
Frankfurt Saalbau Nied’te bir araya gelen işverenler, Kürt İşverenler Birliği’nin kuruluş çalışmaları hakkında konuştu. Toplantıda Kürtlerin zengin kaynaklara sahip bir coğrafyada yaşadıkları ve bunun değerlendirilmesi için Kürt sermayesinin örgütlenmesi gerektiğine vurgu yapıldı. Bazı şehirlerde gerçekleşen toplantıların ardından Frankfurt kentinde bir araya gelen yaklaşık 40 Kürt işveren, nasıl örgütleneceklerini tartıştı.
Çalışma grubundan F.Hasan Yirik, neden böyle bir çalışmaya girdikleri konusunda bilgilendirme yaptı. Kürtlerin ekonomik, siyasal ve sosyal nedenlerden dolayı Avrupa’ya geldiklerini ifade eden Yirik, sonrasında küçük işletmelerle başlayarak 15-20 yılık uzun bir çalışma sonunda hatırı sayılır işverenler olmaya başladıklarını söyledi. Avrupa’da çok sayıda Kürt işveren olmasına rağmen kendi kimliğiyle bir örgütlenmeyi sağlayamadığına değinen Yirik, geçmiş deneyimlerden örnekler verdi.
Örgütlenmenin amaçları
Hasan Yirik, Kürt sermayesini örgütlenmesinin önemini ve yapılacakları çalışmaları da üç başlık altında özetledi: “Birinci amacımız dağınık halde bulunan Kürt işverenlerini örgütlemek, bir kordinasyon ağını oluşturup bu kurum bir köprü rolünü oynamaktır. Yani işverenleri yan yana getirecek, onları birbiriyle tanıştırıp ortak çalışma alanlarının yaratılması hedeflenecek. Bu kurum iş yapmayacak. Kendisi bir şirket ya da ticari kurum bazında çalışmayacak. Bu kurumun yapacağı, işverenleri yan yana getirmek, ortak projelerde buluşturmaktır. İşverenlerin kendileri ortak projeler gerçekleştirecek. Kurumun ikinci amacı, şirketlerin bir takım sorunları oluyor. Bu sorunlar, ticari ve hukuki sorunlardır. Kurum, ticari alanda profesyonel insanları alıp, bu sorunların giderilmesinde işverenlere yardımcı olacak. Kürtlerin yaşadığı bölgelerde, Türkiye’de, doğal zenginliklerin olması, iş gücü kaynaklarının olması ve devletin teşvikleri vermesi orayı cazip bir yatırım bölgesi haline getirdi. İşte burada Kürtler yan yana gelip doğru projeler üzerinde ortak bir takım işler yapabiliyorsa, biz de onları teşvik edeceğiz. Oradaki kurumlarla ilişkiye geçilecek ve belediyeler nezdinde ön çalışmalar yapılacak. Bu kurumun üçüncü amacıdır. “
Çalışmalar Almanya’da yoğunlaştı
Almanya’da yürütülen kuruluş kongresi öncesi Kürt İşverenler Birliği çalışmalarını değerlendiren Naif Kılıç ise, “Uzun zamandır böyle bir fikri çalışma yürütüyoruz. Avrupa’da Kürt sermayesinin örgütlenmeye ihtiyaç var. Sayıları onbinleri bulan Kürt işvereni olmasına rağmen, yine milyarlarca Euro’yu bulan bir iş hacmine rağmen kendi kimliğimiz, kendimize ait bir adresimiz olmadı. Bu durumun artık kabul edilmemesi gerektiğini belirtiyoruz. Bu düşünce ile uzun bir süreden beri çalışma yürütüyoruz. Fikri çalışmayı pratik çalışmaya dönüştürdük. Şimdilik ağırlıklı olarak Almanya’da çalışmalarımız sürüyor. Bu çalışmaları süresince kimsenin olumsuz bir yaklaşımın görmedik.”
Çalışma grubundan Seydi Doğan ise Rojava’daki gelişmelere değindi. Doğan, konuşmasına “Rojava’da yapılan katliamı kınıyorum. Bunu yapanlar insan değil canavardır” diyerek başladı. Doğan, “Ortadoğu’da bir kaos yaşanıyor ve yeni bir denge oluşuyor. Bir eksikliğimiz var, kendimizi temsil edemiyoruz. Olağanüstü kaynaklarımız, zenginliğimiz var. Bu değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum” dedi.
Kuruluş kongresi 5 Ekim’de
Toplantıda Kürt İşverenler Birliği’nin kuruluş kongresinin ise 5 Ekim’de yapılacağı bilgisi verildi. Kurucular kurulu olarak kongreye katılacakların ise belli kriterlere sahip olmasının gözetileceği belirtildi.
AHMET KAYA/FRANKFURT