Kürdistani örgütlerden skandal yasağa tepki

Dünya Haberleri —

KCDK-E

KCDK-E

  • Avrupa’daki Kürdistani örgütler Alman hükümetinin kendi yasalarını çiğneyerek KCDK-E’yi kriminalize ettiğini belirtirken, Avrupa Demokratik Güç Birliği KCDK-E ile dayanışma ve ortak mücadeleyi büyütme çağrısında bulundu.

 

FİRAZ BARAN/KÖLN

Avrupa’da faaliyet gösteren Kürt kurumlarının çatı örgütü KCDK-E’nin kongresinin Alman polisi tarafından engellenmesine yönelik tepkiler devam ediyor.

Aralarında YNK, Tevgêra Gorran, PYD, P.D.K.S, PÎK, PJAK, PÇDKS, KODAR, FEDA, NAV-YEK, YMK gibi 50’yi aşkın parti, örgüt ve kuruluş yaptıkları ortak açıklamayla KCDK-E’nin kongresinin engellenmesine tepki gösterdi. "KCDK-E 4. Kongresi Almanya polisi tarafından demokrasi ve hukuk normları hiçe sayılarak keyfi şekilde engellenmiştir. İleri sürülen gerekçelerin hiçbirinin hukuki dayanağı yoktur" denilen açıklamada, KCDK-E’nin Avrupa'da yaşayan başta Kürdistanlılar olmak üzere diasporada yaşayan tüm göçmenlerin dil, kültür ve insani yaşam haklarını savunan sivil bir toplum örgütü olarak faaliyetlerini yürüttüğü hatırlatıldı.

"Alman hükümetinin takındığı bu tutum bize hiç yabancı değildir. Faşist diktatör Erdoğan’ın HDP ve muhalif kurumlara karşı sürdürdüğü siyasi soykırım saldırılarının bir benzerini uyguluyor" diyen Avrupa’daki Kürdistani örgütler, "Alman hükümeti, Türk devletinin bu kararlarını burada uygulamakla kendi hukuk normlarını keyfi bir şekilde çiğnemiştir" diye belirtti. KCDK-E’yi sahiplenme çağrısı yapan Kürdistani örgütler, "Bu anti-demokratik ve hukuk dışı uygulamalara karşı ortak tutum almaya, bu saldırılara karşı ortak mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz" dedi.

 

Ortak mücadeleyi büyütelim

Avrupa Demokratik Güç Birliği (ADGB) de engellemeye "Alman devleti, bu tavrıyla bir kez daha faşist Türk devletinin ve onun temsilcisi olan Erdoğan'ın yanında olduğunu göstermiştir" diyerek tepki gösterdi. Güney Kürdistan’a giden heyetin de Alman devleti tarafından engellendiğini hatırlatan ADGB, "Alman devleti bu kararla kendi anayasasını ve yasasını ayaklar altına almıştır. Tüm yurtsever, devrimci, demokratik halkımızı KCDK-E’nin yanında olmaya, Alman hükümetinin anti-demokratik ve hukuk dışı saldırılarına karşı sokaklarda ortak mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz" mesajı verdi.

Zeynep Binici Çetinkaya

Türkiye ile aynı dili kullandı

KCDK-E bünyesinde yer alan federasyonların eşbaşkanları da kongrenin yasaklanmasına sert tepki gösterdi. Danimarka Demokratik Kürt Dernekleri Federasyonu Eşbaşkanı Zeynep Binici Çetinkaya, kongrenin yasaklanmasının hem Almanya hem Avrupa ülkelerinin yasalarına aykırı olduğuna dikkat çekerek, "Alman polisi kendi yasalarına karşı hareket etti. Ayrıca yasaklama gerekçelerini sıralarken Türkiye ile aynı dili kullanmaları dikkat çekici" dedi.

Latif Karakaş

 

Yasakları kabul etmiyoruz

Kuzey Almanya Demokratik Kürdistan Toplumu Federasyonları (FED-MED) Eşbaşkanı Latif Karakaş da Almanya’nın yasakçı tutumuna tepki gösterdi. Niedersachsen eyaletinde çoğu zaman yasaklarla karşı karşıya kaldıklarını belirten Karakaş, "TEV-DEM, YPG ve YPJ'nin bayrakları yasak. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın pankartlardaki fotoğrafları bile yasak. Hatta öyle ki Sakîne, Rojbîn ve Ronahî arkadaşların fotoğraflarını da yasakladılar. Bir mitingde Mazlum Doğan arkadaşın fotoğrafına dahi yasak getirdiler“ diyerek, bu tutumu kabul etmeyeceklerini vurguladı.

 

Erdoğan rejiminin hizmetinde

Özgür İşçiler Sendikası (FAU) Uluslararası Komitesi sosyal medya üzerinden yaptığı bir paylaşımla kongrenin engellenmesine "Ve Alman polisleri yine Erdoğan rejiminin hizmetinde"  diyerek tepki gösterdi.

Frankfurt’taki antifaşist hareket OAT, Alman hükümetinin Kürt kurum ve kuruluşlarını kriminalize etmek istediğine dikkat çekerek, "Kürt soluna karşı baskılar yeni bir hal aldı" dedi.

