN Berlin Kadın Meclisi ve YEKMAL'den kadınların yaktığı Newroz ateşi etrafında halay çekildi. Kutlama, 2 Nisan'a kadar devam edecek Kürt Kültür Haftası'ndaki etkinliklerin duyurusu ile sona erdi.
İlkleri içeriyor
Almanya'da Kürtlerin en yoğun yaşadığı yerlerden birisi olan Berlin'de yıllardır düzenlenen Kürt Kültür Haftası birçok yönüyle ilkleri içeriyor.
* Etkinliği, Teknik Üniversite, Wohlfahrtverband gibi devlet kurumları da destekliyor.
* Kültür haftasının hazırlanışında profesyonel fotoğrafçısından grafikçisine kadar alanında uzman Kürt gençleri yer alıyor.
* Kültür Haftası boyuncu yapılacak etkinlikleri tanıtan bir kitapçık basıldı.
* Programın hemen her etkinliği Berlin'deki farklı bir salonda yapılacak.
* Hemen hemen her yaş için bir etkinlik var; Mesela ayın 25’inde çocuklar için Newroz kutlaması yapılırken, 1 Nisan’da da gençler için Südblock'ta Kürt Hip Hop'cular Serhado ve Celoviz’in sahneye çıkacağı konser olacak.
Bugün iki gösterim
Programda müzik, sinema, dans, yemek etkinlikleri yanında Kürtlerin direniş ve demokratik kültürünü konu alan şu etkinlikler de var: Kürt kadın direniş kültürünü konu alan "Feminist Bilim, Kürt Kadın Perspektifinden Pratik Örnekler"; Kürtlerin demokratik kültürünü anlatan "Alternatif bir toplum konsepti; Kürtlerin çözüm önerisi olarak Demokratik Konfederalizm."
Kürt Kültür Günleri’nin bugünkü (22 Mart) programı Zeughofstr. 20 adresindeki KINO EISZEIT sinemasında saat 18:00’da yönetmen Erol Mintaş'ın "Klama Dayika Min" isimli filminin gösterimi ile 18:30’da Adalbergstr.23B adresindeki Familienzentrum'da 'Govend Dance Atölyesi' ile devam edecek.