Kürdistan halkının sesi Katalonya'ya ulaştı

Dünya Haberleri —

Katalonya Parlamentosu

Katalonya Parlamentosu

  • İspanya’nın özerk bölgesi Katalonya bir ilke imza atarak Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ni tanıma kararı aldı. Her iki özerk bölgenin temsilcileri yaptıkları açıklamada, halkların dayanışması ve birliğinin pekişmesi için önemli bir karar alındığı vurgusunu yaptı.

 

RONÎ RİHA/BARSELONA

Katalonya Parlamentosu’nda önceki gün gerçekleştirilen oturumda Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi resmen tanındı. Özerk Yönetimi siyasi özne olarak kabul eden Katalonya Parlamentosu bununla da sınırlı kalmayıp, Rojava’yla dayanışmayı büyütme, işbirliği geliştirme, yardım teşviki yönünde de karar aldı. Parlamentodan tüm dünyaya örnek olan demokratik konfederal sisteme de destek çıktı.

Tanıyan ilk parlamento

Katalonya Parlamentosu, Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ni resmen tanıyan ilk Parlamento oldu. Katalanların bağımsızlığında birleşen Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC), Katalonya için Birlik (Junts) ve Halk Birliği Adaylığı (CUP) partilerinin "evet" oyuyla Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi 49’a karşı 80 oyla Katalonya Parlamentosu tarafından resmi olarak tanındı.

foto: Katalonya Parlamentosu

Dört madde de kabul edildi

Parlamentoda ayrı ayrı oylanan dört maddenin tamamı da kabul edildi:

⇒ Siyasi bir özne olarak Demokratik Konfederalizme dayalı Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin varlığını kabul eder ve Katalan kurumları bu yönetimle kurumsal ilişkiler kurar. (80 evet, 49 hayır ile kabul edildi)

⇒ Ortadoğu’da belediyecilik, feminizm ve sosyal ekoloji temelinde barışçıl, kapsayıcı, demokratik bir ortak yaşam çözümü olarak demokratik konfederalizmin potansiyelini vurgular. (111 evet, 18 hayır ile kabul edildi)

⇒ Kuruluşları, sivil toplumu ve Katalonya vatandaşlarını, bölgenin yeniden inşasına katılmak ve hem ülkenin maddi yeniden inşaası hem de kalıcı veya geçici mültecilerin karşılanması için vatandaşlarıyla kardeşlik içinde bir dayanışma ağını teşvik etmeye çağırır. (111 evet, 11 hayır, 7 kararsız ile kabul edildi)

⇒ Katalonya hükümetini bu dayanışma ağını geliştirmek için farklı idareler, kuruluşlar ve sivil toplumdan oluşan bir kurul oluşturmaya çağırır. (110 evet, 17 hayır, 1 kararsız ile kabul edildi)

Elulaia Reguant / foto: Katalonya Parlamentosu

Ne İspanya ne de Türkiye değiştirebilir

Halk Birliği Adaylığı (CUP) Milletvekili Elulaia Reguant boynundaki sarı kırmızı yeşil renkteki fularla Katalonya Parlamentosu’nda yaptığı konuşmayla Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin tanınmasının önemine vurgu yaptı. Parlamentoda kararın kabulü ardından konuştuğumuz Reguant mutluluğunu dile getirerek şunları belirtti: "Bugün parlamentoda Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi net bir şekilde tanındı. Aynı zamanda toplumsal yol ve yöntemle yürütülen Demokratik Konfederalizmi de bir sistem olarak tanıdı. Bu sonucu büyük bir kesime kabul ettirdik. Kimi partiler belki karşı ancak buna karşı çıkanlar için şunu söyleyebiliriz; bunlar rejim ve İspanya devletinin taraftarlarıdır. Sağcı ve sosyalist partiler buna karşı çıktı. Herhangi bir devlet veya yönetime destek verecek güçlerinin olmadığını ve otonom olduklarını belirtiyorlar. 