PKK yasağı kalksın

Almanya Marksist-Leninist Partisi MLPD basın sözcüsü Peter Weispfennig, kongrenin yasaklanmasını protesto ettiklerini belirtti. MLPD enternasyonal sorumlusu Monika Gärtner-Engel ise KCDK-E ile dayanışma içerisinde olduklarını belirtti. Herkesi bu yasağın karşısında durmaya çağıran Gärtner-Engel, Kürt Özgürlük Mücadelesi’nin kriminalize edilmesini kınadıklarını belirterek, "PKK yasağı kaldırılsın" dedi.

 

Alman basını çanak tuttu

KCDK-E kongresi keyfi bir şekilde engellenirken, Alman basını da hukuksuz uygulamayı gerekçelendirme derdine girdi.

Köln Emniyeti’nden Başkomiser Michael Esser, FOCUS dergisine yaptığı açıklamada, “KCDK-E’nin PKK’nin halefi olduğunu” iddia ederek, engellemenin PKK yasağı kapsamında yapıldığını savundu. FOCUS dergisi, yerel gazetesi Kölner Stadtanzeiger ve Alman haber ajansı DPA ve Express haber portalı gibi Alman basın kuruluşları ise KCDK-E’yi kriminalize ederek polise destek çıktı. Kongreye 200 PKK üst düzey yetkilisinin geleceği yalanını yayınlayan FOCUS dergisi, "Yasaklı aşırı sol örgüt PKK, Pazar günü Almanya’da toplantı gerçekleştirmek istiyor" başlığını atarak Almanya’nın Kürtlere karşı kriminalizasyon politikalarına çanak tuttu. Express haber portalı, "PKK’nin gizli toplantısı patladı" başlığıyla yaptığı haberle kriminalizasyona destek çıktı.

Oysa KCDK-E’nin kongresine Köln Belediye Başkanı  Henriette Reker, Almanya Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Uffe Robert Habeck, Yeşiller Partisi Almanya Başbakan Adayı Annalena Baerbock, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Danimarka, İsveç ve Hollanda göçmen bakanları olmak üzere, Avrupa’nın birçok ülkesinden milletvekili, önemli şahsiyet ve kurumlardan destek mesajları ve kutlama gelmişti.

 

DESTEK VEREN KURUMLAR

KCDK-E Kongresi'nin engellenmesine tepki gösteren Avrupa’daki Kürdistani örgütler şunlar:

Yektiya Niştimanî Kurdistan (YNK), Tevgêra Goran, KCDK-E, TJK-E, Partiya ŞÛÎ Kurdistan  Basur, Rêxistna Jin Rojava, Bakur-Rojhilatê Sûryê (Kongra Star) Europe, Partiya Zahmetkêşan – Başûr, Partiya Azadî û Demokrasiya Êzîdiya (PADÊ), Tevgêrê Azadî, Partiya Yekîtiya Demokrat (PYD), Partiya demoqrat a kurdî ya sûrî (P.D.K.S.), Partiya Çep a Kurd li Sûrî, Tevgera Nûjen ya Kurdistanî-Sûrya, Partiya çep a Demoqrat a Kurd li Sûriyê (PÇDKS), Partiya Demokrata Kurd li Sûriya( El Partî), Partiya Çep a Demokrat li  Sûriya, Partiya Rêkeftin a Kurd li Sûrya, Partiya Çaksaziya Kurd li Sûriya, Partiya Kesk a Kurdistanî li Sûriya, Partiya Demokrata Kurdistanî li Sûrya, Partiya Komanist a Kurdistanî li Sûriya, Partiya islamiya Kurdistan (PÎK), Partiya Kominista Kurdistan (KKP), Tevgera Kawa, Partiya Jiyana Azada Kurdistan (PJAK), Yakyatî Şorşgêrî Kurdistan, Civaka Demokratîk û Azada Rojhelatĕ Kurdistan (KODAR), Civaka Jinên Rojhelatî Kurdistan (KJAR), Platforma Horam, Plattform Zagros, Plattform Yarsan, Yarî Kurd, Partiya Dimokrati Pêvero kurdi Li Surîya, Tevgera Çand û Hunera Kurd (Tevçand), Kurdische Gemeinde Stuttgart e.V, Federesyona Elewîyên Kurdistan (FEDA), Federasyona Komelên Êzidiya (NAV-YEK), Kurdische Zentrum Berlin, Civaka Islamiya Kurdistan (CIK), Enstituta Kurdî –Almanaya, Enstituta Kurdî-Bruksel, Meclîsa Şingal a Derveyî Welat (MŞD), Yekîtîya Mamostayên Kurdistan (YMK), Yekitiya Êzdiyên Sûri (YES), Kurdisch Gemeinde Brandenburg – Berlîn, Dachverband der Êzidischen Frauenräte, Deutsch-kurdisches Forum (DKF) e.V  Dresden, Mezopotamya Halk Kongresi, Mezopotamya Özgürlük Partisi, Kurdistan human rights Association.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.