Türkiye tutuklu gazeteciler bakımından dünyada birinci yerini korurken, 36'sı tutuklu 44 gazetecinin yargılanacağı tarihi gazeteciler davası bugün İstanbul'da 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayacak. 10-14 Eylül tarihleri arasında görülecek duruşmada gazetecileri 150 avukat savunacak. Avukatlar, tüm tutuklular adına ortak savunma yapacak. Tutuklu gazeteciler ise mahkemeye ortak hazırlanan 40 sayfalık Kürtçe savunmayı sunacak. Anadilde savunma yapmak isteyen gazeteciler tercüman talebinde bulunacak. Duruşmaya, aydın, yazar, gazeteci, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, belediye başkanları, demokratik kitle örgütleri de katılım sağlayacak. Bugün adliye önünde kitlesel basın açıklaması düzenlenecek.

Gözlemci heyet katılacak

Yurtdışından da heyetlerin takip edeceği duruşmaya, Alman gazeteci, siyasetçi ve vakıf temsilcilerinden oluşan bir heyet gözlemci olarak katılacak. Heyette uluslararası hukuk uzmanı ve eski milletvekili Prof. Dr. Norman Paech, DIE LINKE Hessen Meclis Grubu Başkanı Willi Van Ooyen, Neues Deutschland Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Jürgen Reents, Alman Gazeteciler Birliği (dju) Federal Yönetim Kurulu Üyesi Joachim Legatis, Hessen Rosa Luxemburg Vakfı yöneticisi Murat Çakır, insan hakları aktivisti Wolfgang Kanz ile gazeteciler Edgar Auth, Dinah Riese, Benjamin Hiller ve Michael Backmund yer alıyor. Aynı zamanda Uluslararası Basın Enstitüsü’nden temsilciler de duruşmayı izleyecek.

Meslektaşları: Direnişimiz sürecek
Tutuklu gazetecilerin meslektaşları dün Amed'de basın toplantısı yaparak, "Rehin tutulan arkadaşlarımızı serbest bırakın" çağrısında bulundu. Özgür Gündem Azadiya Welat, Dicle Haber Ajansı (DİHA), Fırat Dağıtım, Demokratik Modernite, Gün Tv ve Gün Radyo çalışanları Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde basın toplantısı düzenledi. Gazeteciler aleyhine hazırlanan iddianemenin "yalan ve komplodan" ibaret olduğu belirtilen açıklamada, "Kürt gazetecilerin, gazetecilik adına yaptığı her şey suç olarak görülmüş. Kürt gazetecilerinin açıkça hedef seçilip ve esir alındığını iddianamede açıkça görebiliyoruz" denildi. Bugün görülecek davanın "Türkiye için utanç günü, dünya basını açısında da tarihi bir gün" olduğu vurgulanan açıklamada, "Dün olduğu gibi bugünde direnişimizi sürdürüyoruz. Esir alınan arkadaşlarımız içerde bizler ise dışarıda direnişi sürdüreceğiz" mesajı verildi. Özgür basın emekçilerinin davası öncesi önceki gün de yüzlerce kişi Taksim Meydanı’nda toplanarak gazetecilerin derhal serbest bırakılmalarını istedi.

HABER MERKEZİ