Kuran kursunda çocuğa şiddet ve tecavüz

Kadın Haberleri —

Kuran Kursu ve 12 yaşında M. H. Y.

Kuran Kursu ve 12 yaşında M. H. Y.

  • Muş İlim İrfan Yaptırma ve Yaşatma Derneği’ne ait bir Kuran kursunda şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren 12 yaşındaki çocuğun sistematik tecavüze uğradığı ve şiddete maruz kaldığı öğrenildi. Olaya ilişkin açılan soruşturmada çocuğun tam ölüm nedeni tespit edilemezken, açılan soruşturmanın da takipsizlikle sonuçlandığı belirtildi.

Muş İlim İrfan Yaptırma ve Yaşatma Derneği’ne ait bir Kuran kursunda 3 Temmuz 2021 tarihinde 12 yaşında M. H. Y. isimli çocuğun ‘intihar’ ettiği iddia edildi. Şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren çocuğun tecavüz uğradı ve şiddet gördüğü ortaya çıktı.

NÛJINHA’dan Medine Mamedoğlu’nun geçtiği habere göre çocuğun şüpheli ölümü üzerine gelişen yoğun tepkiler sonucu soruşturma başlatıldı. Cumhuriyet Savcılığınca yürütülen soruşturma kayıtlarında çocuğun kursta bulunan diğer çocuklar tarafından “Nitelikli cinsel istismara (tecavüz)” uğradığı, yine kursta eğitmen olan E.E. tarafından ise defalarca şiddet gördüğü ortaya çıktı. Takipsizlikle sonuçlanan dosyada dernek yöneticilerinden hiç kimse yargı önüne çıkarılmadı.

Tecavüz kameralardan tespit edildi

Amedli olduğu öğrenilen çocuğun olaydan kısa bir süre önce ailesi tarafından Kuran kursuna getirildiği öğrenilirken, çocuğun otopsi raporunda kesin ölüm nedenini tespit edilemediği belirtildi. Otopsi sırasında ise çocuğun vücudunda cinsel saldırı izlerine rastlandı.

Soruşturmayı kamuoyundan gizli yürüten Muş Cumhuriyet Başsavcılığı otopsi raporu üzerine, Kuran kursunda bulunan çocukların ifadesine başvurdu. Kamera kayıtları da incelenirken yaşamını yitiren çocuğun kursta bulunan başka bir çocuk tarafından sistematik olarak tecavüze uğradığı tespit edildi. Hakkında soruşturma açılıp, yargılaması yapılan çocuğa 7 yıl hapis cezası verildi.

İşkenceye ‘basit yaralama’ suçlaması

Tecavüzün yanı sıra Kuran kursundan alınan kamera görüntülerinde yaşamını yitiren çocuğun kursta hocalık yapan E.E. tarafından birçok kez şiddete maruz bırakıldığı ortaya çıktı. Olayın yaşandığı Temmuz ayından günler önce 26, 27 ve 30 Haziran tarihlerindeki kamera görüntülerinde E.E.’nin çocuğa defalarca şiddet uyguladığı, 27 Haziran günü ise elektrik süpürgesinin borusuyla çocuğa işkence ettiği öğrenildi. Ortaya çıkan görüntülerin ardından ifadesi alınan E.E. hakkında “Beden ve ruh sağlığı bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı basit yaralama, silahla basit yaralama” suçundan soruşturma açıldı. Soruşturma davaya dönüşürken, görülen duruşmalar sonucunda fail E.E.’ye “basit yaralama” suçundan 3 bin 740 TL para cezası verildi. Verilen cezanın hükmü ise geri bırakıldı.

Dosyanın avukatlarına bile ulaşılamıyor

Bütün bunlar yaşanırken çocuğun şüpheli ölümüne dair açılan soruşturma kayıtlarına ne aile ne de avukatlar uzun süre ulaşamadı. Dosyanın avukatlarına da ulaşılamazken, açılan soruşturmanın geçtiğimiz yılın Ekim ayında takipsizlik ile sonuçlandığı öğrenildi. Soruşturma kapsamında Muş İlim İrfan Yaptırma ve Yaşatma Derneği yöneticilerinden kimsenin yargı karşısına çıkarılmadığı ve ifadelerinin alınmadığı da kaydedildi.

Olaya ilişkin verilen takipsizlik kararına avukatların herhangi bir itirazda bulunup bulunmadığı ise bilinmiyor. 

Ne olmuştu?

Muş İlim İrfan Yaptırma ve Yaşatma Derneği’ne ait Amed’den Mûş’taki Karşıyaka Kuran Kursu’na gönderilen 12 yaşındaki M. H. Y., 3 Temmuz günü kursun tuvaletinin kapısına kemerle asılı olarak bulundu.

Kaldırıldığı hastanede yaşamını kaybeden M. H. Y.’nin ailesi çocuklarının intihar ettiğine inanmadıklarını ve olayın şüpheli olduğunu belirtmişti. MUŞ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.