12 Eylül Darbesi ile birlikte, Elazığ’daki 1800 Evler’de işkence gören Metin Özbay, 4 yıl cezaevinde kaldı. Dêrsim’de 4 yıl da gerilla olarak faaliyet yürüttü. 

Aile bireyleri, 1986’dan itibaren Kürdistan’a gidemeyen Metin Özbay’ın yaşamını yitirmesi halinde Dêrsim’de defnedilmesini istediğini söyledi. Dêrsim’in Mazgirt İlçesi Reşmezra Köyü’nde dünyaya gözlerini açan Özbay için aile bireyleri, onun Avrupa’da kaldığı süre içinde bütün eylemlilik ve çalışmalarda yer aldığını söyledi. 

Kardeşi Mustafa Özbay, Metin Özbay için şunları dile getirdi: “Abim hiç kimseyi kırmazdı. Çevresi ile diyalogu çok iyiydi. ‘Gözümü Kürdistan Özgürlük Mücadelesi ile açtım ve onunla kapatmak istiyorum’ diyordu. 30 yıllık sürgünden sonra cenazesi Dêrsim’e gidiyor. En büyük isteği Sakine Cansız’ın mezarına gitmekti. Mücadele arkadaşını görmek istiyordu. Kürdistan halkının başısağolsun.”

Cenaze işlemleri dün yapılarak memlekete gönderilen Özbay, bugün toprağa verilmesi bekleniyor. 


 Y.ÖZGÜR POLİTİKA/FRANKFURT