
Yüksel Genç, kitabının "15 Şubat'tan Sonra" başlıklı ilk bölümünde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye teslim edilmesi ve ardından yaşananları irdeliyor. Bu bölümde, Öcalan'ın sorunun çözümü için PKK güçlerini sınır dışına çekmesi ve Barış Grubu'nun gelmesi için yaptığı çağrı inceleniyor.
Kişisel bir deneyim
Kitabın "Kişisel Bir Deneyim: Şemdinli'de İlk Fırsat ve Barışa Tutunmak" adlı ikinci bölümünde ise Yüksel Genç, bilinmeyen birçok önemli hususa dikkatleri çekiyor. Genç, Öcalan'ın çağrısı üzerine 1999'da Türkiye'ye gelen Birinci Barış Grubu'nun bir üyesiydi ve uzun yıllar cezaevinde kalmıştı. Genç, bu bölümde Öcalan'ın çağrısının PKK'de nasıl yanıt bulduğunu, Türkiye'ye gelirken neler yaşadıklarını, devlet yetkililerinin nasıl bir muammelede bulunduklarını, sorgularında nelerle karşılaştıklarını uzun uzun anlatıyor ve bu kişisel deneyimi bugün bile sorunun çözümü için önemli veriler içeriyor.
Kitabın üçüncü bölümü ise, "Deklarasyonlar ve Ateşkesler" başlığını taşıyor. Genç, bu bölümde 2000'den PKK'nin 13 Ağustos 2010'da ilan ettiği son ateşkese kadarki bazı gelişmeleri inceliyor. Dördüncü bölümde ise "Habur'da İkinci Fırsat" başlığıyla Genç, 2009'da Türkiye'ye gelen İkinci Barış Grupları'nın deneyimlerini ele alıyor.
Özgür bir model
Beşinci bölüm "ABD'nin Açılım Projesi, Öcalan'ın Yol Haritası" başlığını taşıyor ve burada hükümetin 'demokratik açılım' projesinin perde arkası ve uluslararası alandaki boyutları inceleniyor. Buna karşılık Öcalan'ın "Yol Haritası"yorumlanıyor ve Habur'dan başlayan sürecin neden tıkandığı böylece analiz ediliyor. Kitabın altıncı bölümü ise "Dünya Deneyimleri ve Özgür Bir Model Oluşturmak: Silahsızlanmanın Koşulları Var mı?" başlığını taşıyor.
YILMAZ AKGÜN/AMED