Kürt mülteci iade edilmek isteniyor

Yurt Dışı Haberleri —

Yunus Oflaz

Yunus Oflaz

  • Türkiye’de yaşadığı işkence ve zulümden kaçarak Almanya’ya gelen Yunus Oflaz sınır dışı edilme tehdidi ile karşı karşıya.

ARAM PÎRO/FRANKFURT

Türkiye’de yaşadığı işkence ve zulümden kaçarak Almanya’ya gelen Yunus Oflaz sınır dışı edilme tehdidi ile karşı karşıya. Oflaz’ın iltica talebi Baden-Württemberg İdare Mahkemesi tarafından kabul edilmedi. Leimen Yabancılar Dairesi Oflaz’a gönderdiği tebligatta 3 Şubat’ta geçici oturum(duldung) kararını görüşmeye çağırdı. Oğlu Savaş Diyar Oflaz’ın Almanya’da 4 ay önce sınır dışı edildiğini belirten Yunus Oflaz, “Ben de sınır dışı edilirsem en az 30 yıl hapis yatarım” dedi.

Silopi’nin Bostancı köyünde ailesiyle yaşayan Yunus Oflaz, öz yönetim direnişinden sonra baskı ve işkencelerin artmasıyla beraber Mersin’e göç etti. Oflaz, oğlunun gerilla saflarında olması ve Kürt oldukları için sürekli baskı gördüklerini söyleyerek; “2019 Temmuz ayında Almanya’ya gelip iltica ettim” dedi.

İşkence gördü

Mersin’de yaşarken 2017’de Silopi’ye ifade vermek için çağrıldığını söyleyen Oflaz, “Burada bazı kişilerin ismini söyleyerek ‘bu kişilerin PKK’ye yardım ettiklerini, mühimmat taşıdıklarını söyleyeceksin’ dediler. Başkalarına iftira atmamı mı istiyorsunuz? dediğimde ‘evet’ dediler. Beni burada dilim dilim etseniz kimseye iftira atmam dedim. Bana ‘Oğlunu PKK’ye hediye ettin’ dediler. Oğlum kendi iradesiye gerillaya katıldı. Önceden hazırladıkları bir ifade tutanağını imzalatmaya çalıştılar. Dedikleri hiçbir şeyi yapmadığım için işkence yaptılar” dedi.

MİT’e teslim ederiz

Savcılığa çıkmadan önce de tehdit edildiğini söyleyen Oflaz, “Hastaneye götürürlerken eğer işkenceyi doktorlara söylersem beni ve ailemin peşini bırakmayacaklarını söyleyerek tehdit ettiler” dedi. Savcılıkta verdiği ifadeden sonra tutuksuz yargılanan Oflaz, “6 ay ailemle beraber saklandım. Başûrê Kurdistan’da Zaxo’ya gittim. Orada asayiş bürosu beni çağırdı ve MİT elemanlarının beni almak istediğini söyleyerek, ‘Eğer burayı terk etmezsen seni MİT’e teslim edeceğiz’ dediler. Ben de 2019’da Almanya’ya gelip iltica ettim” dedi.

36 yıla kadar yolu var!

Karlsruhe’de yaptığı başvurunun reddedildiğini, Baden-Württemberg İdare Mahkemesi’ne yaptığı itirazın da kabul edilmediğini söyleyen Oflaz, “Silopi’de hakkımda açılan dava devam ediyor. Gizli tanık ifadesine dayandırılarak benim de aralarında olduğum yaklaşık 16 kişiye 18-36 yıl arası ceza isteniyor. Tutuklu olanların cezaları kesinleşti. Benim dava dosyamda da gizlilik kararı var” dedi.

İtiraz edeceği gün sınır dışı edildi

İlticasının reddedilmesinin hiçbir haklı gerekçesi olmadığını vurgulayan Oflaz, “Kararda ifadelerimin çelişkili olduğu belirtiliyor. Ancak ben ifademi doğru verdim, tercümanın yanlış çeviri yaptığını düşünüyorum” dedi. 

Almanya’da iltica eden oğlu Savaş Diyar Oflaz hakkında da 4 ay önce sınır dışı kararı verildiğini belirten baba Oflaz, “İlticasının reddine itiraz edeceği gün sınır dışı edildi” diyerek, kendisi hakkında da benzer bir karar verilmesinden endişe duyduğunu aktardı.

Oğlunun cenazesine işkence

Gerilla oğlu Özgür Oflaz’ın (Şevger Çiya) Cudi’de 28 Temmuz 2019’da faşist Türk devletinin saldırıları sonucu şehit düştüğünü söyleyen Oflaz, “Devletin kirli çeteleri tarafından cenazesine işkence yapıldı” dedi. Baba Oflaz, diğer oğlu Muhammet Oflaz hakkında da sanal medyada Türk devletinin kirli savaşına ilişkin yaptığı paylaşımlar nedeniyle hakaret davası açıldı. Yunus Oflaz, “Sınır dışı edilirsem hayatım tehlikeye girer” diyerek, iltica hakkını kullanmak istediğini söyledi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.