Kürt olmaktaki ısrar yetiyor

Nahide Ormanlı

Nahide Ormanlı

  • 5 çocuğu ve eşinin ardından tutuklanan ve dört yıldır tutsak olan 71 yaşındaki Necmettin Ormanlı’nın sağlık durumuna dikkat çeken eşi Nahide Ormanlı, “Yaşlı, hasta ve hiçbir suçu yok, cezaevi koşullarında yaşayamaz” dedi. 

 

Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Babga (Dedeler) köyünde 1990’lı yıllarda devletin baskısından dolayı ilçe merkezine göç eden Ormanlı Ailesi, burada da baskı, gözaltı ve tutuklamalara maruz kaldı. Necmettin Ormanlı’nın çocukları Ali (20), Sabri (16), Hizni (16), Şivan (15), Cemal (11) ve eşi Nahide (55), farklı tarihlerde tutuklanıp cezaevine konuldu. Aynı aileden 6 kişi farklı gerekçelerle aynı dönemlerde cezaevinde kalırken, her biri farklı bir cezaevine konuldu. Tekirdağ, Siirt, Mardin ve İzmir’deki cezaevlerinde tutulan aile bireylerinin görüşüne gitmek ayrı bir sorunken, bir süre sonra anne Nahide Ormanlı da tutuklandı. Ailenin en küçük çocuklarından Cemal 11 yaşında 11 ay cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edilirken, Şivan 1, Ali 3, Hizni 7 yıl, Sabri 10 yıl ve anne Ormanlı 1 yıl cezaevinde tutuldu. Anne ve çocukları 2018’in sonlarına doğru cezaevinden bir bir çıkarken, bu kez de 71 yaşındaki baba Necmettin Ormanlı, “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” iddiasıyla tutuklandı. Dört yıldır cezaevinde olan Ormanlı’ya verilen 6 yıl 3 aylık hapis cezası onandı.

Dört çocuğu dağda, 5’i sürgünde

 Baskılardan dolayı dört çocuğunun dağın yolunu tuttuğunu dile getiren anne Ormanlı, 5 çocuğunun farklı ülke ve kentlere göç etmek zorunda kaldığını söyledi. Hasta tutsak eşinin bir an önce serbest bırakılmasını talep eden Ormanlı, eşinin 30 Ekim 2021’de kaldığı Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi’nden Eskişehir T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sürgün edildiğini belirterek, “Necmettin ileri derecede yüksek tansiyon, şeker, astım, bronşit ve kalp hastasıdır. Yine kemik erimesine bağlı olarak yürüme güçlüğü çekiyor ve bacağına platin takılmış. Durumu da gün geçtikçe kötüleşiyor” dedi.  

Cezaevi koşullarında yaşayamaz 

Eşinin tutuklanmadan önce kaza geçirdiğini, nefes almakta güçlük çektiğini kaydeden Ormanlı, “Doktora götürüldüğünde hücrede tutuyorlar. Zaten Eskişehir’e sevk edildiğinden beri hücrede tutuluyor. Sevk edildiğinde beri birkaç gün önce yeni konuşabildik. Konuştuğumuz zaman da öksürmekten konuşamıyor. Yaşlı, hasta ve hiçbir suçu yok, cezaevi koşullarında yaşayamaz” diye konuştu. 

Eskişehir uzak olduğu için görüşüne de gidemediğini belirten Ormanlı, “En son konuşmamızda bir aylık telefon görüş yasağının getirildiğini söyledi. Bu süre içerisinde durumundan nasıl haberdar olacağız hiç bilmiyoruz” dedi.  MA/ŞIRNAK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.