Kürtçe savunmaya ‘susma hakkı’ dedi

  • Kürtçe halaya verilen iletişim cezasını infaz hakimliğine taşıyan DTK Eşbaşkanı Leyla Güven ve HDP Amed İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen’in Kürtçe savunma yapma talepleri reddedildi; tutanağa da ‘susma haklarını kullandılar’ diye geçildi.

 

Rehin tutulan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven ve HDP Amed İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen, Kürtçe şarkı söyleyip halay çekmekten verilen iletişim ve görüş yasağı kararına karşı Elazığ İnfaz Hakimliğine itirazda bulundu. Elazığ Kadın Kapalı Cezaevi idaresinin kararına karşı yapılan itiraz, duruşmalı olarak incelendi. Katıldıkları duruşmalı incelemede, Güven ve Alökmen, Kürtçe savunma yapma talebinde bulundu. Türk hakim, Güven ve Alökmen’in Türkçe bildiğini ve tercüman ücretinin kendileri tarafından karşılanması koşuluyla Kürtçe savunma yapabileceğini belirtti. İki siyasetçi tercüman ücretini ödemeyi kabul etmedi. Hakim, tercüman ücreti ödemeyi kabul etmeyen Güven ve Alökmen’in ”susma hakkını kullandığını” tutanak altına aldı.

Güven ve Alökmen’in avukatı Serdar Çelebi, tercümanı müvekkilleri için değil, mahkemenin müvekkillerini anlayabilmesi için talep ettiklerini ifade ederek, ”Yargılamanın sürüncemede kalmaması için ve tercüman hazır edilmeme ihtimalini de düşündüğümüz için yanımızda tercümanlık yapabilecek yetkinlikte bir kişiyi de getirdik ve duruşma salonu dışında hazır ettik. Duruşma salonu dışında hazır olan tercüman dışında başka bir tercüman hazır edilerek tercümanlık ücretinin de müvekkile yükletilmek istenmesini kabul etmiyoruz. Bu savunma hakkının ihlalidir. Bizce keyfidir, zira birçok mahkemede biz avukatlar dahil yeri geldiğinde yemin ederek tercümanlık yapmaktayız. Bunun için bir devlet memuru olmak, adliyenin herhangi bir kaleminde çalışmak zorunluluğunu düzenleyen yasal bir durum yoktur. Müvekkil beyan etti, savunma yapmak istemektedir. Bu nedenle mahkeme bize sırf tercüman ücretini ödetmek istemesinden kaynaklı bunu susma hakkı olarak kabul etmesini kabul etmiyoruz. Bu konuda açık hüküm vardır. Anayasaya göre mahkeme huzurunda kendisini ifade etme hakkına sahiptir.”

Hakim, duruşma dışında hazırlanan tercüman aracılığı ile Güven ve Alökmen’in savunmasının alınması talebini reddetti.  Avukat Çelebi, ‘gereksiz marş söylemekten’ verilen iletişim cezasının kaldırılmasını talep etti. Hakimlik, kamera kayıtlarının incelenmesi için istenmesine, bu karar yerine getirildikten sonra dosyanın mütalaa için savcılığa gönderilmesine karar verdi.  ELAZIĞ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.