Hem kurum hem de toplumsal bir ilişki için bundan sonra Katalonya ve Özerk Yönetim arasında yeni bir ilişki olacak. Bizim için resmi ve tekniki olarak Kürdistan halkının sesini Katalonya’ya ulaştırmak önemli. Aynı zamanda Kürt örgütlerini ve Demokratik Konfederalizmi halklarımıza tanıtmak bizim için önemli. Ne İspanya ne de Türk devleti bu konuda bizimle ilişkilenmedi. Ben anti kapitalist ve bağımsız bir parti üyesiyim. Zaten Türkiye hiçbir zaman bizimle ilişkiye geçmedi. Türkiye uzun süredir Kürtlere destek verdiğimizi biliyor. Türkiye ve İspanya, bu kararımızı değiştiremez. "

Özerk Yönetim teşekkür etti

Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Dairesi Eşbaşkanı Ebdulkerim Umer, Özerk Yönetim ve bölge halkı adına Özerk Yönetim’i tanıyan Katalonya Parlamentosu’na teşekkürlerini iletti. Özerk Yönetimin insanlık ve ahlaki değerleri koruma uğruna binlerce bedel ödediğini belirten Ebdulkerim Umer, “Özerk Yönetim bölgeyi ve dünyayı büyük bir tehlikeye doğru götüren terörü yok etme savaşında büyük bedeller ödedi. Katalonya’nın tutumu inandığımız değerlere sahip çıkmaya devam etmemiz konusunda bize büyük bir heyecan veriyor. Bu değerler demokratik ve merkezi olmayan bir Suriye’nin inşası için yeterlidir” dedi.

Çiya Kurd: Kutsal bir karar

Bedran Çiya Kurd

ERKAN GÜLBAHÇE

Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eşbaşkan Yardımcısı Bedran Çiya Kurd, gazetemize yaptığı değerlendirmede, Katalonya Parlamentosu’nun Özerk Yönetimi tanıma kararının çok değerli ve kutsal olduğunu belirtti.

Kuzey-Doğu Suriye’de yaşayan bütün halkların Katalonya Parlamentosu’nun almış olduğu kararı selamladığını ve emeği geçen herkese teşekkür ettiğini söyleyen Bedran Çiya Kurd şunları dile getirdi: "Katalonya ve Kuzey-Doğu Suriye halkları arasında uzun zamana dayanan derin bir ilişki var. Aynı değerler etrafında, özgürlük ve demokrasi elde etmek için mücadele ediyoruz. Katalonya’da ve Kuzey-Doğu Suriye’de yaşayan halkların acıları ve hisleri birdir. Aynı düşünceler etrafında çalışmalarını yürütüyorlar. İki halk aynı dönemde despot, zulümkar yönetimlerin elinde büyük acılar yaşamış, yaşanan bu acıların son bulması için ağır bedeller vererek mücadele etmişler. Bundan dolayı Katalonya halkı, Kuzey-Doğu Suriye’de verilen mücadeleyi yakından takip etmiş ve her türlü siyasal desteği sunmuştur. Bu temelde Rojava’yı birçok kez ziyaret ettiler. Alınan bu karar özgürlük ve demokrasinin gelişmesi ve sömürgecilerden kurtulmak için mücadele eden halklara verilmiş bir destektir. Bu temelde Katalonya halkının ortaya koymuş olduğu bu tutumun büyük etkisinin olacağını düşünüyoruz.”

Meşruiyet kazandıracak

Katalonya Parlamentosu tarafından alınan karar başta Avrupa ülkelerinde ve bölge ülkelerinin Rojava’yı tanıması ve meşrutiyet kazanması noktasında önemli bir rol oynayacağına inandıklarını belirten Bedran Çiya Kurd, “Alınan bu karara layık olmak barış ve özgürlük konusunda mücadele eden bütün halklarla ilişkilerimizi daha fazla geliştireceğiz. Kuzey-Doğu Suriye’de yaşayan halklar, insanlık için büyük mücadele verdi. Ve bu mücadele bütün dünya kamuoyu tarafından takdirle karşılandı. Ancak ne yazık ki resmi anlamda Kuzey-Doğu Suriye Özerk bölgesinin hak ettiği meşruiyeti kazanamamasını; devletlerin, bize saldıran güçlerle mevcut çıkar ilişkilerine bağlıyoruz” ifadelerini kullandı. 

Halkların çıkarına hizmet edecek

Katalonya Parlamentosu tarafından alınan kararın devletlerin değil, halkların çıkarına hizmet edeceğini kaydeden Çiya Kurd sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu karar halkların değerlerini, halkların iradesinin pekişmesi için çok önemli. Hem siyasi hem de manevi olarak bizleri ciddi anlamda güçlendirecektir. Bizim demokrasiyi, insan haklarını daha yükseklere taşımamız için daha fazla motive edecektir. Bir kez daha Katalonya halkına ve Katalonya Parlamentosu’na teşekkürlerimizi sunuyoruz."

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.