Avrupa'nın 4 ayrı merkezinde, Kürt Özgürlük Mücadelesi'nde, değişik tarihlerde yaşamını yitiren gerillalar anıldı. İsviçre'de, 2010 yılında yaşamını yitiren gerilla Koçer anılırken, Almanya'da gerilla İsmail Duran şahsında Mart Ayı Şehitleri, İsveç'te de, Kahramanlık Haftası nedeniyle Komutan Agit şahsında özgürlük mücadelesinde yaşamını yitiren gerillalar anıldı. Çok sayıda Kürdistanlının hazır bulunduğu anma etkinliklerinde, Kürt Özgürlük Mücadelesi'nde yaşamını yitirenlerin canları pahasına yarattığı özgürlük kazanımlarına vurgu yapılarak, anılarına bağlılık sözleri verildi.


Gerilla Koçer anıldı

İsviçre'nin Gerlafingen kasabasında, 2010 yılında Cudî Dağı'nda, Türk ordu güçleriyle girdiği çatışmada yaşamını yitiren HPG gerillası Turgul Bünül (Koçer) anıldı. Bünül ailesinin de hazır bulunduğu anmaya, yaklaşık 500 Kürdistanlı katıldı. Etkinlikte İsviçre Şehit Aileleri Kurumu adına yapılan konuşmada, Kürt halkının en büyük değerinin 'şehitler' olduğu belirtilerek, "Dört yıl öncesi sevdalısı Kürdistan toprağına düşen bir yoldaşımızın, hevalimizin, evladımızın haberini bir kaç gün önce aldık. Yüzlerce kahraman şehidimizin hala künyelerine ulaşılamadı. Canlarımız, ciğerlerimiz bir çok yerde düşman tarafında toplu mezarlara gömüldüler, cesetleri parçalandı ve yetmemiş gibi yakıldılar. Zorlu bir mücadele verdik, veriyoruz ama biliyoruz ki; bu emeklerin, bu fedekarlıkların sonu özgürlüktür. Onlar güneşimiz oldular, yol göstericilerimiz oldu ve onların sayesinde bir halk 'inadına direniş dedi'" diye belirtildi.

'Özgürlükle taçlandıracağız'

Ardından söz alan Kürt Siyasetçi Sabri Agir ise, kendilerine düşen tek görevin mücadele etmek olduğunu belirterek, "Onlardan aldığımız güç, maneviyat ve inanç bizler için bir görev değil bir emir olmuştur. Bu emiri mutlak anlamda özgürlükle taçlandıracağımıza söz veriyoruz" dedi. Bünül ailesinin duygu dolu anlar yaşadığı anma, Alevi dedesi tarafından duaların okunması ve lokmaların dağıtılmasıyla sona erdi.

Freiburg'da Mart Ayı Şehitleri

Almanya'nın Freiburg kentinde ise, Kürt Özgürlük Mücadelesi'nde yaşamını yitiren İsmail Duran şahsında, Mart Ayı Şehitleri için bir anma düzenlendi.
Kürt Toplum Merkezi'nde saygı duruşu ile başlayan anmada mevlüt okundu. Ardından Duran'ın mücadele arkadaşları tarafından yazılan bir mektubun okunması Kürdistanlılara duygulu anlar yaşattı.  Anmada 'Şehit Aileleri' adına konuşan Lokman Cizirî, Kahramanlık Haftası dolayısıyla Kürt Özgürlük Mücadelesi'nde yaşamını yitirenleri andıklarını dile getirdi. Ardından söz alan İsmail Duran'ın kardeşi Alattin Duran ise, kardeşinin Kürt halkının 'şehidi' olduğunu ifade ederek, "Aynı şekilde tüm şehitlerimiz de halkımızın birer evladıdır" dedi.

İsveç'te Kahramanlık Haftası

İsveç’in Stockholm ve Helsingborg kentlerinde de Kahramanlık Haftası kapsamında  düzenlenen etkinliklere çok sayıda kişi katıldı. Anmalarda yapılan konuşmalarda, Kürt Özgürlük Hareketi'nde yaşamını yitirenlerin, Kürt halkının yeni mevziler kazanmasındaki rollerine dikkat çekildi.
Mazlum Doğan’ın Diyarbakır Cezaevi’nde zülme ve insanlık dışı uygulamalara karşı gerçekleştirdiği 21 Mart Newroz eylemi ile Mahsum Korkmaz (Agit)'in katledildiği 28 Mart tarihlerini kapsayan günlerin Kahramanlık Haftası olduğu ve bu günlerin unutulmaması gerektiği belirtilen konuşmalarda, "Onların anılarını yaşatmak için özgürlük mücadelesine daha sıkı sarılmak gerekiyor" denildi.  

 Y. ÖZGÜR POLİTİKA/HABER EKİBİ