Kürtçe yoksa savunma da yok

  •   Tevgera Jinên Azad (TJA) Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan, anadili Kürtçe ile savunma yapmasına izin vermeyen mahkeme heyetini protesto ederek “O halde ben de savunma yapmıyorum” dedi.

TJA Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan, ana dili Kürtçeyle savunma yapma talebini reddeden mahkeme heyetini, savunma yapmayarak protesto etti.

Tevgera Jinên Azad (TJA) Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan'a yönelik “örgüt yöneticisi olmak” ve “örgüt üyeliği” iddialarıyla açılan davanın 20’nci duruşması Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBiS) ile duruşmaya katılan Gökkan, savunmasını Kürtçe savunma yapmak istediğini belirtti. Mahkeme heyeti ilk ve son celsede Kürtçe savunma yapabileceğini ara mahkemede buna izin verilemeyeceğini söyleyerek talebi reddetti. Gökkan ise bu engellemeyi protesto ederek savunma yapmayacağını söyledi. 

Tahliye talebi reddedildi

Avukat Muharrem Şahin’in müvekkillerinin duruşmada hazır edilmesi talebi mahkeme heyeti tarafından pandemi gerekçe gösterilerek reddedildi. Gökkan’ın tutukluluğuna itiraz eden Avukat Şahin “Müvekkilim neden tutuklu bilmiyoruz. Dosyada tutuklanmasını gerektirecek bir durum yok. Ayrıca dosyaya ilişkin savunmasını yaptı ve tahliye edildi. Müvekkilime tutukluluk kararı çıkarıldığında şehir dışındaydı. Fakat ona rağmen gelip mahkemeye katıldı. Kaçma durumu söz konusu değil” dedi. Mahkeme tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 23 Haziran’a erteledi. 

TJA'lı Şimşek'e 7 yıl 6 ay hapis 

Öte yandan Diyarbakır 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan TJA aktivisti Gülcihan Şimşek'e  7 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Şimşek, katıldığı eylem, etkinlikler ve gizli tanık beyanları nedeniyle, "örgüt üyesi" olmakla suçlanıyordu. Gizli tanık ifadeleriyle suçlanan Şimşek için Avukat Gulan Çağın Kaleli, "Dosyada gizli tanık beyanı dışında tek bir somut delil yok. Birden fazla basın açıklamasına katılmak, süreklilik, çeşitlilik veya yoğunluk değildir" dedi. Mahkeme Şimşek’e "örgüt üyesi olmak" suçlamasıyla 5 yıl hapis cezası verirken "suçun terör suçu" olduğu gerekçesiyle verilen cezayı yarı oranında artırarak 7 yıl 6 aya çıkardı. Mahkeme Gülcihan’ın, "suça eğilimli bir kişiliği olduğunu" savunarak, ceza indirimine yer olmadığına karar verdi.   AMED  

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.