İngiltere, Almanya, Fransa ve Hollanda’da yapılan eylemlere Kürtlerin yanı sıra dostlarının da yoğun katılımı dikkat çekti.  

İngiltere’nin başkenti Londra‘da yaşayan Kürdistanlılar, Ciwanên Azad ve Jinên Ciwanên Azad’ın çağrısı üzerine tarihi Trafagar Square Meydanı’nda miting yaptı. İngiltere’nin büyük gazetelerinden biri olan Independent, Ciwanên Azad üyeleri ile miting boyunca röportaj yaptı.

Bu arada Kürt gençleri Londra’da Rus televizyon kanalı RT’ye ‘Türkiye’ye gitme’ kampanyası çerçevesinde röportajlar verdi. Gençler, DAİŞ’in en büyük ortağı olan Türkiye’ye gidip tatil yapmanın Kürtlere yönelik soykırıma ortaklık yapmak olduğunu söyledi. 


Almanlarla ortak eylem 

Almanya’nın Hildesheim kentinde Kürtler ve Almanlar tarafından ‘Biz Erdoğan’a diz çökmeyeceğiz’ ve ‘İrademe dokunma’ şiarıyla yürüyüş düzenledi. Hildesheimer Allgemeine Zeitung günlük gazetesi ve Radio Tonkuhle’in çağrısı nedeniyle eyleme büyük bir katılım oldu. Eylem boyunca ‘Elini Kürdistan’dan çek’, ‘Öcalan’a özgürlük’, ‘Erdoğan insan haklarını çiğiyor’ sloganları atıldı. 

Almanya’nın Bensheim kentinde Alman DGB sendikası bir stand eylemini organize etti. DGB adına yapılan konuşmada, Türk devletinin kadın, çocukların da aralarında olduğu sivilleri katlettiği dile getirildi. Almanya’nın desteği de kınandı. Bensheim’da Kürtler ilk kez Alman dostlarıyla ortak bir eylem yaptı. 

Koblenz‘de Kürt ve Alman gençleri, AKP’nin saldırıları ve HDP’li vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına tepki gösterdi. Cumartesi günü Koblenz-Jesuitenplatz’ta yapılan eyleme 200 kişi katıldı. Eylemde Erdoğan’ın savaş suçu işlediği dile getirildi, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in suç ortağı olmaktan vazgeçmesi istendi. 

Almanya’nın Weil am Rhein kentinde yaşayan Kürdistanlı gençler de eylem yaptı. Gençler “Almanya panzerlerini çek ülkemden, Merkel finanse ediyor Erdoğan bombalıyor” sloganları attı. Eylem esnasında Alman polisinin engellemelerine rağmen eylemlerine devam etmek isteyen gençler ile polis arasında çıkan arbede çıktı. Müdahale esnasında 5 genç gözaltına alındı. Gözaltına alınan gençlerden 4 hafif yaralanırken, biri Alman polisinin uyguladığı şiddet sonucu hastaneye kaldırıldı. 

Kiel’de Nisêbîn’deki devlet vahşeti protesto edildi. Konuşmalarda Kürtlerin büyük bir soykırımla karşı karşıya bulunduğu, Kürdistan’da AKP’nin katliamları, HDP’li vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılması ve halklar üzerinde Türk devletinin estirdiği terörün bu soykırımın kanıtı olduğu vurgulandı. 

Düsseldorf‘ta Kürt gençleri de AKP faşizmini protesto etmek amacıyla Aachen ve Köln arasındaki otoyol (A4) üstünde bulunan bir köprüye ‘Zafer PKK’nin, yenilgi AKP faşizminindir’ yazılı pankart astı. 

Giessen kentinde de 400 yakın Kürt ve Alman Nisêbîn’de Türk devletinin sivillere yönelik katliamını protesto etti. Kirchplatz’ta başlayıp çarşı merkezinde sona eren eyleme Alman SDAJ, KSB inisiyatifleri ile Yeşiller Partisi üyeleri de katıldı. 

Pforzheim‘da da hem Nisêbîn’de sivillere yönelik saldırılar, hem de HDP’li vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılması yapılan miting ile protesto edildi. 

Stuttgart‘ta Nisêbîn’de halka destek amacıyla yapılan eyleme 200 kişi katıldı. Kronprinz caddesindeki mitingte ayrıca HDP gönüllülerinin vekillerinin yanında olduğu vurgulandı. Mitinge HDK-A, HDP Stuttgart Bileşenleri, Stuttgart Kürt Demokrtik Toplum Merkezi, MLPD gibi kurumlar destek verdi. Mitingteki pankartlara çevrede bulunan Almanların büyük ilgi göstermesi dikkat çekti. 

Almanya’nın Saarbrücken kentinde de Nisêbîn’de sivil halka destek, vahşeti ise protesto eylemi yapıldı. Eylemde dağıtılan bildirilerde ve açılan pankartlarda büyük bir zülme uğrayan Kürt halkıyla daha fazla dayanışma çağrısı yapıldı. 

Nürnberg‘te yapılan eylemlere yüzlerce Kürdistanlı, Türkiyeli ve Alman katıldı. Yürüyüş komitesi adına konuşma yapan Markus E., Erdoğan’ın savaş politikası güttüğünü, demokrasiye ve halklara karşı katliam yaptığını söyleyerek, Cizre başta olmak üzere Kurdistan’da yaptığı katliamların da hesabını vermek zorunda olduğu vurguladı.

Bochum‘da merkez garı önünde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, Bochum Kent Mahkemesine kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş boyunca sık sık ‘Bijî Berxwedana Nisêbînê’ ve ‘Katil Erdoğan’ ‘Terörist Türkiye’ sloganları atıldı.

Bremen‘de yüzlerce Kürdistanlı ve Kürt dostu, AKP’nin katliam politikalarına karşı merkez tren istasyonundan Bremen parlamentosu önüne kadar yürüdü. 


Fransa ve Hollanda’da eylem 

İngiltere ve Almanya’nın yanı sıra Fransa’nın Marsilya, Rennes, Quimper, Hollanda’nın ise Den Haag ve Maastrich kentlerinde eylemler vardı. 

Marsilya şehrinde bir araya gelen çok sayıda Kürdistanlı, Nisêbîn ve Gewer başta olmak üzere öz yönetim alanlarındaki saldırıları protesto etti. Yürüyüş katliamlara karşı sessizliğini koruyan Avrupa ülkelerine duyarlılık çağrılarıyla sona erdi.

Rennes’te ise Ciwanen Azad Rennes, CDK Rennes ve Zin Kadın Derneği öncülüğünde Nusaybin’le dayanışma amacıyla bir eylem düzenlendi. Eyleme 700’ü aşkın kişi katıldı. 

Quimper‘de Türk devletinin Kuzey Kürdistan’daki katliamlarına dikkat çekmek için bir stand açıldı.

Öte yandan Maastricht şehrinde HDPli vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılması ve Kürdistan’daki katliamlar düzenlenen bir yürüyüşle protesto edildi. Eylemde sık sık ‘Katil Erdoğan’, ‘Kürdistan’a Özgürlük’ ve ‘Bijî Berxwedana Nisêbîn’ sloganları atıldı. Den Haag’ta da ise yüzlerce kişi merkez istasyonu önünde toplandı ve Belediye binasına kadar yürüdü.