Kültür köprüsü: Şehit Xabur Kültür ve Sanat Merkezi

Kültür/Sanat Haberleri —

Müzik Öğretmeni Şikri Henifê

Müzik Öğretmeni Şikri Henifê

  • DAİŞ’in işgali sırasında çetelerin ideolojik eğitim gördüğü merkez haline getirilen Şehit Xabur Kültür ve Sanat Merkezi, ilçenin özgürleştirilmesi ardından yeniden kültür, sanat ve müzik okuluna dönüştürüldü.

Şehit Xabur Kültür ve Sanat Merkezi 1990’lı yıllarda Kobanê’nin 35 km güneyinde bulunan Sirin ilçesinde açıldı. 2000’li yıllarda Baas rejimi tarafından restore edilen merkez, 2008 yılında resmi olarak açılmıştı.

Suriye iç savaşının başlamasıyla birlikte merkezin DAİŞ tarafından işgal edilmesinden sonra içindeki bütün malzemeler çalındı. QSD, Sirin’i DAİŞ çetelerinden özgürleştirdikten sonra Şehit Xabur Kültür ve Sanat Merkezi de yurttaşların müzik, folklorik halaylar, tiyatro gösterileri gibi sanatların öğretildiği merkeze dönüştürüldü. Bölgedeki Kürt, Arap ve Türkmen halkları merkezin yönetiminde yer alıyor ve 40’tan fazla Kürt ve Arap çalışan bulunuyor.

Yeni bir nesil gelişiyor

Şehit Xabur Kültür ve Sanat Merkezi yönetim üyesi ve öğretmen Şêx Nebi Hebeş, “Bütün imkanlarımızla merkezi geliştirmeye çalışıyoruz. İlçenin terörden kurtarılması ardından merkezin ruhunu geri kazanmaya çalıştık. Çalışmalar ilerleyen yıllarda daha çok gelişecektir. Çünkü merkezi iyi bir şekilde yönetecek yeni bir nesil gelişiyor” dedi.

Kültür köprüsü

Müzik Öğretmeni Şikri Henifê, “Şehit Xabur Kültür ve Sanat Merkezi’nde çocuklara nota eğitimi veriyorum. Ben çocukluğumda müzik alanında çok zorluk gördüm. Bölge halkını çocuklarını merkeze göndermeye çağırıyorum. Çünkü bu onlar için altın fırsattır. Müzik kültürleri birbirine aktarmada köprüdür” ifadelerini kullandı.

Çocuklar çağrı

Kültür merkezinde ders gören Aye Ferc ise “Boxaz köyünden buraya müzik öğrenmek için geliyorum. Enstrüman çalmayı öğrenmek istiyorum. Bütün çocukların benim gibi merkeze gelmesini istiyorum” diye belirti.   KOBANÊ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.