Özgür Gündem Gazetesi ve Demokratik Ulus Gazetesi yönetici ve yazarlarının da aralarında bulunduğu 26 kişi hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı “Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu” tarafından açılan soruşturmaya Kürt yazarlar tepki gösterdi. 

Kürt Yazarlar Derneği Eşbaşkanı Ömer Dilsoz, soruşturmanın antidemokratik olduğuna dikkat çekerek, “Eğer bir yazı veya bir basın açıklaması insanları kine ve şiddete sevk etmiyorsa herhangi bir dava açılması yanlıştır. Bundan kaynaklı açılan davanın hukuki bir yanı yoktur, dava siyasidir” dedi. Açılan soruşturma ile AKP’nin kendilerine gözdağı vermeye çalıştığını belirten Dilsoz, “Soruşturmalarla Kürtlerin hükümete biat etmesini istiyorlar ve bu yolla Kürtleri susturmaya çalışıyorlar” diye konuştu.


Kürt halkının sesi kısılmak isteniyor

Kürt Yazarlar Derneği Genel Sekreteri Edip Polat ise, 1932 yılında bir şiir okuduğu için tutuklanıp cezaevine konulan yazar ve şair Sabahattin Ali’den bu yana aydın ve yazarlar üzerinde yoğun bir devlet baskısının olduğunu belirti. Polat, 26 gazeteci ve yazar hakkında açılan davanın hiçbir siyasi boyutunun olmadığını ifade ederek, siyasal iktidarın Kürt halkının sesini kısmak istediğine dikkat çekti.

Polat, tarihte “49’lar Davası” olarak bilinen davayı hatırlatarak, “1950’lerde Kürdistan ve Türkiye’nin çeşitli kentlerinde yaşayan 50 Kürt aydın ve yazarı tutuklanmıştı ve o dönemde de tıpkı bu dönemde olduğu gibi yeni bir hükümet kurulmuştu. Özüne bakıldığında o günden bu güne hiçbir şey değişmedi. Yine Kürt aydınları hakkında davalar açılıyor ve yine o günkü gibi aydınlar cezaevlerine atılmaya çalışılıyor” dedi. Polat, 26 gazeteci ve yazara açılan davanın seyri ne olursa olsun mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi.


‘Davamızdan vazgeçmeyeceğiz’

Hakkında açılan soruşturmayı değerlendiren Özgür Gündem Gazetesi yazarı Eyüp Güven de, soruşturmayla gözdağı verilmek istendiğini söyledi. Kürt halkı ve aydınlarının seslerinin, baskı ve zulüm yaparak, dava açarak kısılamayacağına vurgu yapan Güven, Kürt halkı ile aydınlarının boyun eğecek bir toplum olmadığını ve düşünceleri uğruna her şeyi yapacaklarının altını çizdi. Açılan davaların hiçbir şekilde hukuki olmadığına dikkat çeken Güven, “Şunu bilsinler ki üzerimizde ne kadar baskı kurarsa kursunlar davamızdan vazgeçmeyeceğiz. Açılan davalarla hiç bir sonuç alınamayacaktır ve barış için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz” dedi. 


 AMED