Kürt kültürüyle büyüyorlar

Kültür/Sanat Haberleri —

Hamburg Cooultur

Hamburg Cooultur

Mîran, Liyan, Ava, Avîn, Agît, Bejna Kürt kültürüyle büyüyor

  • Filiz Polat Bozkurt, Hamburg Cooultur bünyesinde çocuklara yaklaşık iki senedir halk oyunları ve müzik dersi veriyor. Filiz, “Hamburg'da şu an yaklaşık 35 çocuğa eğitim veriyoruz. Çocuklara anadillerini ve kültürünü öğretiyoruz” dedi.
  • Zeynep Cömert Koç her hafta çocuğunu düzenli olarak kursa getiren bir anne. Zeynep, “Kızım Bejna ve oğlum Azad bu kurslara katıldıktan sonra kendilerine özgüvenlerinin geliştiklerini gördüm” şeklinde konuştu.

M. ZAHİT EKİNCİ/HAMBURG

Hamburg Cooultur bünyesinde çocuklar halk oyunları, müzik ve anadil konularında eğitim alıyor. Folklor eğitmeni Filiz Polat Bozkurt, amaçlarının Kürt kültürünün gelecek nesilere aktarıp yaşatılması olduğunu belirtiyor.

Filiz Polat Bozkurt, yirmi senedir halk oyunları eğitmenliği yapıyor. 2004’te Hamburg HAAK-BİR derneğinde halk oyunları çalışmalarına katılmış.

İki çocuk annesi olan Filiz halk oyunlarına başladığı ilk zamanları şöyle anlatıyor: “HAAK-BİR derneğinde Çağlar ve Çağdaş hocalar eşliğinde folklara başladım. Bir yandan kendi kültürümü tanıma diğer yandan da folklora olan sevgim buna vesile oldu. Bu çalışmalara giderken annemi de götürüyordum. Daha sonra Koma Sîpan Amara grubunda folklor çalışmalarına başladım, defalarca Mîhrîcan yarışmalarına katıldık.”

 

 

Tecrübelerini çocuklarla paylaşıyor

Hamburg Cooultur bünyesinde çocuklara yaklaşık iki senedir halk oyunları ve müzik dersi verdiğini belirten Filiz, “Şu an yaklaşık 35 çocuk katılım sağlıyor. Çocuklara folkloru ben öğretirken müzik kısmında ise değerli hocamız Umut Botan eğitim veriyor. Yine haftanın bir günü çocuklara anadillerini öğretmesi için Bedran hoca bize yardımcı oluyor. Yani çalışmalarımız sadece folklorla sınırlı değil” şeklinde konuştu.

Pazar günü iple çekiliyor

Kiel kentinde de uzun bir süre folklor hocalığı yaptığını hatırlatan Filiz, çocuklar kadar ailelerin de bu çalışmalardan memnun olduğunun altını çiziyor: “Hamburg'da yaşayan aileler bu çalışmalardan dolayı oldukça seviniyor. Birçok aile pazar gününü adeta iple çekiyor. Aileler çocuklarını bize teslim ettikten sonra kendi aralarında sohbet etme fırsatı yakalıyor. Birçok aile çocuklarının başarısını görmek için bizzat çalışmalarımıza katılıyor. Bu çalışmalar sayesinde çocuklarda özgüven gelişiyor. Çocukları ayrıca parklara, hayvanat bahçesine, bale, konser ve benzeri etkinliklere de götürüyoruz.”

Çocuklar da Mîhrîcan’a katılacak

Kendi çocuklarını da Hamburg Cooultur’daki kurslara getirdiğini belirten Filiz, “Öğrendiklerimi onlarla paylaşırken onlarla büyüyoruz. İstiyoruz ki bu çocuklar kendi kültürleri ile büyüsünler” diyor. Çocukların etkinliklerde sahne aldıklarını aktaran Filiz, “Önümüzdeki sene yapılacak olan Mîhrîcan’a çocuklardan oluşan grupla katılmayı planlıyoruz” diyen Filiz ekliyor: “Pazar günü saat 12.00 ile 13.00 arasında yaptıgımız folklor, koro ve müzik çalışmalarına dileyen her ailemiz çocuğunu getirebilir.”

 

Erdener Özkaya

 

Aileler memnun

Kurslara çocuklarını getiren aileler de oldukça mutlu olduklarını belirtiyor. Erdener Özkaya her hafta sonu yapılan kursa oğlu Mîran'ı getiriyor. Böyle çalışmaların dernekler bünyesinde yapılmamasının önemine vurgu yapan Özkaya, oğlu Mîran’ın yanı sıra henüz 2.5 yaşında olan kızı Liyan’ı da şimdiden ortama alışması için beraber getirdiğini ifade ediyor.

 

Siraç Bingöl ve kızı Avîn

 

Hem Alman hem Kürt kültürüyle

Siraç Bingöl de kızı Avîn'i düzenli olarak kursa getiriyor. Elazığ’ın Kovancılar ilçesinden olan Bingöl aslen Bertî aşiretinden. Bingöl buradaki çalışmaları görünce kızını hemen saz kursuna kaydettiğini belirterek, “Bu konuda eşim de bana çok yardımcı oldu. Kızımızın hem Alman kültürü hem de Kürt kültürü ile büyümesini istedik. Kızımın burada arkadaşları ile mutlu olduğunu görünce haliyle bizde mutlu oluyoruz” diyor.

 

Muhammed Baran

 

Kızıyla hep Kürtçe konuşuyor

Muhammed Baran da Mardin Nisêbînli. Evde kızı Ava ile Kürtçe konuştuklarını söyleyen Baran, böyle bir kursun açıldığını duyunca onu hemen buraya getirdiğini aktarıyor. Muhammed Baran da “Çalışmalarını yakından takip etmek bizi çok mutlu ediyor. İsterim ki her çocuk kendi anadili ve kültürü ile büyüsün. Filiz Hoca gerçekten bu konuda oldukça değerli bir çalışma yapıyor. Temennim her ailenin çocuklarını böylesi çalışmalara teşvik etmesi” sözleriyle memnuniyetini dile getiriyor.

Agît ve Agir da kursta

Maraşlı Elif Kandil Doğan da her hafta düzenli olarak ikiz çocukları Agît ve Agir'ı kurslara getiriyor. 7 yaşındaki çocuklarının hem kültürlerini hem de dillerini burada öğrendiklerini belirten Elif Kandil Doğan bu tür çalışmaların daha da yaygınlaşması gerektiğini söylüyor.

 

 

Çocuklarım özgüven kazandı

Zeynep Cömert Koç da her hafta çocuğunu düzenli olarak kursa getiren bir anne. Kurs hakkındaki düşüncelerini şu sözlerle dile getiriyor: “Kızım Bejna ve oğlum Azad bu kurslara katıldıktan sonra kendilerine özgüvenlerinin geliştiklerini gördüm. Burada öğrendiklerini evde hep tekrarlıyorlar. Nerede yaşarsak yaşayalım kültürümüze ve dilimize sahip çıkmamız gerekiyor. Bir çocuğun anadiliyle konuşması ve kendi diliyle stranlar söylemesinden daha güzel bir şey olabilir mi?”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.