Suriye yerel seçimlerini boykot eden Kürtler, kendi halk meclislerini oluşturmaya devam ediyor. Devletin yönelimlerinden korkmayan halk, sorunlarına kendisi merhem oluyor.
Suriye’de Esad yönetimi karşıtı gösteriler silahlı çatışmaya dönüştü. Türkiye destekli muhalifler sadece Esad’ın koltuğunu bırakmasını isterken, Kürtler rejimde köklü değişimler talep ediyor. Devletin göz boyama reformlarına kanmayan Kürtler, halk meclislerini oluşturarak sorunlarına kendileri çözüm buluyor. Suriye’deki en örgütlü Kürt örgütü olan PYD’nin organizesiyle Güneybatı Kürdistan’da rejimin demokratikleşmesi için barışçıl gösteriler devam ediyor. Esad yönetiminin devrilmesini isteyen batı medyasına yansımayan bu gösterilerde Kürtler, özellikle Demokratik Özerklik talebini öne çıkarıyor. Devletin adım atmasını beklemeyen Kürtler, sorunlarını çözmesi için her kentte halk meclisi oluşturuyor. Geçtiğimiz hafta yapılan yerel seçimleri, eski seçim yasası değişmediği için boykot eden Kürtler, dün de Amude’de kendi meclislerini kurdu.

‘Qamişlo’ya operasyon yok’

PYD yetkililerinden Hüseyin Çavuş, Kürtlerin artık devletin baskıcı yasalarını kabul etmediğini belirterek, “Kürtler eski Kürtler değil. Kürtler, seçim yasası değişmediği için sandık başına gitmedi. Boykot, Güneybatı Kürdistan’ın her bölgesinde başarılı oldu. Bugün (dün) Amude’de kendi meclisini kurdu. Böylelikle Kürtler Baas seçim yasasına tavır almış oldu” dedi.
PYD yetkilisi Çavuş, Güneybatı Kürdistan’ın her bölgesinde rejim karşıtı gösteriler düzenlendiğini, buna karşı devlet güçlerinin yer yer gözaltı furyası başlattığını söyledi. Kürtlerin gözaltı ve baskılara rağmen taleplerinden vazgeçmediğinin altını çizen Çavuş, “Kürtler artık korku duvarını aştı. Halk, artık devletten korkmuyor. Halkın kararlığını gören devlet ise artık eskisi gibi Kürtlere yaklaşmıyor” şeklinde konuştu.
‘Devlet güçlerinin Qamişlo’da operasyon başlattığı’ iddialarını yalanlayan Çavuş, “Bu iddiaların ortaya atıldığı gün ben Qamişlo’daydım. Devlet güçlerinin herhangi bir operasyonunu görmedim. Suriye’nin birçok bölgesinde ciddi sorun var. Devletin durumu oldukça nazik. Ancak rejim Kürtleri karşısına almamak için Güneybatı Kürdistan’a operasyon yapmıyor” ifadesini kullandı.
Çavuş ayrıca, Şam yönetiminin Arap kimliğini alan Kürt gençlerini askere almak istediğini ancak gençlerin ölmek ve öldürmek istemediği için askere gitmediğini de söyledi.

Çatışmalar sürüyor

Bu arada dün Suriye’nin çeşitli bölgelerinde çıkan çatışmalarda onlarca kişi yaşamını yitirdi. En şiddetli çatışmanın Humus kentinde meydana geldiği bildirildi. Türkiye’de kurulan ve bu ülke tarafından desteklenen Özgür Suriye Ordusu militanlarıyla devlet güçleri arasında çıkan çatışmada, 15 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Türkiye sınırı yakınlarındaki Idlib’te de yol kenarına yerleştirilen bir bombanın patlaması sonucu bir Yarbay’ın yaşamını yitirdiği öğrenildi.
Suriye’de çatışmaların giderek şiddetlenmesi üzerine Arap Birliği’nin, sorunun çözümü için BM Güvenlik Konseyi’nin devreye girmesini talep edeceği ileri sürüldü.

DENİZ BAŞPENİR