‘Küresel desteğe ihtiyacımız var’

Kadın Haberleri —

.

.

  • Taliban’ın ülkeyi ele geçirmesi sonrası kadınların yaşadığı zulmü anlatan gazeteci Naeema Asadi, kadınların ellerinden geleni yaptığını belirtti. “21’inci yüzyılda Afganistanlı kadınların hayatı geceden daha karanlık, ürkütücü ve dehşetlidir” diyen Asadi, küresel desteğe ihtiyaçları olduğunu söyledi. 

Afganistan’da Taliban, başta ABD olmak üzere uluslararası güçlerin çekilmesi ardından ülke yönetimine el koydu. 15 Ağustos 2021 tarihinde yönetimi ele geçiren Taliban’ın ilk hedefi kadınlar oldu. Din kisvesi altında kadın ve kız çocuklarını toplumsal hayattan soyutlayan Taliban, kadınlara eğitim görmeyi, kamusal alanda çalışmayı, araç sürmeyi, spor yapmayı, tek başına seyahat etmeyi, erkek doktora gitmeyi ve parklara girmeyi yasakladı. Kadınlara burka giyme zorunluğu getiren Taliban, Kadın Bakanlığı’nı kapatarak yerine Fazilet Yayma ve Ahlaksızlığı Önleme Bakanlığı’nı kurdu.

Taliban’ın uygulamalarına karşı çıkan kadınlar ilk günden itibaren sokakları terk etmedi. İnsan hak ve hukuku, eğitim, kamusal alanda çalışma hakkı için mücadele eden kadınlar çoğu kez silah ve taşlarla hedef alındı, gözaltına alındı, tutuklandı, cinsel şiddet gördü, suikaste uğradı, öldürüldü. Can güvenliklerine rağmen Afganistan’da kalan kadınlar, Taliban’a karşı en güçlü ses. Ülkeyi terk etmek yerine kalmayı tercih eden kadın gazetecilerden Naeema Asadi, ülkedeki gelişmeleri ve kadınların mücadelesini Mezopotamya Ajans’ından Berivan Kutlu’ya anlattı.

Burada kadının adı yok

Naeema Asadi

Taliban yönetimin kadınlara çağ dışı bir yaşam dayattığını belirten Asadi, “Kadınlara mağara yaşamı yani ilkel bir hayat vaat ediliyor. Evde oturup kocalarının getireceği rızkı beklemelerini istiyorlar. Çünkü Taliban yönetimi kadını insan olarak görmüyor. Onlar için kadın sadece cinsel bir objedir. Kadınlar itaat etmediğinde şeriat yöntemleriyle katlediyorlar. Yönetim ele geçirildiğinden bu yana Kabil ve Afganistan’ın birçok kentinde kadınlar recmedildi. Burada artık kadının adı yok” diye belirtti. 

Taliban’ın İslam adı altında tüm özgürlükleri yok ettiğini hatırlatan Asadi, “Kadınlar bu uygulamalara karşı geliyor. Bu kuralların günümüzdeki hayatta bir karşılığı yok. Taliban, İslam adı altında kendi cinsiyetçi politikalarını uygulatıyor. Taliban üyeleri İslam’a karşı bir şey yaptığında yargılanmaz fakat aynı suçu bir kadın ya da Taliban üyesi olmayan bir erkek yaparsa infaz edilirler” dedi. 

Kadınlar ellerinden geleni yaptı

Naeema Asadi devamla şunları belirtti: “Biz kadınlar, erkeklerle eşit bir şekilde yaşamak istiyoruz. Çalışmak, bilimsel araştırmalarda yer almak istiyoruz. Taliban’ın İslam adı altında dayattığı cinsiyetçi ve egoist uygulamaları kabul etmiyoruz. Ülkedeki birçok erkek Taliban’a destek veriyor. 21’inci yüzyılda Afganistanlı kadınların hayatı geceden daha karanlık, ürkütücü ve dehşetlidir. Hiçbir kadın bu hayattan memnun değil, ölmemek için Taliban bu barbarlığını tüm dünyaya yansıtmak için ellerinden geleni yaptılar. Şu ana kadar pek çok mevzuda eylem ve protesto eylemleri gerçekleştirdiler.”

İnsanlar, daha iyi bir gelecek için nefes alıyor

Dünya devletlerinin ise çıkarları için Taliban’a karşı bir söz kurmayarak, sessizliği tercih ettiğini belirten Asadi, “Bu radikal gruba karşı küresel bir desteğe ihtiyacımız var. Afganistanlı kadınlar, etrafı ateşlerle çevrilmiş sesi duyulmayan insanlar gibi sizden şunu istiyor: ‘Destek verin, bizi savunun, insan gibi yaşamayı hak ediyoruz.’ Afganistan’ın geleceği uluslararası kurumların ve devletlerin elinde ancak onlar kendi menfaatlerine göre hareket ediyor, milyonların geleceğiyle oynuyorlar. 45 yıldır savaş halindeyiz, bizim geleceğimizle oynayan bu velayet savaşlarını istemiyoruz. Buradaki milyonlarca suçsuz insanın yaşam koşullarına bakın. Bu toprakların yağmacılarından korunmak istiyoruz. Barış, huzur ve refah istiyoruz. Buradaki insanlar daha iyi bir gelecek umuduyla nefes alıyor” ifadelerini kullandı.

BERİVAN KUTLU / MA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.