Kürtler Britanya'da 8 boyutta örgütleniyor

Yurt Dışı Haberleri —

Britanya Meclisi

Britanya Meclisi

  • Londra’da düzenlenen Özgür Toplum Konferansı’nda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Demokratik Konfederalizm paradigması çerçevesinde 8 boyuttan oluşan Halk Meclisi’nin inşa edilmesi kararlaştırıldı.

 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Kapitalist Modernite’ye alternatif Demokratik Konfederalizm paradigması çerçevesinde Britanya’daki Kürtler örgütlenme modellerini ele aldığı 2 günlük bir konferans düzenledi.

Londra KCC binasında düzenlenen Özgür Toplum Konferansı “Direniş ruhuyla demokratik ulusun boyutları temelinde özgürlüğümüzü büyütelim” şiarı ile gerçekleşti. Konferansa aralarında İskoçya, Galler ve Britanya Kürt Halk Meclisleri ile bileşenleri, PJAK, Kadın Meclisi, Civaka Azad ile Güney Kürdistan ve Rojava’daki yapıları temsil eden 74 delege katıldı. Konferansa ayrıca KONGRA-GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal ile KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç online katıldı.

Kürtçe gerçekleştirilen konferansta, Türkçe, İngilizce ve Kürtçenin diğer lehçelerinde çeviriler yapıldı.

Gündem başlıklarının okunduğu konferansta ilk olarak KCDK-E’nin örgütlenme tartışmalarına ilişkin hazırladığı rapor okundu. Raporda; Demokratik Konfederalizm temelinde yürütülen Halk Meclisleri, kooperatifler, akademiler ve kongre çalışmalarının belli bir düzeye ulaştığı vurgulandı.

Siyasal gelişmelerin değerlendirildiği konferansta, Demokratik Konfederalizm’in örgütlenme, kültür, özgür eş yaşam, hak-adalet, diplomasi, ekonomi, öz savunma ve özgür yurttaşlık başlıklı 8 boyutu tartışılarak bu boyutların nasıl örgütleneceği ele alındı.

Örgütsüz kimse kalmamalı

Delegeler, Britanya’da yaşayan Kürdistanlı halkların “örgütsüz tek bireyin kalmaması” ilkesi temelinde inşa çalışmalarına dahil edilmesi gerektiğini vurguladı. Şimdiye kadar örgütlenme çalışmalarında yaşanan eksiklikler eleştirildi ve özeleştiri verildi.

Özellikle Londra’da oluşturulan yerel örgütlerin halk meclisleri içerisinde örgütlü bir sisteme kavuşmadığı da dile geldi. Bunun yanı sıra Kürt halkının bir soykırım kıskacından geçtiğine vurgu yapıldı ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridin temel gündem olduğunun altı çizildi.

Enternasyonalist mücadelenin önemi

Britanya’nın ulus devletlerin ve faşistlerin sahası olduğuna dikkat çeken delegeler, silah ticaretinden kapitalizmin sömürge düzenine kadar bir çok ülkedeki çatışma ve kanın sorumlusunun Britanya olduğu vurgulandı. Kürdistan ve Filistin halklarının özgür geleceğinin Demokratik Konfederalizm sistemini inşa etmekten geçtiğini belirten delegeler, inşanın en temel ayaklarından birinin de enternasyonalist mücadele olduğunu söyledi.

Konferansta yeniden örgütlenme tartışmalarını yürüten delegeler, Britanya’daki Kürtlerin 8 boyut üzerinden örgütlenmesini kararlaştırdı.

Koç: Halkın ihtiyaçları temelinde olmalı

Konferansın ilk gününde yapılan tartışmaların ardından bir konuşma yapan KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç, örgütlemelerin halkın ihtiyaçları temelinde geliştirilmesinin önemine vurgu yaparak yeni sistemin özgürlüğü ifade ettiğini ve en önemlisi kadın özgürlükçü bir paradigma olduğunu kaydetti.

Kartal: Tüm renkler buluşturulmalı

Konferans tartışmalarının ikinci gününde söz alan KONGR-GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal ise şu değerlendirmeyi yaptı:

“Tarihi bir süreçten geçiyoruz. Kürtler yüz yıldır Ortadoğu’da birçok devletle savaşıyor. Kürt halkı soykırım kıskacında. Her dört parçada yaşayan halklar, Önderlik paradigması etrafında örgütlenir ve öz güce kavuşursa tüm bu saldırıları geriletebiliriz. Kapitalist sisteme karşı nasıl direndiğimizi ve nasıl zafer elde ettiğimizi bütün dünyaya Rojava devrimi ile gösterdik.”

Britanya’daki örgütlenme çalışmalarına dikkat çeken Kartal, “Çok sayıda dernek ve kurum var. Hangi renkten olursa olsun, bizler bu renkleri yeni paradigma etrafında buluşturmalıyız. Aşağıdan yukarıya doğru bir sistem örüyoruz. Radikal demokrasi bizim perspektifimizi oluşturuyor” diye belirtti.

 Yeni dönem kararları

Konferansta iki gün boyunca yapılan tartışmaların ardından son gündem karar tasarıları oldu. Konferansta alınan kararların bazıları şöyle:

  • Kürt Kültür Festivali’nin ulusal temelde yılda bir kez Britanya’da yapılması. 
  • Yeniden inşa temelinde ekonomi komitesinin kurulması. 
  • Kooperatiflerin alt yapı çalışmalarının başlatılması. 
  • Kürt dilinin okullarda GCSE (Seçmeli ders) olarak verilmesi için bir komisyonun kurulması.

LONDRA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.