Kürt halkıya dayanışma kararı

Dünya Haberleri —

Avrupa Solu Kongresi

Avrupa Solu Kongresi

  • Avrupa Solu Kongresi, Viyana’da 9-11 Aralık tarihlerinde yedincisini gerçekleştirdiği kongresinde oybirliği ile Kürtlerle dayanışma kararı aldı. Kongrede İtalya Yeniden Kuruluş Komünist Partisi adına konuşan Maurizio Acerbo, PKK bayrağı açarak, PKK'nin "terörist örgütler" listesinden çıkarılmasını istedi.

Avrupa’nın bir çok ülkesinden 26 üye partisinin katılımı ile Viyana’da gerçekleşen Avrupa Solu Kongresi’nde Kürt Halk Önderi Öcalan’la dayanışma ve PKK’ye destek mesajları verildi.

Avrupa Solu Kongresi, Viyana’da 9-11 Aralık tarihlerinde yedincisini gerçekleştirdiği kongresinde oybirliği ile Kürtlerle dayanışma kararı aldı. Kongrede İtalya Yeniden Kuruluş Komünist Partisi adına konuşan Maurizio Acerbo, PKK bayrağı açarak, PKK'nin "terörist örgütler" listesinden çıkarılmasını istedi.

Avrupa’nın birçok ülkesinden 26 üye siyasi parti ve 21 gözlemci parti ile Ortadoğu, Kuzey Afrika, Latin Amerika ve Asya’dan birçok parti, hareket ve konuğun katılımıyla gerçekleştirilen kongrede HDP Dış İlişkiler özcüsü Feleknas Uca, Kürt Demokratik Kültür Federasyonu ve KNK temsilcileri de yer aldı.

Uca: Savaş karşıtı mücadelenin öncüsüyüz

Kongrede konuşan FEYKOM Dış İlişkiler Sözcüleri Mustafa Dillice ve Lorin Şahan, Kürt Özgürlük Hareketinin Ortadoğu’da Rojava özelinde gerçekleştirdiği demokratik konfederalizm deneyiminin önemine ve onu korumak ve dayanışma içinde olmanın gerekliliklerine işaret etti.

HDP Milletvekili Feleknas Uca, Türkiye’de savaş karşıtı mücadelenin öncü partisi olduklarını, ve AKP-MHP iktidarına karşı HDP’nin demokratik direnişini sürdürdüklerini belirtti. Uca, önümüzdeki aylarda, kararı verilecek olan HDP’nin kapatılması davası için dayanışma çağrısında bulundu.

 

Sinan Önal

 

Ancak Öcalan ile çözülür

KNK adına konuşan Sinan Önal ise Kuzey ve Doğu Suriye’nin işgal edilme olasılığına karşı duyarlılık çağrısında bulunurken, gerçekleşen demokratik deneyimin önemine değindi. Kürt sorununun ancak barışçıl yöntemlerle, 2013-2015 yılları arasında olduğu gibi, sadece mutlak tecrit altında tutulmakta olan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgür olması ve onunla görüşülmesiyle çözülebileceği belirtildi. Türk devletinin, HPG gerillalarına karşı kimyasal silah kullanması, PKK’nin terör listesinden çıkarılması, İran’daki jin-jiyan-azadî kadın serhildanı bir çok konuşmacı tarafından dile getirildi.

Acerbo: Öcalan’ın özgürlüğü için çalışalım

İtalya Yeniden Kuruluş Komünist Partisi adına Maurizio Acerbo, yaptığı konuşmanın sonunda PKK bayrağını çıkararak, Avrupa Sol Partileri olarak PKK’nin terör örgütü listesinden çıkarılması ve Başkan Abdullah Öcalan’ın özgürlüğüne derhal kavuşması için çalışılması gerektiğini söyledi ve tüm bileşenler tarafından uzun süre alkışlandı.

Avusturya Komünist Partisi, Finlandiya Sol Parti ve İtalya ile Fransa Komünist Partileri, NATO üyeliği başvurusu nedeniyle Türkiye’nin İsveç ile yaptığı uzlaşmalar ve Kürt politik mültecilerinin sınır dışı edilmesini, protesto edip, bu konuda solun daha fazla çalışması gerektiğini belirttiler.

Kürt halkının Mücadelesine tam destek

Karar önergelerinde, Kürt Halkıyla dayanışmak için bir teklif sunuldu. Yunanistan Syriza, ve İtalya Yeniden Kuruluş Komünist Partisi tarafından sunulan önerge, tüm delegelerin tam onayıyla kabul edildi. Karar tasarısında Kürt halkının kendi kaderini tayin hakkı için yürüttüğü mücadeleye tam destek sunulurken Erdoğan rejimine karşı HDP öncülüğünde yürütülen mücadele ile birlikte olunacağı belirtildi. 

Türkiye ile yapılan tüm silah antlaşmalarının derhal sonlandırılması, HDP eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ şahsında tüm politik tutsakların serbest bırakılması ve AİHM kararlarının yerine getirilmesi, Kürt halkının temel insan haklarını korumak için ortak eylemler yapılması, önergenin temel maddelerini oluşturdu. 

Kongrede seçilen yeni başkan Walter Baier, yaptığı konuşmada Kurdistan ile dayanışma içinde olmanın onun en baştaki önceliklerinden birisi olacağını belirtti. Kongre, yeni kurulları ve başkanın seçimi ardından sona erdi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.