Kürtlüğünü sahiplenmeye 9 ay ceza

Yurt Dışı Haberleri —

Emin Çatıkkaş

Emin Çatıkkaş

  • Almanya’nın Heilbronn kentinde yaşayan Emin Çatıkkaş’a Facebook paylaşımlarından dolayı 9 ay hapis cezası verildi. Çatıkkaş’ın paylaştığı Kürt flamaları ve Kürt Halk Önderi Öcalan’ın resimleri suç sayıldı.

Almanya’nın Kürt renklerine flamalarına ve Kürt Halk Önderi Öcalan’ın fotoğraflarının paylaşılmasına tahammülsüzlük devam ediyor. 2 Mart 2017’de bütün eyaletlere gönderilen bir yazı ile duyurulan yasaklı semboller için Almanya İçişleri Bakanlığı, "önemli bir coşku etkisi" yaratması nedeniyle yasak getirildiğini söylemişti. O günden beri Kürt halkının mücadele coşkusuna ket vurmaya çalışan Alman makanları, para cezasından hapis cezasına kadar bir çok yönetemi kullanmaktan imtina etmiyor. 
Almanya’da Kurdistanlılara yönelik baskılara yeni bir örnek Heilbronn kentinde yaşayan Emin Çatıkkaş ile gün yüzüne çıktı.  31 yıldır Heilbronn’da yaşayan esnaf Emin Çatıkkaş da bu baskılara maruz kalanlardan birisi. Hakkında daha önce de katıldığı bir etkinlik nedeniyle dava açılan ve para cezasına çarptırılan Çatıkkaş bu kez Facebook paylaşımları nedeniyle suçlandı. 

Öcalan paylaşımı suç!
Çatıkkaş, Facebook paylaşımlarıdan dolayı hakkında 2021 yılında dava açıldığını belirterek, “Facebook hesabımda, Kürt Halk Önderi Öcalan’ın doğum günü, şehit düşen Kürt gerillalarınının resimleri, Kürt bayrakları ve Heilbronn’da gerillaya katılan bir tanıdığımın resimlerini paylaşmam suç sayıldı” diye belirtti.
İfade için Stuttgart’da mahkemeye çağırıldığını belirten Çatıkkaş, “Mahkeme başkanı iltica ederken verdiğim ifadeyi hatırlatarak, ‘Ağabeyin 1988’de PKK saflarında ölmüş. Kız kardeşin bu davadan Türkiye’de cezaevinde. Bunları göz önünde bulundurarak mümkün olduğunca bir yılın üstünde ceza vermeyerek hapis cezası almamana özen göstereceğiz’ dedi. 

Ay sonunda tutuklanacak
Sonra gelen kararda ise 9 ay hapis, 600 Euro cezası ve bir yıllık denetimli serbestlik verildiğini söyleyen Çatıkkaş, “Hakkımda daha önce de bir denetimli serbestlik kararı olduğu ve 1 yıl içinde olduğu içinde serbest kalma şartlarını yerine getirmediğim gerekçesiyle Haziran sonunda tutuklama kararı geldi” diye belirtti.

12 gün cezaevinde kaldım
Çatıkkaş, 1999 yılında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın esareti nedeniyle Atina hükümetini protesto etmek için Yunan Konsolosluğu’nda yaptığı eylemden dolayı 12 gün cezaevinde kaldığını belirterek, “Hakkımda 7 ay hapis cezası verildi. 10 yıl denetimli serbestlik şartı ve 500 Mark para cezası ödeyerek tahliye oldum” dedi. 

Ajanlık dayatıldı
Heilbronn Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde 2003 yılında eşbaşkanlık yaptığını söyleyen Çatıkkaş, 8 yıl önce Heilbronn Yabancılar Polisi’nden görüşme için bir mektup geldiğini belirterek, “Yabancılar polisinde bir erkek bir kadınla görüştüm. Benimle neden görüşmek istediklerini sorduğumda ‘nerede çalışıyorsun, aldığın para sana yetiyor mu? Sana vatandaşlık veririz, bir maaşa bağlarız, iş imkanları sunuyoruz’ diyerek 450 Euro para vermek istediler. Tabiki bu çirkefliği kabul etmedim” diye konuştu.

Halkıma ihanet etmem
Görüşmeyi yaptığı iki kişinin ‘devletin önemli bir kurumdan geliyoruz’ dediğini belirten Çatıkkaş, “Benimle her Çarşamba günü Sinsheim’de görüşmek istediklerini söylediler. Bir sonraki Çarşamba günü ‘Sinsheim otoban kenarında benzinliğe gel kararını ver’ dediler. Oraya giderek, halkıma ihanet etmeyeceğimi belirttim” dedi.

Çocuklarım da gözaltına alındı
Baskılarının bitmediğini söyleyen Çatıkkaş, Heilbronn’da 2018 yılında bir caminin kundaklanması sonucu evlerine baskın yapıldığını söyleyerek, “Polisler baskın sırasında evimi kıra döke aradı. Hepimizi yüz üstü yere yatırarak, ayakları ile sırtımıza bastılar. Hiçbir kanıt olmadan oğlumu ve kızımı gözaltına aldılar. Çocuklarımın bu olayla hiç bir ilgisinin olmadığı anlaşıldı ve davayıda kazandık” dedi. 

Almanya’da düşünce özgürlüğü var mı?
Çatıkkaş, Alman kamuoyuna seslenerek, “Kürt olduğum içim illaki cezaevi yatmam mı lazım. Beş yıldır oturumum elimden alınmış ve hiçbir resmi belgem yok. Alman polisi ve devleti bütün haklarımı elimden aldı. Bu nasıl bir adalet anlayışıdır? Sosyal medya paylaşımları nedeniyle dokuz ay hapis cezası emsal bir durum. Almanya gibi bir yerde düşünce özgürlüğü yok mu? Bu şekilde Kürtleri kriminalize etmek ne ahlaki, ne de insanidir” dedi. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.